Ίλιγγος ή ζάλη: πότε χρειάζομαι ΩΡΛ

Ο ίλιγγος και η ζάλη είναι προβλήματα υγείας τα οποία αρκετοί συγχέουν. Παρότι η εκδήλωσή τους μοιάζει αρκετά, η αιτιολογία τους είναι διαφορετική και χρειάζεται διαφορετική ιατρική προσέγγιση. Είναι σημαντικό να γίνει κατανοητό ότι τόσο ο ίλιγγος όσο και η ζάλη αποτελούν συμπτώματα και όχι αυτοτελείς παθήσεις.

Ο ίλιγγος αναφέρεται στο αίσθημα περιστροφής, ενώ η ζάλη στο αίσθημα είτε πονοκεφάλου είτε «μεθυσμένου» ή τάσης λιποθυμίας.

Στις περισσότερες των περιπτώσεων, ο ίλιγγος αποτελεί σημάδι λαβυρινθικής διαταραχής, που αποτελεί αντικείμενο εξέτασης από Ωτορινολαρυγγολόγο. Οι συχνότερες παθήσεις λαβυρινθικής αιτιολογίας είναι ο καλοήθης παροξυσμικός ίλιγγος θέσης, η αιθουσαία νευρίτιδα, η νόσος Meniere και η αιθουσαία ημικρανία.

 

Πότε ένας ασθενής χρειάζεται να απευθυνθεί σε Ωτορινολαρυγγολόγο

  • Όταν υπάρχει αίσθημα περιστροφής που συνοδεύεται με ναυτία και τάση προς έμετο.
  • Όταν τα συμπτώματα χειροτερεύουν με την αλλαγή θέσης της κεφαλής.
  • Όταν τα συμπτώματα εμφανίζονται κατά την έγερση από το κρεβάτι ή κατά την αλλαγή πλευρού κατά την κατάκλιση.
  • Όταν συνοδεύεται με πτώση ακοής ή/και εμφάνιση εμβοών ή/και αίσθημα βάρους στα αυτιά.

 

Συμβουλές αντιμετώπισης

  • Επισκεφτείτε τον ΩΡΛ σας όσο πιο άμεσα από το οξύ επεισόδιο ιλίγγου. Μόνο έτσι θα μπορεί να εντοπίσει εάν τα συμπτώματα είναι λαβυρινθικής αιτιολογίας και, εάν είναι, να σας δώσει την ανάλογη θεραπευτική λύση.
  • Αποφύγετε την λήψη αντιεμετικών σκευασμάτων περισσότερο από 2 ημέρες, καθώς προκαλούν καταστολή του εγκεφάλου δυσκολεύοντας τόσο τους διαγνωστικούς χειρισμούς του θεράποντος γιατρού όσο γρήγορη ανάνηψη από τα οξέα συμπτώματα.
  • Η λιποθυμία αποτελεί σημείο μη λαβυρινθικής διαταραχής. Εάν υπάρξει τέτοιο επεισόδιο, επισκεφτείτε τον Παθολόγο ή τον Καρδιολόγος σας.
  • Επισκεφτείτε κατά προτεραιότητα τον Παθολόγο σας εάν συνυπάρχει είτε μούδιασμα/αδυναμία σε χέρι ή πόδι είτε δυσκολία σε ομιλία ή άρθρωση είτε θόλωση της όρασης. Είναι σημαντικό να εντοπιστεί εγκαίρως ένα αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο, καθώς οποιαδήποτε καθυστέρηση μπορεί να σταθεί μοιραία.

Δημοφιλείς Γιατροί

Δήμητρα Πράπα

ΕΥΝΑΡΔΟΥ 8
Γενικός Γιατρός

Μεχρνταντιάν Μέχρνταντ (Μιθριδάτης)

Βασιλική Ταβάκη 36, Θέρμη, 57001

Παπαδημητρίου Στέργιος

Μεγάλου Αλεξάνδρου 23,Βέροια

Σχετικά Άρθρα

Ανάπτυξη λόγου

Πως μπορώ ως γονέας να διευκολύνω το παιδί μου στην ανάπτυξη του λόγου; ✔   Να ενθαρρύνετε έως τον πρώτο χρόνο κάθε μορφή επικοινωνιακής αλληλεπίδρασης με το παιδί, π.χ. εκφράσεις προσώπου, χαμόγελα, γέλια, νεύματα, κοιτάγματα. ✔   Να...

Η αυτοπεποίθηση

Σηκώστε το χέρι σας αν έχετε πει ποτέ τη φράση… ‘Μακάρι να είχα περισσότερη αυτοπεποίθηση’ ή ‘Αν είχα περισσότερη αυτοπεποίθηση , θα μπορούσα να…’ Σας ακούγεται γνώριμο; Η αυτοπεποίθηση είναι το κλειδί για να αποκτήσουμε όλα όσα χρειαζόμαστε και...

Τι σημαίνει σκληρή συζήτηση;

Συγκεντρώσου στις λύσεις, όχι στα προβλήματα  Μια κακή συμπεριφορά δεν είναι ο τρόπος για να ενταχθείς σε μια σκληρή συζήτηση. Μην επισημαίνεις όλα όσα δεν έχουν αποτέλεσμα. Δεν εμπνέει αλλαγή. Κάνει μόνο τους ανθρώπους αμυντικούς....