Αδενομύωση

Ως αδενομύωση ορίζεται η πάθηση της μήτρας κατά την οποία αδένες και στρώμα ενδομητρίου ανευρίσκονται μέσα στο μυομήτριο, κάτω από το όριο της βασικής μεμβράνης που διαχωρίζει το φυσιολογικό ενδομήτριο απο το μυομήτριο.

Κατά κανόνα αφορά γυναίκες αναπαρωγωγικής ηλικίας άνω των 40 ετών, πολύτοκες, συνυπάρχει δε συχνά με ενδομητρίωση και ινομυώματα μήτρας.

Ο παθογενετικός μηχανισμός είναι άγνωστος. Στην ιστολογική εξέταση ανευρίσκονται νησίδες ενδομητρικού ιστού διάχυτα μέσα στο μυομήτριο, καθώς και υπερπλασία και υπερτροφία του μυομητρίου γύρω απο τις εστίες αυτές.

Συμπτώματα δεν παρατηρούνται στο 30 % των γυναικών που πάσχουν, κατα κανόνα όμως εμφανίζουν μηνορραγίες ή και δευτεροπαθή δυσμηνόρροια.

Η διάγνωση της νόσου προεγχειρητικά είναι δύσκολη. Στην κλινική εξέταση, η ψηλάφηση μιας ομότιμα διογκωμένης και ευαίσθητης μήτρας θέτει υποψία της νόσου. Το διακολπικό υπερηχογράφημα αποτελεί την καλύτερη διαγνωστική μέθοδο.

Η ολική υστερκτομή αποτελεί την κύρια θεραπευτική αντιμετώπιση της πάθησης. Η συντηρητική θεραπεία με χορήγηση προγεστερινοειδών ή αγωνιστών της GnRH εχει αποδώσει μόνο προσωρινά αποτελέσματα.

Δημοφιλείς Γιατροί

Δήμητρα Πράπα

ΕΥΝΑΡΔΟΥ 8
Γενικός Γιατρός

Μεχρνταντιάν Μέχρνταντ (Μιθριδάτης)

Βασιλική Ταβάκη 36, Θέρμη, 57001

Παπαδημητρίου Στέργιος

Μεγάλου Αλεξάνδρου 23,Βέροια

Σχετικά Άρθρα

Πλαγιοκεφαλία, τι είναι και πώς αντιμεtωπίζεται;

Η φυσικοθεραπεία μπορεί να κριθεί απαραίτητη όταν θα υπάρξουν περιορισμοί στην ικανότητα του μωρού να κουνήσει το κεφάλι προς μια κατεύθυνση λόγω μυϊκής παρατεταμένης σύσπασης. Τι είναι η πλαγιοκεφαλία; Η πλαγιοκεφoλία είναι η ασύμμετρη θέση των οστών του...

Τι είναι ο Αυτισμός;

O όρος Αυτισμός προέρχεται από τη λέξη “εαυτός” και υποδηλώνει την εσωστρέφεια και την απομόνωση ενός ατόμου στον εαυτό του. Έχουν πραγματοποιηθεί διάφορες έρευνες οι οποίες έχουν βοηθήσει στην διαμόρφωση των διαγνωστικών κριτηρίων για...

Ανάπτυξη λόγου

Πως μπορώ ως γονέας να διευκολύνω το παιδί μου στην ανάπτυξη του λόγου; ✔   Να ενθαρρύνετε έως τον πρώτο χρόνο κάθε μορφή επικοινωνιακής αλληλεπίδρασης με το παιδί, π.χ. εκφράσεις προσώπου, χαμόγελα, γέλια, νεύματα, κοιτάγματα. ✔   Να...