Οργάνωση της διατροφής για ένα υγιές βάρος

Η οργάνωση της διατροφής μας είναι ένα από τα στοιχεία που θα αυξήσουν τις πιθανότητες επιτυχίας σε ένα πρόγραμμα ρύθμισης του βάρους.

Ξεκινώντας άλλη μια προσπάθεια απώλειας βάρους, είναι σημαντικό να είμαστε προετοιμασμένοι να αντιμετωπίσουμε τα εμπόδια που σαμποτάρουν αυτή την προσπάθειά μας.

Κάθε αποτυχημένη προηγούμενη απόπειρα έχει και μια (ή περισσότερες) αιτίες.

Η πρώτη μας δουλειά λοιπόν είναι να σημειώσουμε σε ένα χαρτί τους λόγους για τους οποίους δεν φτάσαμε στο στόχο μας.

Εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι ο στόχος μας πρέπει να είναι διπλός: η απώλεια του βάρους και η διατήρηση αυτής της απώλειας. Εντοπίζουμε λοιπόν τους λόγους για τους οποίους δεν χάσαμε τα κιλά που θέλαμε ή δεν διατηρήσαμε το βάρος που χάσαμε και ξαναπήραμε τα επιπλέον κιλά (ίσως και περισσότερα). Συνειδητοποιώντας λοιπόν τους λόγους αυτούς, σκεφτόμαστε από πριν πώς θα αντιδράσουμε αν και σε αυτή την προσπάθεια συμβεί κάτι ανάλογο. Όταν είμαστε προετοιμασμένοι για τα εμπόδια που θα συναντήσουμε, η επιτυχία είναι πιο κοντά.

Δεν πρέπει να σαμποτάρουμε οι ίδιοι τον εαυτό μας, λέγοντας ότι και πάλι δεν θα τα καταφέρουμε. Αντιθέτως, μπορούμε να εμψυχώνουμε τον εαυτό μας, λέγοντας ότι έχουμε τις ικανότητες να επιτύχουμε, και παρόλα τα εμπόδια που θα συναντήσουμε, με επιμονή και υπομονή όλα θα πάνε όπως τα θέλουμε.

Έχοντας προετοιμαστεί ψυχολογικά για τη νέα προσπάθεια απώλειας βάρους, σειρά έχει η οργάνωση της διατροφής μας. Κατ’ αρχάς, ακολουθούμε το πρότυπο της μεσογειακής διατροφής, καθώς αυτό το είδος διατροφής σχετίζεται με τις λιγότερες πιθανότητες να εμφανιστεί κάποια ασθένεια. Έτσι λοιπόν, η διατροφή μας, όσον αφορά το είδος των γευμάτων ανά εβδομάδα, περιλαμβάνει 2-3 φορές όσπρια, 1-2 φορές ψάρι, 1-2 φορές κοτόπουλο, 0-1 φορά κόκκινο κρέας, και 2-3 λαδερά ή ζυμαρικά.

Φροντίζουμε να ψωνίζουμε όλα τα υλικά που χρειαζόμαστε, και να έχουμε στο σπίτι μας διαθέσιμα τρόφιμα και σνακ που προωθούν την υγεία μας (π.χ. αποξηραμένα φρούτα, ξηρούς καρπούς, μπισκότα ολικής αλέσεως, μαύρη σοκολάτα κτλ.), και να αποφεύγουμε αυτά που δεν έχουν καλή θρεπτική αξία και μας βάζουν σε πειρασμό (π.χ. πατατάκια, γκοφρέτες κτλ.).

Τρώμε πάντοτε πρωινό καλής ποιότητας ώστε να μας δώσει την ενέργεια που χρειαζόμαστε. Τρώμε ενδιάμεσα μικρά γεύματα (σνακ) ώστε να ρυθμίζουμε την όρεξη και να έχουμε υπό έλεγχο την πείνα αλλά και τη λαιμαργία μας.

Περιπτώσεις στις οποίες προβλέπεται γεύμα εκτός σπιτιού δεν θα πρέπει να μας τρομάζουν. Το μόνο που χρειάζεται είναι μια απλή προσαρμογή του γεύματος μέσα στην ημέρα. Τρώμε π.χ. το μεσημέρι μικρότερη ποσότητα φαγητού, και από το τραπέζι στο οποίο θα γευματίσουμε, επιλέγουμε υγιεινές τροφές που θα καταναλώσουμε σε λογικές ποσότητες.

Το γνωστό ρητό «Tο πρωί τρώγε σαν βασιλιάς, το μεσημέρι σαν άρχοντας και το βράδυ σαν ζητιάνος» θα μπορούσε να χαρακτηρίζει τη σωστή διατροφή. Μπορούμε να βασιστούμε πάνω σε αυτό το σκεπτικό και η προσπάθειά μας για απώλεια βάρους αλλά και για συντήρηση θα έχει επιτυχία.

Δημοφιλείς Γιατροί

Δήμητρα Πράπα

ΕΥΝΑΡΔΟΥ 8
Γενικός Γιατρός

Μεχρνταντιάν Μέχρνταντ (Μιθριδάτης)

Βασιλική Ταβάκη 36, Θέρμη, 57001

Παπαδημητρίου Στέργιος

Μεγάλου Αλεξάνδρου 23,Βέροια

Σχετικά Άρθρα

Πλαγιοκεφαλία, τι είναι και πώς αντιμεtωπίζεται;

Η φυσικοθεραπεία μπορεί να κριθεί απαραίτητη όταν θα υπάρξουν περιορισμοί στην ικανότητα του μωρού να κουνήσει το κεφάλι προς μια κατεύθυνση λόγω μυϊκής παρατεταμένης σύσπασης. Τι είναι η πλαγιοκεφαλία; Η πλαγιοκεφoλία είναι η ασύμμετρη θέση των οστών του...

Τι είναι ο Αυτισμός;

O όρος Αυτισμός προέρχεται από τη λέξη “εαυτός” και υποδηλώνει την εσωστρέφεια και την απομόνωση ενός ατόμου στον εαυτό του. Έχουν πραγματοποιηθεί διάφορες έρευνες οι οποίες έχουν βοηθήσει στην διαμόρφωση των διαγνωστικών κριτηρίων για...

Ανάπτυξη λόγου

Πως μπορώ ως γονέας να διευκολύνω το παιδί μου στην ανάπτυξη του λόγου; ✔   Να ενθαρρύνετε έως τον πρώτο χρόνο κάθε μορφή επικοινωνιακής αλληλεπίδρασης με το παιδί, π.χ. εκφράσεις προσώπου, χαμόγελα, γέλια, νεύματα, κοιτάγματα. ✔   Να...