«Ενσυνειδητότητα» για τη διαχείριση άγχους στο Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου
Η εξάσκηση της ενσυνειδητότητας (mindfulness) αποτελεί μέθοδο διαλογισμού που συνδυάζεται με ασκήσεις γιόγκα. Στόχος της είναι να καλλιεργήσει στο άτομο τη συνειδητή επίγνωση για κάθε δεδομένη χρονική στιγμή, κάτι που σταδιακά θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη κατανόηση των συναισθημάτων του και άρα στην καλύτερη διαχείρισή τους.
Δεδομένου πως το Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου (ΣΕΕ) φαίνεται να σχετίζεται με το στρες και τη διαχείρισή του, επιστήμονες από τον Καναδά θέλησαν να εξετάσουν την επίδραση ενός προγράμματος ενσυνειδητότητας-mindfulness στη μείωση του στρες, στη βελτίωση της ψυχολογικής κατάστασης και των συμπτωμάτων του ΣΕΕ.
Πώς σχεδιάστηκε η μελέτη;
90 άτομα συμμετείχαν στη μελέτη, 47 στην ομάδα ελέγχου και 43 στην ομάδα παρέμβασης. Στην ομάδα παρέμβασης εφαρμόστηκε πρόγραμμα ενσυνειδητότητας-mindfulness σχεδιασμένο από την Κλινική Διαχείρισης Άγχους του Πανεπιστημίου της Μασαχουσέτης και περιελάμβανε 8 εβδομαδιαίες ομαδικές συνεδρίες των 90 λεπτών.
Οι συμμετέχοντες εκπαιδεύονταν σε τεχνικές διαλογισμού και δεξιότητες συνείδησης του σώματος και ενθαρρύνονταν να παρακολουθούν μαθήματα γιόγκα. Τα άτομα στην ομάδα ελέγχου βρίσκονταν στην λίστα αναμονής για το ξεκίνημα της επόμενης παρέμβασης. Τόσο τα συμπτώματα του ΣΕΕ όσο και η σχετική ποιότητα ζωής, οι εκδηλώσεις του στρες και η διάθεση αξιολογήθηκαν με έγκυρα ερωτηματολόγια στην αρχή και στο τέλος της παρέμβασης καθώς και στους 6 μήνες μετά την παρέμβαση.
Ποια είναι τα αποτελέσματα;
Τα συμπτώματα του ΣΕΕ καθώς και οι εκδηλώσεις του στρες βελτιώθηκαν για την ομάδα παρέμβασης κλινικά σημαντικά αμέσως μετά το τέλος της παρέμβασης και 6 μήνες μετά από αυτή, ενώ η βελτίωση της ποιότητας και της διάθεσης επήλθε και για τις 2 ομάδες στους 6 μήνες.
Τα άτομα που ολοκλήρωσαν το πρόγραμμα παρέμβασης ήταν μόνο 22 και το μεγαλύτερο μέρος τους ήταν γυναίκες. Παρά το σημαντικό ρόλο που μπορεί να παίξει η διαχείριση του άγχους στη διαχείριση των συμπτωμάτων του Ευερέθιστου Εντέρου, αναδεικνύεται πως μέρος του πληθυσμού που εμφανίζει ΣΕΕ δεν είναι σε θέση να δεχτεί το άγχος ως παράγοντα που συντελεί στο πρόβλημά του. Έτσι, η ευαισθητοποίηση του κοινού προς αυτήν την κατεύθυνση είναι απαραίτητη, ώστε να το αντιμετωπίσει κατάλληλα.