Η ανεπάρκεια της βιταμίνης D της εγκύου σχετίζεται με διαταραχές συμπεριφοράς στα παιδιά τους
Γνωρίζουμε από πάμπολες μελέτες ότι η ανεπάρκεια της βιταμίνης D στην έγκυο κατά το πρώτο ήμισυ της κύησης επηρεάζει δραματικά το έμβρυό της, τόσο κατά την κύηση, όσο και μακροχρόνια. Πολλές μελέτες απέδειξαν τις σοβαρές συνέπειες στο σκελετό του παιδιού, στο ανοσοποιητικό σύστημα, το αναπνευστικό σύστημα, το μεταβολισμό και τον κίνδυνο παχυσαρκίας.
Πρόσφατα άλλη μια μελέτη προστέθηκε στη μακριά λίστα με αυτές τις δημοσιεύσεις, η οποία και παρουσιάστηκε πρόσφατα στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Ενδοκρινολογίας στο Μόναχο της Γερμανίας. Η εντυπωσιακή μελέτη προέρχεται από την πατρίδα μας, και συγκεκριμένα, τη διακεκριμένη συνάδελφο του Πανεπιστημίου Κρήτης, κυρία Δαράκη, η οποία με την ομάδα της διερεύνησε τα αποτελέσματα της ανεπάρκειας της βιταμίνης D στη μητέρα σε σχέση με τη συμπεριφορά και την ψυχική υγεία του παιδιού στα πρώτα χρόνια της ζωής του. Συγκεκριμένα παρατηρήθηκαν 1300 έγκυοι και τα παιδιά τους για 7 έτη. Από αυτά τα άτομα, προέκυψαν επαρκή στοιχεία για 471 παιδιά. Τα αποτελέσματα της μελέτης ήταν εντυπωσιακά, αφού η παρουσία χαμηλής βιταμίνης D στην κύηση σχετίστηκε σημαντικά με προβλήματα συμπεριφοράς στην ηλικία των 4 ετών, καθώς και την παρουσία συνδρόμου διάσπασης της προσοχής και υπερδραστηριότητας – ADHD.
Αυτή η μελέτη προστίθεται σε μια μεγάλη λίστα ερευνητικών αποτελεσμάτων που φωνάζουν για προγεννητικό έλεγχο βιταμίνης D σε κάθε γυναίκα, και ρύθμιση των επιπέδων αυτής της σημαντικότατης ορμόνης. Θυμίζουμε ότι η βιταμίνη D δεν υπάρχει σε σημαντικές ποσότητες σε καμία τροφή και προέρχεται από την έκθεση του δέρματος στην υπεριώδη ακτινοβολία του ηλίου, κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες. Συνεπώς οι μέλλουσες μητέρες με χαμηλά επίπεδα μπορούν να επιλέξουν την οδό της έκθεσης στον ήλιο, ή την πιο ασφαλή λύση της αναπλήρωσης της ορμόνης αυτής φαρμακευτικά.