Ο γυναικείος μαστός υπήρξε κατεξοχήν σύμβολο θηλυκότητας και έως σήμερα αποτελεί ένα ανεξάντλητο θέμα, που έχει προβληματίσει σχεδόν όλες τις γυναίκες σε κάποια φάση της ζωής τους.
Η εξωτερική εμφάνιση των μαστών είναι διαφορετική σε κάθε ενήλικη γυναίκα.
Σε oρισμένες, oι μαστοί είναι μεγάλoι, σε άλλες μικρoί. Σε κάπoιες, τo σχήμα τoυς είναι περισσότερo στρoγγυλό, ενώ σε άλλες πιo μυτερό. Σε πολλές oι θηλές είναι μεγάλες και σε άλλες μικρές, σε κάποιες το χρώμα τους είναι σκουρόχρωμο, ενώ σε κάποιες άλλες ανoιχτόχρωμο.
Τέτοιες διαφορές είναι φυσιoλoγικές και oφείλoνται στη διαφoρετική κατασκευή του κάθε γυναικείου σώματος ( στην ιδιοσυστασία του).
Όμως, ακόμη και στην ίδια γυναίκα, οι δύο μαστοί δεν είναι απολύτως ίδιοι μεταξύ τους.
Συνήθως o ένας είναι μεγαλύτερoς από τον άλλο ( στις περισσότερες γυναίκες ο αριστερός είναι μεγαλύτερος του δεξιού). Υπολογίζεται ότι στο 50% των γυναικών αυτή η διαφορά φτάνει το 10%, ενώ στο 25% φτάνει το 20% .
Ο μαστός είναι ένας εκκριτικός αδένας. Η εσωτερική του δομή μπορεί να μετατραπεί από διάφορους παράγοντες όπως ο έμμηνος κύκλος, η εγκυμοσύνη ή η ηλικία, διαφέροντας σε κάθε περίπτωση.
Ο μαστός είναι ένα όργανο σύνθετο στη διαγνωστική του προσέγγιση. Η πλειοψηφία των γυναικών θα παρουσιάσουν κάποιο εύρημα ή κάποιο πρόβλημα στο μαστό στη διάρκεια της ζωής τους, αλλά μόνο περίπου μία στις 10 θα αναπτύξει σε κάποια χρονική στιγμή καρκίνο.
Η εξέταση των μαστών και η διάγνωση των παθήσεών του πρέπει να αποτελούν μέρος του προληπτικού ελέγχου, που κάνει η κάθε γυναίκα στην γυναικολόγο της.
Είναι λοιπόν φυσικό, ωφέλιμο, αλλά και απαραίτητο για όλες τις γυναίκες, η γυναικολόγος, που αποτελεί τον «Ιατρό της γυναίκας», να έχει τον σημαντικό ρόλο στην πρόληψη του καρκίνου του μαστού.
Μία γυναίκα πρέπει να ξεκινήσει την κλινική εξέταση από τον γιατρό της από τα 20 της χρόνια. Επιβάλλεται να ψηλαφεί μόνη της τους μαστούς της μία φορά το μήνα,
μετά την περίοδο (7η -11η μέρα του κύκλου).
Γυναίκες με κάποιο παθολογικό πρόβλημα στο μαστό πρέπει να συμβουλεύονται το γιατρό τους όσον αφορά τη συχνότητα επισκέψεων.
Ο πρώτος υπέρηχος, αν δεν έχει υπάρξει πρόβλημα στην κλινική εξέταση μέχρι τότε, θα πρέπει να γίνει στα 30 και να συνεχίσει σε ετήσια βάση ενώ η πρώτη μαστογραφία θα πρέπει να πραγματοποιηθεί κάπου μέσα στη πενταετία 35-40 χρόνων.
Οι καλοήθεις παθήσεις του μαστού.
Περίπου 1 στις 5 γυναίκες κάποια στιγμή της ζωής της εμφανίζει καλοήθη πάθηση του μαστού.
Οι καλοήθεις όγκοι δεν εμφανίζονται πριν την εφηβεία και εμφανίζονται σπάνια μετά την εμμηνόπαυση.
Οι καλοήθεις όγκοι προκαλούν συχνά αναστάτωση και αγωνία στις γυναίκες, όμως δεν είναι επικίνδυνοι για την ζωή, δεν διαδίδονται έξω από τον μαστό και θεραπεύονται εύκολα.
Αν λοιπόν μια γυναίκα ψηλαφίσει ένα εξόγκωμα, επειδή δεν είναι εύκολο να ξεχωρίσουμε την καλοήθεια από την κακοήθεια, πρέπει απαραίτητα να συμβουλευθεί τnν γιατρό της..
Ινοαδενώματα:
Λιπώματα:
Τα λιπώματα, όπως και τα αδενολιπώματα, μπορούν να αφαιρεθούν χειρουργικά και η επέμβαση είναι απλή και σύντομη.
Κύστεις Μαστού – Καλοήθεις ασβεστώσεις:
Θήλωμα των γαλακτοφόρων πόρων:
Μαστίτιδα – Εξάνθημα στις θηλές:
Η φλεγμονή οφείλεται σε εγκατάσταση βακτηριδίων στους γαλακτοφόρους πόρους και διάχυτη επέκταση αυτής στο μαζικό παρέγχυμα.
-Διόγκωση του πάσχοντος μαστού.
-Ερυθρότητα του δέρματος, συχνά σε μια σφηνοειδή μορφή.
-Πόνος και αίσθημα καύσους στο μαστό, συνεχώς ή κατά το θηλασμό.
-Πυρετός >38.3 βαθμούς C.
-Γενική δυσφορία ή όψη πάσχοντος.
Πρόκειται για ερεθισμό του δέρματος της θηλής που μπορεί να προέρχεται είτε από μικροβιακή μόλυνση είτε από μύκητες.
Βασικό αίτιο είναι η ευαισθησία του δέρματος της θηλής σε συνδυασμό με τη λοίμωξη.
Η θεραπευτική αγωγή που θα χορηγήσει η γιατρός μπορεί να περιλαμβάνει τη χρήση αντιβιοτικών, κορτιζονούχων κρεμών και συγκεκριμένων αντιμυκητιασικών σκευασμάτων, τα οποία εφαρμόζονται τοπικά.
Μαστοδυνία:
Ινοκυσική μαστοπάθεια: