Αιμοδοσία και διατροφικές συμβουλές

Η αιμοδοσία αποτελεί πολύ σημαντική προσφορά προς τον συνάνθρωπο. Θέλοντας να συνδράμουμε και εμείς από την πλευρά μας θα θέλαμε να προσφέρουμε συμβουλές για την διατροφή του αιμοδότη τόσο πριν όσο και μετά την αιμοδοσία.

Οι αιμοδότες θα πρέπει να γνωρίζουν ότι στο διαιτολόγιό τους θα πρέπει να συμπεριλαμβάνονται τρόφιμα πλούσια σε σίδηρο καθώς κατά την διάρκεια της δωρεάς υπάρχει απώλεια σιδήρου. Τρόφιμα πλούσια σε σίδηρο είναι το κρέας, τα πουλερικά, τα ψάρια, τα όσπρια, το σπανάκι, τα δημητριακά ολικής άλεσης και οι ξηροί καρποί. Επίσης θα πρέπει στη διατροφή να συμπεριληφθούν τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C καθώς βοηθάει στην απορρόφηση του σιδήρου. Τέτοια τρόφιμα είναι τα εσπεριδοειδή και οι χυμοί. Τέλος σημαντικές για την παραγωγή νέων ερυθρών αιμοσφαιρίων είναι οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β όπως οι Β2 (ριβοφλαβίνη), Β6, Β9 (φολικό οξύ) και Β12. Τροφές πλούσιες σε αυτές τις βιταμίνες είναι το γάλα, τα πράσινα λαχανικά, το κρέας, τα αυγά και τα φασόλια.

ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ

  • Χρησιμοποιήστε αλάτι αλλά χωρίς υπερβολές για την διατήρηση της αρτηριακής πίεσης.
  • Κοιμηθείτε καλά το προηγούμενο βράδυ
  • Αυξήστε την κατανάλωση υγρών, μη αλκοολούχων, το προηγούμενο 24ωρο καθώς και το πρωί πριν την δωρεά.
  • Φάτε ένα υγιεινό γεύμα πριν από τη δωρεά σας όπως  1 γιαούρτι 2% με  λίγους ξηρούς καρπούς με μέλι και 1 φρούτο, 1 ποτήρι γάλα 1,5% με 2 φέτες ψωμί ολικής άλεσης και μέλι, 1 τοστ με 1 ποτήρι φυσικό χυμό, 1 αυγό με 2     παξιμάδια και 1 φρούτο, 1 κουλούρι Θεσσαλονίκης με τυρί cottage και 1 φρούτο.
  • Αποφύγετε τα λιπαρά τρόφιμα για 24 ώρες πριν από την αιμοδοσία .Τα λιπαρά τρόφιμα μπορούν να επηρεάζουν τις δοκιμές που γίνονται στο αίμα σας. Εάν υπάρχει πάρα πολύ λίπος στο αίμα σας , η δωρεά σας δεν μπορεί να           ελεγχθεί για λοιμώδη νοσήματα και το αίμα δεν θα χρησιμοποιηθεί για μετάγγιση.
  • Εάν είστε δότης αιμοπεταλίων, να θυμάστε ότι το σύστημά σας πρέπει να είναι απαλλαγμένο από ασπιρίνη για δύο ημέρες πριν από τη δωρεά.

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ

  • Απολαύστε έναν χυμό και ένα σνακ αμέσως μετά την αιμοδοσία όπως.
  • Πιείτε επιπλέον τέσσερα ποτήρια υγρών και αποφύγετε το αλκοόλ για 24-48 ώρες.
  • Αποφύγετε το κάπνισμα για 1 ώρα.
  • Μην κάνετε καμία βαριά ανύψωση ή έντονη άσκηση για το υπόλοιπο της ημέρας .
  • Εάν αισθανθείτε ζάλη ή αδιαθεσία μετά την αιμοδοσία , να σταματήσει αυτό που κάνετε και να καθίσετε ή να ξαπλώσετε μέχρι να αισθανθείτε καλύτερα.
  • Αποφύγετε την εκτέλεση οποιασδήποτε δραστηριότητας όπου η λιποθυμία μπορεί να οδηγήσει σε τραυματισμό για τουλάχιστον 24 ώρες.

 

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

 

1) Τι προσφέρει ο σίδηρος στον οργανισμό;                                                                                    

Το ανθρώπινο σώμα αποθηκεύει και χρησιμοποιεί το σιδήρο για την σύνθεση της αιμοσφαιρίνης των ερυθρών αιμοσφαιρίων η οποία μεταφέρει οξυγόνο από τους πνεύμονες στους ιστούς. Για τους αιμοδότες, ο σίδηρος χρειάζεται για να δημιουργήσει νέα ερυθρά κύτταρα για την αναπλήρωση αυτών που χάθηκαν κατά την διάρκεια της αιμοδοσίας.

2) Πόσο διάστημα χρειάζεται για την αναπλήρωση του σιδήρου;

Ο  στόχος είναι να αντικατασταθούν τα 200-250 mg σιδήρου που χάνονται κατά τη διάρκεια της αιμοδοσίας σε 1 έως 3 μήνες.

3) Πόσο σίδηρο χρειάζομαι ανά μέρα;

Η πρόσληψη σιδήρου εξαρτάται από την ηλικία, το φύλο και άλλους παράγοντες. Η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη (ΣΗΠ) για τους ενήλικες είναι:

  • άνδρες 19 ετών και άνω , 8 mg την ημέρα
  • γυναίκες ηλικίας 19-50 , 18 mg / ημέρα
  • γυναίκες ηλικίας 51 ετών και άνω , 8 mg / ημέρα
  • έγκυες γυναίκες , 27 mg / ημέρα

Δημοφιλείς Γιατροί

Δήμητρα Πράπα

ΕΥΝΑΡΔΟΥ 8
Γενικός Γιατρός

Μεχρνταντιάν Μέχρνταντ (Μιθριδάτης)

Βασιλική Ταβάκη 36, Θέρμη, 57001

Παπαδημητρίου Στέργιος

Μεγάλου Αλεξάνδρου 23,Βέροια

Σχετικά Άρθρα

Τι είναι ο Αυτισμός;

O όρος Αυτισμός προέρχεται από τη λέξη “εαυτός” και υποδηλώνει την εσωστρέφεια και την απομόνωση ενός ατόμου στον εαυτό του. Έχουν πραγματοποιηθεί διάφορες έρευνες οι οποίες έχουν βοηθήσει στην διαμόρφωση των διαγνωστικών κριτηρίων για...

Ανάπτυξη λόγου

Πως μπορώ ως γονέας να διευκολύνω το παιδί μου στην ανάπτυξη του λόγου; ✔   Να ενθαρρύνετε έως τον πρώτο χρόνο κάθε μορφή επικοινωνιακής αλληλεπίδρασης με το παιδί, π.χ. εκφράσεις προσώπου, χαμόγελα, γέλια, νεύματα, κοιτάγματα. ✔   Να...

Η αυτοπεποίθηση

Σηκώστε το χέρι σας αν έχετε πει ποτέ τη φράση… ‘Μακάρι να είχα περισσότερη αυτοπεποίθηση’ ή ‘Αν είχα περισσότερη αυτοπεποίθηση , θα μπορούσα να…’ Σας ακούγεται γνώριμο; Η αυτοπεποίθηση είναι το κλειδί για να αποκτήσουμε όλα όσα χρειαζόμαστε και...