Οι συστάσεις της επιστημονικής κοινότητας τείνουν στην εισαγωγή των στερεών τροφών στον 6 μήνα ζωής και όχι νωρίτερα, κυρίως στα μωρά που θηλάζουν, ώστε να γευτούν για 6 μήνες τα οφέλη του αποκλειστικού μητρικού θηλασμού. Καλό είναι βέβαια να γνωρίζετε, ότι το μωρό έχει την ικανότητα να λάβει στερεά τροφή μετά τους 4 μήνες ζωής. Κι είναι κάποια μωρά που εκφράζουν όντως έντονα την επιθυμία τους να δοκιμάσουν νέες γεύσεις!
- Μην ξεχνάτε ότι παρά την εισαγωγή των στερεών τροφών, δεν σταματούμε την καθημερινή χορήγηση γάλακτος.
- Σε γενικές γραμμές, κάθε νέο συστατικό προστίθεται ως το μόνο καινούργιο στη διατροφή του μωρού για 3 ημέρες συνεχόμενα, ώστε να είναι εύκολη η διάγνωση πιθανής τροφικής δυσανεξίας.
- Πολλές φορές, κατά την εισαγωγή μίας τροφής, το παιδί μπορεί να παρουσιάσει έντονη άρνηση. Αναβάλλετε για λίγες ημέρες την προσπάθειά σας και ξαναπροσπαθήστε. Όλοι δικαιούμαστε μία περίοδο προσαρμογής.
- Εάν υπάρχει θέληση από τη μεριά σας, μπορείτε να παρέχετε στο μωρό σας όλα τα θρεπτικά συστατικά μαγειρεύοντας εσείς αποκλειστικά τα γεύματά του με φρέσκα υλικά και εποχής, χωρίς να χρησιμοποιείτε έτοιμες κρέμες, ακολουθώντας κατά γράμμα τις οδηγίες και τις συστάσεις της Παιδιάτρου σας. Εάν επιλέξετε να εισάγετε τις κρέμες στη διατροφή του, η εισαγωγή των φρούτων καλό είναι να γίνει πριν την εισαγωγή της φαρινλακτέ, μπισκοτόκρεμας ή κρέμας δημητριακών. Οι κρέμες είναι έντονα γλυκές και ιδιαίτερα αρεστές στο μωρό σας και υπάρχει ο κίνδυνος στη συνέχεια το ίδιο να αρνηθεί τη λήψη φρούτων, με τη χαρακτηριστική υπόξινη γεύση τους.
- Γενικά το μωρό καλό είναι να τρώει τη φρουτόκρεμα με το που την ετοιμάσετε, για να μην αλλοιώνεται η θρεπτική της αξία. Εάν βέβαια σας περισσέψει λίγο πχ από το μεσημεριανό γεύμα, μπορείτε να το χορηγήσετε ως απογευματινό ή ακόμα και να το φυλάξετε στο ψυγείο και να το χορηγήσετε την επόμενη.
- Πολλές μητέρες αμελούν το απογευματινό γεύμα και από το μεσημέρι και μετά παραμένουν στη χορήγηση γάλακτος αποκλειστικά, με αποτέλεσμα κάποια μωρά να γκρινιάζουν και να δυσανασχετούν κατά τις απογευματινές/βραδινές ώρες. Ιδέες απογευματινού-βραδινού γεύματος: φρούτα, βρώμη με φρούτα, αυγό, ό,τι περίσσεψε από το μεσημεριανό.
- Η εισαγωγή της γλουτένης δεν πρέπει να γίνει μετά τον 7ο μήνα ζωής (ζυμαρικά, δημητριακά κτλ).
- Η εισαγωγή του γιαουρτιού συστήνεται μετά τους 12 μήνες, διότι το γάλα κατά το πρώτο έτος ζωής καλύπτει πλήρως τις ανάγκες του μωρού.
- Όσπρια και ξηροί καρποί μπορούν να χορηγηθούν λίγο πριν το έτος.
- Σε περίπτωση οικογενειακού ιστορικού αλλεργιών, συμβουλεύομαι πάντα την Παιδίατρό μου πριν κάθε νέα εισαγωγή.
- Κατά το πρώτο έτος ζωής δεν προσθέτω αλάτι στο φαγητό για να μην «υπερφορτώσω» τα νεφρά του μωρού, ούτε μέλι λόγω του κινδύνου αλλαντίασης, αλλά ούτε και ζάχαρη, λόγω του αυξημένου κινδύνου παχυσαρκίας και τερηδόνας.
- Δίνω σημασία στο μέγεθος των κομματιών της τροφής, ώστε το μωρό να μην κινδυνεύει να πνιγεί.
- Δεν αφήνω ποτέ μόνο του το μωρό κατά τη διάρκεια του γεύματος.
- Αρχίζω να χορηγώ νερό κατά τα γεύματα με την εισαγωγή των στερεών τροφών. Το ίδιο το παιδί καθορίζει την ποσότητα.
- Τα βρέφη θα πρέπει να τρώνε όση ποσότητα θέλουν και όχι όση θέλουν οι γονείς. Δεν θα εξασκείται καμία πίεση για να φάει το παιδί, γιατί αυτή η πίεση που εξασκούν οι γονείς αποτελεί το πρώτο αίτιο της ανορεξίας τους.