Τελογενής τριχόπτωση (τριχόρροια)

Η τελογενής τριχόπτωση ή τριχόρροια είναι μια μορφή προσωρινής αλωπεκίας που συνήθως εμφανίζεται μετά από έντονο στρες, επεμβάσεις ή τραυματικά γεγονότα. Συνήθως εμφανίζεται στην κορυφή της κεφαλής.

Η τελογενής τριχόπτωση μπορεί κάποιες φορές να ομοιάζει με την γυροειδή αλωπεκία. Και στις δυο περιπτώσεις μπορεί να χάνεται μεγάλος αριθμός τριχών, με τη διαφορά ότι στην γυροειδή αλωπεκία η τριχόπτωση είναι δυστυχώς μη αναστρέψιμη.

Σε αυτό το άρθρο θα αναλύσουμε τις αιτίες, τα συμπτώματα, τον τρόπο διάγνωσης και αντιμετώπισης της τελογενούς τριχόπτωσης.

Τι είναι η τελογενής τριχόπτωση;
Το χαρακτηριστικό της τελογενούς αλωπεκίας είναι αυξημένη απώλεια τριχών ή έντονη λέπτυνση της τρίχας. Διαρκεί πάνω από 6 μήνες, ενώ είναι συνήθως αναστρέψιμη. Σπανιότερα δεν πέφτουν οι τρίχες αλλά λεπταίνουν αισθητά. Εμφανίζεται συχνότερα σε γυναίκες και οφείλεται σε μεταβολές του κύκλου ζωής της τρίχας.

Η τρίχα έχει τρεις φάσεις ζωής: αναγενή, καταγενή και τελογενή.
Φυσιολογικά 5 – 10% των τριχών βρίσκονται στο τελογενές στάδιο.

Στην τελογενή τριχόπτωση η αναγενής φάση μειώνεται και περίπου 30% των τριχών μεταπίπτουν στην τελογενή φάση, το οποίο και οδηγεί σε αυξημένη τριχόπτωση.

Συμπτώματα τελογενούς τριχόπτωσης
Το κύριο σύμπτωμα της τελογενούς τριχόπτωσης είναι η αυξημένη απώλεια ή λέπτυνση των τριχών. Συνήθως εντοπίζεται κατά το μπάνιο, στο χτένισμα ή στο μαξιλάρι.

Αιτίες τελογενούς τριχόπτωσης
Τα συχνότερα αίτια είναι:

Έντονο στρες: παρατεταμένες περίοδοι στρες μπορεί να οδηγήσουν σε τελογενή τριχόπτωση. Συνήθως το όριο εντοπίζεται στους 3 μήνες παρατεταμένου στρες.

δίαιτα τριχόπτωσηΚακή διατροφή: έλειψη επαρκών θρεπτικών συστατικών όπως η πρωτεΐνη, η βιταμίνη Β, ο χαλκός και ο ψευδάργυρος μπορεί να οδηγήσει σε τελογενή τριχόπτωση.

Εγκυμοσύνη και γέννα: κατά την εγκυμοσύνη πολλές τρίχες βρίσκονται στην αναγενή φάση. Οι ορμονικές αλλαγές που επιτελούνται όμως 3 – 6 μήνες μετά τη γέννα οδηγούν πολλές τρίχες να μεταβούν στην τελογενή φάση.

Εμμηνόπαυση: αποτελεί από τα συχνότερα αίτια τελογενούς τριχόπτωσης.

Φάρμακα: αρκετά φάρμακα έχουν ως ανεπιθύμητη ενέργεια την τελογενή τριχόπτωση.

Άλλα προβλήματα υγείας: αυτοάνοσα νοσήματα και κυρίως νόσοι του θυρεοειδούς αδένα.

Χειρουργικές επεμβάσεις.

Αντιμετώπιση τελογενούς τριχόπτωσης
Η θεραπεία της τελογενούς τριχόπτωσης εξαρτάται από την αιτία της. Όταν αυτή αντιμετωπιστεί, ο κύκλος της τρίχας γίνεται και πάλι φυσιολογικός και η τριχόπτωση σταματά.

Οι θεραπευτικοί στόχοι είναι:

Αντιμετώπιση διατροφικών ελλείψεων, ορμονική υποκατάσταση στην εμμηνόπαυση, αντιμετώπιση του στρες, αποφυγεί τεχνικών κομμωτηρίου που καταστρέφουν την τρίχα, μεσοθεραπεία, PRP. Με τη σωστή αντιμετώπιση σε 3-6 μήνες οι τρίχες επανεκφύονται.

trixorizogramaΔιάγνωση

Ο ιατρός εξετάζει της τρίχες που έχουν πέσει με τριχοσκόπηση, προσδιορίζει το πάχος και το μήκος τους, μπορεί να διενεργήσει τεστ ήπιας έλξης, ενώ το τριχοριζόγραμμα βοηθά πολύ στη διάγνωση. Κάποιες φορές χρειάζεται εξέταση αίματος.

Συμπέρασμα

Η τελογενής τριχόπτωση είναι μια πολύ συχνή αιτία τριχόπτωσης. Εμφανίζεται ξαφνικά και διαρκεί αρκετούς μήνες. Αντιμετωπίζεται με τη βοήθεια έμπειρου δερματολόγου με πολύ καλά αποτελέσματα.

Δημοφιλείς Γιατροί

Δήμητρα Πράπα

ΕΥΝΑΡΔΟΥ 8
Γενικός Γιατρός

Μεχρνταντιάν Μέχρνταντ (Μιθριδάτης)

Βασιλική Ταβάκη 36, Θέρμη, 57001

Παπαδημητρίου Στέργιος

Μεγάλου Αλεξάνδρου 23,Βέροια

Σχετικά Άρθρα

Τι σημαίνει σκληρή συζήτηση;

Συγκεντρώσου στις λύσεις, όχι στα προβλήματα  Μια κακή συμπεριφορά δεν είναι ο τρόπος για να ενταχθείς σε μια σκληρή συζήτηση. Μην επισημαίνεις όλα όσα δεν έχουν αποτέλεσμα. Δεν εμπνέει αλλαγή. Κάνει μόνο τους ανθρώπους αμυντικούς....

Πλαγιοκεφαλία, τι είναι και πώς αντιμεtωπίζεται;

Η φυσικοθεραπεία μπορεί να κριθεί απαραίτητη όταν θα υπάρξουν περιορισμοί στην ικανότητα του μωρού να κουνήσει το κεφάλι προς μια κατεύθυνση λόγω μυϊκής παρατεταμένης σύσπασης. Τι είναι η πλαγιοκεφαλία; Η πλαγιοκεφoλία είναι η ασύμμετρη θέση των οστών του...

Τι είναι ο Αυτισμός;

O όρος Αυτισμός προέρχεται από τη λέξη “εαυτός” και υποδηλώνει την εσωστρέφεια και την απομόνωση ενός ατόμου στον εαυτό του. Έχουν πραγματοποιηθεί διάφορες έρευνες οι οποίες έχουν βοηθήσει στην διαμόρφωση των διαγνωστικών κριτηρίων για...