Βελονισµός, µία εντελώς ανώδυνη διαδικασία

Βελονισµός, µία εντελώς ανώδυνη διαδικασία, δρα θεραπευτικά στο σώµα και το πνεύµα.

Tι είναι ο βελονισμός και σε ποιες παθήσεις ενδείκνυται η εφαρμογή του;

Ο βελονισμός είναι μία ολοκληρωμένη θεραπευτική προσέγγιση. Αφορά μία σειρά παθήσεων, τις οποίες αντιμετωπίζει είτε ως αποκλειστική θεραπεία είτε ως συμπληρωματική, σε συνδυασμό με την εφαρμοσμένη κλασική Ιατρική.

Η εφαρμογή του ενδείκνυται σε όλα τα επώδυνα μυοσκελετικά σύνδρομα – ημικρανίες, κεφαλαλγίες, αυχενικό σύνδρομο, οσφυοϊσχιαλγίες-, μετατραυματικές κακώσεις, οξύ και χρόνιο πόνο.
Επίσης, βοηθάει σε παθήσεις εσωτερικής παθολογίας – όπως, για παράδειγμα, το ευερέθιστο έντερο – αλλά και σε παθήσεις συναισθηματικών διαταραχών, όπως η αϋπνία ή το στρες, σε συνδυασμό με την κλασική Ιατρική.
Τέλος, έχει συνδράμει στην αντιμετώπιση έξεων, όπως είναι η υπερφαγία και το κάπνισμα.

Πώς συμβάλλει στην επίτευξη μιας όμορφης εμφάνισης;

Επειδή είναι μια ολιστική θεραπεία, με την έννοια ότι αντιμετωπίζει τον ανθρώπινο οργανισμό ως σύνολο κι όχι κάθε όργανο ξεχωριστά, ο βελονισμός μπορεί να έχει εντυπωσιακά αποτελέσματα στην προσπάθεια για την απόκτηση ενός υγιούς δέρματος, πιο φωτεινού και νεανικού. Επίσης, εξαιρετικά είναι τα αποτελέσματά του και στην υγεία και την εμφάνιση των μαλλιών.
Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι, σε συνδυασμό με μια ισορροπημένη διατροφή, βοηθάει πολύ όχι μόνο στην απώλεια βάρους, αλλά και στην αντιμετώπιση του τοπικού λίπους και της κυτταρίτιδας, καθώς ενισχύει τη λειτουργία του μεταβολισμού και του γαστρεντερικού συστήματος.
Παράλληλα, το άτομο που βρίσκεται στη διαδικασία αδυνατίσματος, με τον βελονισμό νιώθει πολύ καλύτερα ψυχολογικά.

Με ποιον τρόπο δρα;

Από το ανθρώπινο σώμα διέρχονται ενεργειακοί μεσημβρινοί που δεν αντιπροσωπεύουν ανατομικά τα αγγεία και τα νεύρα, αλλά ένα ξεχωριστό σύστημα.
Όταν, λοιπόν, έχουμε διαταραχή σ’ αυτήν την ομαλή ροή ενέργειας, εμφανίζονται διάφορες παθήσεις. Σκοπός του βελονισμού είναι να αποκαταστήσει αυτήν τη ροή ενέργειας.
Πέρα απ’ αυτό, όμως, έχουν γίνει πειράματα από γιατρούς του δυτικού κόσμου τα οποία αποδεικνύουν διάφορους τρόπους δράσης του βελονισμού ανάλογα με την πάθηση.
Στα επώδυνα σύνδρομα δρα μέσω της αύξησης των ενδορφινών, ενώ σε άλλες περιπτώσεις, με την ενεργοποίηση της «Θεωρίας της Πύλης» του νωτιαίου μυελού ή μέσω της απενεργοποίησης των σημείων πυροδότησης πόνου (trigger points). Τέλος, φαίνεται ότι ο βελονισμός επιδρά θετικά στο ανοσοποιητικό και στη γενικότερη αποκατάσταση και διατήρηση της καλής υγείας.
Δεν είναι τυχαίο ότι εφαρμόζεται ευρέως στην Κίνα ως προληπτική μέθοδος, που είναι και το «διά ταύτα» της Ιατρικής.

Σε ποιους απευθύνεται;

Σε όλες τις ηλικίες και σε όλους τους ασθενείς, ανεξαρτήτως παθήσεων. Σχετικές αντενδείξεις υπάρχουν σε συγκεκριμένες κατηγορίες ασθενών, όπως είναι οι έγκυοι και οι ασθενείς με τεχνητά εμφυτεύματα, μοσχεύματα ή βηματοδότες.

Πόσο διαρκεί μία συνεδρία και πόσες συνεδρίες μπορεί να χρειαστούν κατά μέσο όρο;

Ο βελονισμός είναι εξατομικευμένη θεραπεία και αυτή είναι η βασική διαφορά του από τη δυτική Ιατρική. Σε γενικές γραμμές, όμως, μία θεραπεία κρατάει από 20 μέχρι 45 λεπτά και συνήθως απαιτείται ένας αριθμός μεταξύ 10 – 15 συνεδριών.

Είναι επώδυνη διαδικασία;

Είναι ελάχιστα επεμβατική τεχνική, η οποία, σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία, εφαρμόζεται μόνον από γιατρούς. Οι βελόνες που χρησιμοποιούνται δεν έχουν καμία σχέση με τις κλασικές βελόνες που χρησιμοποιούνται για ενδομυϊκές ενέσεις ή αιμοληψίες, ενώ τα τελευταία χρόνια χρησημοποιούμε και την τεχνολογία LASER αντί για βελόνες.
Φυσικά και οι βελόνες του βελονισμού είναι μιας χρήσης και αποστειρωμένες. Δεν πονάει σχεδόν καθόλου, γι’ αυτό και οι περισσότεροι ασθενείς, μετά την τοποθέτηση της βελόνας στο κατάλληλο σημείο, χαλαρώνουν τόσο, ώστε τους παίρνει ο ύπνος.

Δημοφιλείς Γιατροί

Δήμητρα Πράπα

ΕΥΝΑΡΔΟΥ 8
Γενικός Γιατρός

Μεχρνταντιάν Μέχρνταντ (Μιθριδάτης)

Βασιλική Ταβάκη 36, Θέρμη, 57001

Παπαδημητρίου Στέργιος

Μεγάλου Αλεξάνδρου 23,Βέροια

Σχετικά Άρθρα

Ανάπτυξη λόγου

Πως μπορώ ως γονέας να διευκολύνω το παιδί μου στην ανάπτυξη του λόγου; ✔   Να ενθαρρύνετε έως τον πρώτο χρόνο κάθε μορφή επικοινωνιακής αλληλεπίδρασης με το παιδί, π.χ. εκφράσεις προσώπου, χαμόγελα, γέλια, νεύματα, κοιτάγματα. ✔   Να...

Η αυτοπεποίθηση

Σηκώστε το χέρι σας αν έχετε πει ποτέ τη φράση… ‘Μακάρι να είχα περισσότερη αυτοπεποίθηση’ ή ‘Αν είχα περισσότερη αυτοπεποίθηση , θα μπορούσα να…’ Σας ακούγεται γνώριμο; Η αυτοπεποίθηση είναι το κλειδί για να αποκτήσουμε όλα όσα χρειαζόμαστε και...

Τι σημαίνει σκληρή συζήτηση;

Συγκεντρώσου στις λύσεις, όχι στα προβλήματα  Μια κακή συμπεριφορά δεν είναι ο τρόπος για να ενταχθείς σε μια σκληρή συζήτηση. Μην επισημαίνεις όλα όσα δεν έχουν αποτέλεσμα. Δεν εμπνέει αλλαγή. Κάνει μόνο τους ανθρώπους αμυντικούς....