H υπεριώδης ηλιακή ακτινοβολία είναι ικανή να προκαλέσει βλάβες στο DNA των κυττάρων του δέρματος ακόμη και όταν βρισκόμαστε στην σκιά, αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου, υποστηρίζουν ερευνητές καθώς κατέληξαν στην παρατήρηση αυτή, κάνοντας πειράματα σε ποντίκια, αλλά και σε ανθρώπινα μελανοκύτταρα που τα εξέθεσαν στην υπεριώδη ακτινοβολία μιας ειδικής λάμπας.
Παρατήρησαν ότι, ακόμη και τέσσερις ώρες μετά την έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία, η μελανίνη «βοηθούσε» το δέρμα να εμφανίζει γενετικές μεταλλάξεις. Τουλάχιστον οι μισές μεταλλάξεις των κυττάρων συνέβησαν στο σκοτάδι.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, το υπεριώδες φως ενεργοποιεί στην μελανίνη δύο ένζυμα, τα οποία συνδυάζονται για να παράγουνέξτρα ενέργεια. Αυτή η αυξημένη ενέργεια την οποία απορροφά η μελανίνη, στη συνέχεια, μεταφέρεται -ακόμη και στο σκοτάδι στo DNA των δερματικών κυττάρων, προκαλώντας του έτσι βλάβες.
Έτσι, πλέον, οι επιστήμονες προτείνουν ότι πιθανώς θα πρέπει οι άνθρωποι να βάζουν ειδικό αντιηλιακό μετά το απόγευμα, ώστε να μπλοκάρει αυτή την μεταφορά ενέργειας από την μελανίνη στα κύτταρα του δέρματος.