Ειδικότητα

Γενικός Χειρουργός Μαστολόγος

Διεύθυνση

Φωκίδος 57-59, Αμπελόκηποι

Τηλέφωνο

210.77.89.329

Κινητό

6944.24.08.98

Ιστοσελίδα

anastasakou.gr

Email

kornilia@anastasakou.gr


Κινητό

6944.24.08.98

Ιστοσελίδα

anastasakou.gr

Email

kornilia@anastasakou.gr


Τις τελευταίες δύο δεκαετίες η χειρουργική επιστήμη και τέχνη άλλαξε όσο δεν είχε αλλάξει επί αρκετές δεκαετίες ενωρίτερα. Ο λόγος είναι η μεγάλη εξέλιξη της τεχνολογίας και η απαίτηση της επιστημονικής κοινότητας και των ασθενών για ιατρική που να βασίζεται σε τεκμηριωμένα επιστημονικά στοιχεία (evidence based medicine) καθώς και για όλο και λιγότερο τραυματικές επεμβάσεις. Επίσης η ανάγκη των ασθενών για καλύτερα αισθητικά αποτελέσματα μετά από ένα χειρουργείο. Τέλος, η απαίτηση των ασθενών για ενημέρωση, ενεργό συμμέτοχη στη λήψη των αποφάσεων και πραγματική επικοινωνία με τους λειτουργούς της υγείας.

Προσωπικά είχα την τύχη να εκπαιδευθώ και να παρακολουθήσω από κοντά αυτή την εξέλιξη, τόσο στη χώρα μας όσο και στο εξωτερικό. Ξεκίνησα εκπαιδευόμενη στην ανοικτή χειρουργική σε νοσοκομεία πρώτης γραμμής με πολλές εφημερίες και βαρέα περιστατικά. Ευτύχησα να έχω εξαίρετους και αφοσιωμένους δασκάλους και να εκτελέσω η ίδια πολλά χειρουργεία από όλη τη γκάμα της χειρουργικής (κοιλιά, μαστός, θυρεοειδής), συμπεριλαμβανομένης της χειρουργικής αγγείων και της χειρουργικής των μεταμοσχεύσεων (ήπατος, παγκρέατος, νεφρού). Αυτό μου προσέφερε γερές βάσεις, ώστε να μπορώ στη συνέχεια να επιλέξω τους τομείς στους οποίους ήθελα να εξειδικευτώ. Θεωρώ δε ότι τόσο η γενικότερη μόρφωση και εκπαίδευση, όσο και η εξειδίκευση είναι απολύτως απαραίτητες για να προσφέρεις αυτά που πρέπει στον ασθενή.

Επέλεξα τη σύγχρονη χειρουργική που χρησιμοποιεί νέες τεχνικές και τις εξελίξεις της τεχνολογίας για να προσφέρει στον άρρωστο.

Την τελευταία εικοσαετία ασχολήθηκα εκτενώς με τη χερουργική του μαστού, καθώς και τη λαπαροσκοπική χειρουργική και ρομποτική χειρουργική, τόσο σε πρακτικό επίπεδο, όσο και σε επίπεδο έρευνας, δημοσιεύσεων και ενεργού δράσης στην επιστημονική κοινότητα. Μετεκπαιδεύτηκα στη σύγχρονη ογκολογική χειρουργική του μαστού και συγκεκριμένα στις σύγχρονες ογκοπλαστικές τεχνικές σε μεγάλα Διαπιστευμένα Κέντρα Μαστού της Γερμανίας (Πανεπιστημίου Φρανκφούρτης και Ντύσσελντορφ), με τα οποία διατηρώ στενές σχέσεις. Η ογκοπλαστική χειρουργική αντιμετωπίζει τον όγκο αφήνοντας πίσω έναν όμορφο μαστό. Βοηθάει πολύ συχνά στο να αποφευχθεί η μαστεκτομή, συμβάλλοντας έτσι τα μέγιστα στην ποιοτητα ζωής και στην ψυχολογία της ασθενούς. Η πρόκληση για μένα είναι να ιδρυθούν παρόμοια κέντρα στη χώρα μας, που διαθέτει εξαίρετους επιστήμονες, ώστε να βοηθηθούν περισσότερο οι ασθενείς από τη συνεργασία των ειδικών και τις εξελίξεις της χειρουργικής, της τεχνολογίας, της γενετικής και της μοριακής βιολογίας (translational research).

Επίσης, από το 1990 έπισκέφτηκα επανειλημένα τη Γερμανία για να εκπαιδευθώ στη λαπαροσκοπική χειρουργική, στην οποία διαθέτω μεγάλη και πολυετή εμπειρία. Διετέλεσα επί μία δεκαετία Υπεύθυνη για την επιστημονική παρουσία της Κλινικής Γενικής, Λαπαροσκοπικής και Ρομποτικής Χειρουργικής του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών. Από τη θέση αυτή έλαβα μέρος σε δεκάδες συνέδρια ως ομιλήτρια, αλλά και ως προσκεκλημένη ομιλήτρια και εκπαιδεύτρια.

Εκπαιδεύθηκα στη ρομποτική χειρουργική στο Grosseto της Ιταλίας ως μέλος της πρώτης ομάδας ελλήνων χειρουργών που εκπαιδεύτηκαν στο ρομπότ. Είμαι μέλος της Ελληνικής Επιστημονικής Εταιρείας Ρομποτικής Χειρυργικής από την ίδρυσή της και συμετείχα στις πρώτες ρομποτικές επεμβάσεις που έγιναν στη χώρα μας.

Η μαστολογία και η χειρουργική του μαστού είναι το ιδιαίτερό μου αντικείμενο. Από το 2010 διευθύνω τη δική μου ομάδα στο Ιατρικό Αθηνών.Οι ασθενείς μας με μαστολογικά προβλήματα απολαμβάνουν τη μεταχείρηση που θα είχαν σε ένα διαπιστευμένο κέντρο του εξωτερικού, τόσο από την άποψη της διαγνωστικής προσέγγισης, όσο και από χειρουργικής και ογκολογικής απόψεως (ογκοπλαστικά χειρουργεία, υψηλότατο ποσοστό διατήρησης μαστού με πολύ καλό αισθητικό αποτέλεσμα, τεχνική λεμφαδένα φρουρού, ογκολογικό συμβούλιο και εξατομικευμένη θεραπεία).
Χειρουργώ τους ασθενείς μου σε όλες τις κλινικές του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών, κάποιες από τις οποίες είναι συμβεβλημένες με ταμεία, καθώς και σε άλλες συμβεβλημένες κλινικές.
Η προσπάθειά μου είναι η ένταξη των τεχνικών της ελάχιστα επεμβατικής χειρουργικής στην ογκοπλαστική χειρουργική του μαστού, πάντα με προϋπόθεση την ογκολογική ασφάλεια των επεμβάσεων. Για το σκοπό αυτό βρίσκομαι σε ερευνητική συνεργασία με μεγάλα Πανεπιστημιακά Κέντρα Μαστού της Γερμανίας.

Κατέχω τον Ευρωπαϊκό Τίτλο Εξειδίκευσης στη Χειρουργική του Μαστού FEBS- Breast Surgery.

Η χειρουργός Κορνηλία Αναστασάκου έχει εξειδικευθεί και ασχολείται σε καθημερινή βάση κατά κύριο λόγο με τις εξής χειρουργικές παθήσεις και επεμβάσεις:

- Παθήσεις Μαστού- Μαστολογία και Σύγχρονη Χειρουργική Καρκίνου Μαστού, που αποτελεί και το ιδιαίτερο γνωστικό και ερευνητικό της αντικείμενο

- Ελάχιστα τραυματικές βιοψίες μαστού με κόπτουσα βελόνη (core-biopsy) υπό υπερηχογραφική καθοδήγηση και με τοπική αναισθησία (χωρίς χειρουργείο)

- Προφυλακτική άμφω μαστεκτομή (με διατήρηση της θηλής/θηλαίας άλω) και προφυλακτική άμφω ωοθηκεκτομή σε γυναίκες κληρονομούμενο καρκίνο μαστού, δηλαδή γυναίκες που φέρουν γονίδιο (μετάλλαξη BRCA1, BRCA2, RAD 51C).

- Επεμβάσεις σχετιζόμενες με την ογκολογία του μαστού (τοποθέτηση pota-cath σε κεντρική φλέβα για χορήγηση χημειοθεραπείας, βιοψία μεταστάσεων από καρκίνο μαστού)

- Λαπαροσκοπική χειρουργική (Χειρουργική κοιλιάς), στην οποία έχει πολυετή εμπειρία και επιστημονική παρουσία

- Ρομποτική χειρουργική (Χειρουργική κοιλιάς)

- Γενικές χειρουργικές παθήσεις

Δεν έχουν καταχωρηθεί σεμινάρια.
Δεν έχουν καταχωρηθεί άρθρα.