Βραχνάδα – Βράγχος της φωνής

Η φωνή παράγεται με τις κινήσεις των φωνητικών χορδών, που βρίσκονται στον λάρυγγα. Το πιο συχνό σύμπτωμα από παθήσεις των φωνητικών χορδών είναι η βραχνάδα.

Οι πιο συνηθισμένες παθήσεις των φωνητικών χορδών που προκαλούν βραχνάδα είναι:

  • Οζίδια (κάλοι)
    Δημιουργούνται από την κακή χρήση της φωνής. Μπορεί να είναι ασυμπτωματικά και να βρεθούν σε τυχαίο ενδοσκοπικό έλεγχο. Τις περισσότερες φορές, κυρίως λόγο του μεγέθους τους μπορούν να επηρεάσουν τη φωνή, και χρειάζονται φωνοθεραπεία ή εγχείρηση.
  • Πολύποδες
    Συνήθως είναι ένας ή δύο. Είναι καλοήθεις όγκοι και αν δεν υποχωρήσουν με φωνοθεραπεία και κορτιζόνη, αφαιρούνται με εγχείρηση.
  • Πολυποειδής εκφύλιση φωνητικών χορδών:
    Η φωνητική χορδή πρήζεται σαν ένας μεγάλος πολύποδας. Συναντάνται συχνά στους επαγγελματίες φωνής όπως τραγουδιστές, δικηγόρους, δασκάλους, και σχεδόν πάντα σχετίζεται με την κατάχρηση καπνού. Θεραπεύεται με εγχείρηση
  • Όγκοι:
    Μπορεί να είναι καλοήθεις ή κακοήθεις όγκοι των φωνητικών χορδών και ενδέχεται να προκαλούν διαλείπουσα ή μόνιμη βραχνάδα. Γι’ αυτό είναι αναγκαίο όποιος έχει βραχνάδα, που δεν περνάει σε 15 ημέρες, να εξετάζεται οπωσδήποτε με ενδοσκόπηση
  • Λαρυγγίτιδα:
    Πρόκειται για μια φλεγμονή στο λάρυγγα η οποία μπορεί να είναι Οξεία ή Χρόνια.

    Η οξεία λαρυγγίτιδα. Πρόκειται για βραχνάδα η οποία εισβάλει αιφνιδίως μετά από κάποια ίωση και χρήζει φαρμακευτικής αγωγής και ανάπαυση της φωνής.

    Η χρονία λαρυγγίτιδα προκαλείται από κακή χρησιμοποίηση της φωνής, κάπνισμα, αλλεργίες, ανεπαρκή λήψη υγρών, παραμονή σε ξηρή ατμόσφαιρα, γαστροισοφαγική παλινδρόμηση, αναπνοή με το στόμα λόγω ρινικής συμφόρησης και από τη λήψη φαρμάκων όπως τα αντιϊσταμινικά. Θεραπεύεται με απαλλαγή από το αίτιο που την προκαλεί και με φάρμακα.

  • Ενδοκρινολογικές Διαταραχές:
    Ο υποθυρεοειδισμός
     προκαλεί βραχνάδα, εύκολη κόπωση φωνής και μείωση του εύρους της.
    Η αλλαγή του επιπέδου των ανδρογόνων και των οιστρογόνων επηρεάζει άμεσα τη φωνή. Η γυναικεία φωνή επηρεάζεται από την περίοδοτην εγκυμοσύνη και τη χρήση αντισυλληπτικών.
    Τα αναβολικά επίσης, εκτός των άλλων βλαβερών επιδράσεων στον οργανισμό, αλλάζουν έντονα τη φωνή
  • Προχωρημένη ηλικία:
    Με την πάροδο του χρόνου δημιουργούνται φυσιολογικές φθορές στον μηχανισμό παραγωγής της φωνής. Ο βλεννογόνος των φωνητικών χορδών ατροφεί, οι μύες του λάρυγγα χάνουν τον τόνο τους προκαλώντας αλλαγή του ηχοχρώματος της φωνής.
  • Κατάχρηση ουσιών και φαρμάκων:
    Κάπνισμα:
     Βλάπτει σοβαρά τον βλεννογόνο των φωνητικών χορδών Το κάπνισμα προκαλεί υπεραιμία, ελαφρό πρήξιμο και γενικευμένη φλεγμονή του φωνητικού αγωγού από τον καπνό και τη θερμότητα.
    Κοκαΐνη:Η χρήση κοκαΐνης επηρεάζει το κέντρο των αισθήσεων και έτσι προκαλεί μείωση του ελέγχου της φωνής και τάση τραυματισμού των φωνητικών χορδών.
    Οινόπνευμα: Η κατάχρηση οινοπνεύματος μειώνει τις ικανότητες των φωνητικών χορδών.. Το κρασί θεωρείται ότι μειώνει τις εκκρίσεις στον λάρυγγα και ξηραίνει τις φωνητικές χορδές.
    Φάρμακα: Οι ορμόνες, τα διουρητικά και τα αντιϊσταμινικά έχουν άμεση επίδραση στις φωνητικές χορδές. Η ασπιρίνη, τα αντιφλεγμονώδη και μερικά ψυχοτρόπα και καρδιολογικά φάρμακα επηρεάζουν τις φωνητικές χορδές.

Δημοφιλείς Γιατροί

Δήμητρα Πράπα

ΕΥΝΑΡΔΟΥ 8
Γενικός Γιατρός

Μεχρνταντιάν Μέχρνταντ (Μιθριδάτης)

Βασιλική Ταβάκη 36, Θέρμη, 57001

Παπαδημητρίου Στέργιος

Μεγάλου Αλεξάνδρου 23,Βέροια

Σχετικά Άρθρα

Πλαγιοκεφαλία, τι είναι και πώς αντιμεtωπίζεται;

Η φυσικοθεραπεία μπορεί να κριθεί απαραίτητη όταν θα υπάρξουν περιορισμοί στην ικανότητα του μωρού να κουνήσει το κεφάλι προς μια κατεύθυνση λόγω μυϊκής παρατεταμένης σύσπασης. Τι είναι η πλαγιοκεφαλία; Η πλαγιοκεφoλία είναι η ασύμμετρη θέση των οστών του...

Τι είναι ο Αυτισμός;

O όρος Αυτισμός προέρχεται από τη λέξη “εαυτός” και υποδηλώνει την εσωστρέφεια και την απομόνωση ενός ατόμου στον εαυτό του. Έχουν πραγματοποιηθεί διάφορες έρευνες οι οποίες έχουν βοηθήσει στην διαμόρφωση των διαγνωστικών κριτηρίων για...

Ανάπτυξη λόγου

Πως μπορώ ως γονέας να διευκολύνω το παιδί μου στην ανάπτυξη του λόγου; ✔   Να ενθαρρύνετε έως τον πρώτο χρόνο κάθε μορφή επικοινωνιακής αλληλεπίδρασης με το παιδί, π.χ. εκφράσεις προσώπου, χαμόγελα, γέλια, νεύματα, κοιτάγματα. ✔   Να...