Γιορτές με το παιδί μου

10 συμβουλές για επιτυχημένες γιορτές με το παιδί μου

Έρχονται τα Χριστούγεννα και η Πρωτοχρονιά! Τα σπίτια γεμίζουν χρώματα, παιδικές φωνούλες που λένε τα κάλαντα, χαχανητά του Αη Βασίλη και πολλές πολλές λιχουδιές! Οι ανθρώπινες καρδιές ξεχειλίζουν από φως, θαλπωρή και αγάπη. Τη γιορτινή αυτή περίοδο, οι μικροί μας φίλοι είναι αυτοί που απολαμβάνουν περισσότερο απ’ όλους το Χριστουγεννιάτικο κλίμα, αντικρίζοντας τον κόσμο μαγικά, μέσα από τα αθώα και περίεργα μάτια της παιδικότητας. Οι παρακάτω οδηγίες θα σας βοηθήσουν, ώστε οι γιορτές αυτές να γίνουν ακόμα πιο ξεχωριστές για εσάς και τα παιδιά σας!

1) Οι κουραμπιέδες, τα μελομακάρονα, η Βασιλόπιτα και πολλά άλλα γλυκίσματα αποτελούν τον μεγαλύτερο πειρασμό μικρών και μεγάλων κατά την εορταστική περίοδο. Σίγουρα δεν είναι και το τέλος του κόσμου τα παιδιά να «γλυκαθούν» κάπως περισσότερο στις γιορτές! Καλό είναι βέβαια να αποφύγετε τη χορήγηση γλυκών τις βραδυνές ώρες, όπου οι καύσεις του οργανισμού μειώνονται. Επίσης, επιλέξτε τη χορήγησή τους μετά το γεύμα, αφού πρώτα βεβαιωθείτε, ότι το παιδί σας δεν παραμελεί το φαγητό του για το γλυκό
2) Εκμεταλλευτείτε το γεγονός, ότι το παιδί δεν πηγαίνει στον παιδικό σταθμό, το νηπιαγωγείο ή το σχολείο και ενισχύστε την ξεκούρασή του. Γενικά, προσπαθήστε να μην αποκλίνετε κατά πολύ από το σύνηθες ωράριο του ύπνου, γιατί η επιστροφή του στην καθημερινότητα θα είναι δύσκολη. Αν και μπορείτε κάποιο βράδυ να του επιτρέψετε να κοιμηθεί κάπως αργότερα από το συνηθισμένο, φροντίστε το επόμενο πρωί να αναπληρώσει, συμπληρώνοντας τον ακριβή αριθμό ωρών ύπνου για την ηλικία του.
3) Την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων οι θερμοκρασίες είναι χαμηλές και το κρύο του χειμώνα είναι πλέον τσουχτερό. Παρόλα αυτά, δεν υπάρχει κάποια θερμοκρασία αποτρεπτική στο να βγουν τα παιδιά από το σπίτι τους χειμωνιάτικους μήνες. Ντύστε το παιδάκι σας σε στρώσεις, έτσι ώστε να μπορείτε εύκολα να αφαιρέσετε ή να προσθέσετε ρούχα, ανάλογα με την περίσταση και ξεκινήστε για μία εκδρομή στα χιόνια, που θα του μείνει αξέχαστη!
4) Μαζί με το κρύο έρχονται και οι ιώσεις, που …”αποδεκατίζουν” τον παιδιατρικό και όχι μόνο πληθυσμό! Αποδεχτείτε με χαρά τις προσκλήσεις φίλων και συμμαθητών σε παιδικές γιορτές, από τη στιγμή που ενισχύουν την κοινωνικοποίηση του παιδιού σας, αλλά αν είναι εφικτό, αποφύγετε την επαφή με τα άρρωστα παιδάκια.
5) Οι γιορτές αποτελούν μία καλή ευκαιρία να περάσετε περισσότερο χρόνο με το παιδί σας. Αρχικά, μπορείτε να το ενθαρρύνετε να σας βοηθήσει με το στολισμό του Χριστουγεννιάτικου δέντρου και του σπιτιού γενικότερα. Αυτές οι μικρές ενασχολήσεις επίσης το κάνουν πιο υπεύθυνο και ενισχύουν την αυτοπεποίθησή του. Επιπλέον, μπορείτε να παρακολουθήσετε μαζί μία χριστουγεννιάτικη παράσταση ή να οργανώσετε μία εκδρομή στα χιόνια!
6) Οι γιορτές των Χριστουγέννων με τις συχνές συναθροίσεις αποτελούν επίσης μία πολύ καλή ευκαιρία για να ενισχυθεί ο οικογενειακός θεσμός. Ως οικογένεια δεν εννοούμε μόνο τους γονείς με τα παιδιά τους, αλλά και τους συγγενείς (παππούδες, θείους κτλ), τους στενούς φίλους και γενικά όλα τα πολύ αγαπημένα άτομα που απαρτίζουν την κάθε οικογένεια.
7) Τα παιδιά περιμένουν τα δώρα από τον Αη Βασίλη πως και πως! Μην πέφτετε στην παγίδα να αγοράζετε στο παιδί σας ό,τι δώρο επιθυμεί, όσο έντονα κι αν το απαιτεί. Ένα ή το πολύ 2 δώρα από τον Αη Βασίλη είναι αρκετά. Να γνωρίζετε ότι, όταν το παιδί λαμβάνει λίγα δώρα, δεν τα θεωρεί δεδομένα και εκτιμά καλύτερα την αξία του δώρου.
8) Στις γιορτές ενισχύεται αυθόρμητα μέσα μας η έννοια της προσφοράς, η οποία καλό είναι να καλλιεργηθεί και στα παιδιά μας. Παροτρύνετέ το παιδί σας να χαρίσει κάποιο παιχνίδι του, ένα βιβλίο ή ρούχα που δεν χρησιμοποιεί πλέον σε κάποιο φτωχό παιδάκι ή να φτιάξει μία ζωγραφιά για τον αγαπημένο του παππού ή την αγαπημένη του γιαγιά.
9) Δώστε ιδιαίτερη σημασία στην ασφάλεια του παιδιού στο εσωτερικό του σπιτιού. Τοποθετείστε το Χριστουγεννιάτικο δέντρο σε μία ασφαλή θέση, όπου θα είναι δύσκολο να τραβηχτεί από το παιδί, με κίνδυνο να πέσει επάνω του και να το τραυματίσει. Χρησιμοποιήστε στολίδια που δε σπάνε και καλύψτε τις ηλεκτρολογικές συνδέσεις, έτσι ώστε το παιδί να μην μπορεί να έρθει σε επαφή με το ρεύμα.
10) Εκτός από την ασφάλεια μέσα στο σπίτι, σημαντικό είναι να προφυλάξουμε τα παιδιά μας και εκτός σπιτιού. Τις γιορτινές ημέρες τα παιδιά είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένα στις έντονες κοινωνικές επαφές. Για αυτό είναι απαραίτητο να τα έχουμε συμβουλεύσει εγκαίρως να είναι ιδιαίτερα προσεκτικά και να μην αποδέχονται δώρα ή προσκλήσεις από αγνώστους. Δεν τα αγαπούν όλοι όπως ο μπαμπάς και η μαμά.

Ακολουθώντας τις παραπάνω συστάσεις και προφυλάξεις η εορταστική περίοδος των Χριστουγέννων θα γεμίσει μόνο λαμπερές στιγμές, φυλαγμένες για πάντα στο σεντούκι των αναμνήσεων, για εσάς και τα παιδιά σας. Ευτυχισμένα Χριστούγεννα και Καλή Χρονιά!

Δημοφιλείς Γιατροί

Δήμητρα Πράπα

ΕΥΝΑΡΔΟΥ 8
Γενικός Γιατρός

Μεχρνταντιάν Μέχρνταντ (Μιθριδάτης)

Βασιλική Ταβάκη 36, Θέρμη, 57001

Παπαδημητρίου Στέργιος

Μεγάλου Αλεξάνδρου 23,Βέροια

Σχετικά Άρθρα

Πλαγιοκεφαλία, τι είναι και πώς αντιμεtωπίζεται;

Η φυσικοθεραπεία μπορεί να κριθεί απαραίτητη όταν θα υπάρξουν περιορισμοί στην ικανότητα του μωρού να κουνήσει το κεφάλι προς μια κατεύθυνση λόγω μυϊκής παρατεταμένης σύσπασης. Τι είναι η πλαγιοκεφαλία; Η πλαγιοκεφoλία είναι η ασύμμετρη θέση των οστών του...

Τι είναι ο Αυτισμός;

O όρος Αυτισμός προέρχεται από τη λέξη “εαυτός” και υποδηλώνει την εσωστρέφεια και την απομόνωση ενός ατόμου στον εαυτό του. Έχουν πραγματοποιηθεί διάφορες έρευνες οι οποίες έχουν βοηθήσει στην διαμόρφωση των διαγνωστικών κριτηρίων για...

Ανάπτυξη λόγου

Πως μπορώ ως γονέας να διευκολύνω το παιδί μου στην ανάπτυξη του λόγου; ✔   Να ενθαρρύνετε έως τον πρώτο χρόνο κάθε μορφή επικοινωνιακής αλληλεπίδρασης με το παιδί, π.χ. εκφράσεις προσώπου, χαμόγελα, γέλια, νεύματα, κοιτάγματα. ✔   Να...