Αντιμετώπιση καλοήθους υπερπλασίας προστάτη

Η καλοήθης υπερπλασία του προστάτη είναι μια πολύ συχνή πάθηση των ανδρών, ηλικίας συνήθως άνω των 60 ετών, που οδηγεί σε σημαντικά προβλήματα ούρησης και ενίοτε σε σοβαρές επιπλοκές. Υπάρχουν πολλοί θεραπευτικοί τρόποι, με φάρμακα και χειρουργικά.

Η φαρμακευτική αγωγή, ωστόσο, δεν αποτελεί συνήθως μόνιμη θεραπεία και έχει και το μειονέκτημα της ανάγκης για μόνιμη λήψη φαρμάκων με τις πιθανές παρενέργειές τους, όπως η υπόταση και η στυτική δυσλειτουργία. Η ανοικτή χειρουργική επέμβαση, από την άλλη, είναι πάντα και μόνιμα αποτελεσματική, αλλά είναι μια σχετικά βαριά επέμβαση, που απαιτεί νοσηλεία με καθετήρα για μια εβδομάδα. Η διουρηθρική προστατεκτομή είναι αποτελεσματική, αλλά εφαρμόζεται σε σχετικά μικρούς προστάτες, είναι αρκετά αιμορραγική και, αν και ελαφρύτερη από την ανοικτή επέμβαση, είναι και αυτή σχετικά βαριά και απαιτεί τετραήμερη νοσηλεία.

Μια νέα μορφή ενέργειας για την αφαίρεση του προστάτη σε καλοήθη διόγκωσή του είναι το Laser. Η συγκεκριμένη μέθοδος γίνεται και πάλι με ραχιαία αναισθησία και διαμέσου της ουρήθρας χωρίς τομή, όπως και η κλασική διουρηθρική προστατεκτομή, όπου ο προστατικός ιστός εξαχνώνεται με τη βοήθεια του laser. Ωστόσο, η συγκεκριμένη τεχνική πλεονεκτεί, μετά από κατάλληλη επιλογή ασθενών, στα παρακάτω σημεία:

 

  1. Η διάρκεια νοσηλείας περιορίζεται σε μία ημέρα σε σχέση με τη κλασική διουρηθρική, που είναι 3 ημέρες και την ανοικτή προστατεκτομή, που είναι 7 ημέρες.
  2. Ο καθετήρας παραμένει μόνο για μία ημέρα, ενώ στο 30% των ασθενών δεν απαιτείται καθόλου μετεγχειρητικός καθετηριασμός, σε αντίθεση με τις παραπάνω τεχνικές, που είναι αντίστοιχα 3 και 7 ημέρες.
  3. Η απώλεια του αίματος είναι αμελητέα, σε αντίθεση με τις παραπάνω επεμβάσεις, όπου η απώλεια φθάνει τα 300-600ml.
  4. Δεν απαιτείται διακοπή αντιπηκτικής αγωγής.
  5. Η βαρύτητα της τεχνικής με το laser είναι σημαντικά μικρότερη από τις κλασικές επεμβάσεις.
  6. Η παλίνδρομη εκσπερμάτιση και συνεπώς η απουσία εκσπερμάτισης, που αποτελεί τον κανόνα μετά τις κλασικές προστατεκτομές, είναι σπάνια μετά την KTP laser τεχνική.
  7. Η στυτική λειτουργία δεν επηρεάζεται καθόλου.

Φαίνεται, λοιπόν, ότι η τεχνική αυτή είναι εξίσου αποτελεσματική με τις κλασικές, αλλά με σημαντικά μικρότερη νοσηρότητα και ταλαιπωρία για τον ασθενή. Σχετική αντένδειξη αποτελούν οι μεγάλοι προστάτες μεγέθους μεγαλύτερου από 80-90cm3, γιατί τότε η ανοικτή προστατεκτομή έχει καλύτερα αποτελέσματα και η υποψία καρκίνου προστάτη, γιατί με τη τεχνική KTP laser δε λαμβάνεται βιοψία.

Δημοφιλείς Γιατροί

Δήμητρα Πράπα

ΕΥΝΑΡΔΟΥ 8
Γενικός Γιατρός

Μεχρνταντιάν Μέχρνταντ (Μιθριδάτης)

Βασιλική Ταβάκη 36, Θέρμη, 57001

Παπαδημητρίου Στέργιος

Μεγάλου Αλεξάνδρου 23,Βέροια

Σχετικά Άρθρα

Τι είναι ο Αυτισμός;

O όρος Αυτισμός προέρχεται από τη λέξη “εαυτός” και υποδηλώνει την εσωστρέφεια και την απομόνωση ενός ατόμου στον εαυτό του. Έχουν πραγματοποιηθεί διάφορες έρευνες οι οποίες έχουν βοηθήσει στην διαμόρφωση των διαγνωστικών κριτηρίων για...

Ανάπτυξη λόγου

Πως μπορώ ως γονέας να διευκολύνω το παιδί μου στην ανάπτυξη του λόγου; ✔   Να ενθαρρύνετε έως τον πρώτο χρόνο κάθε μορφή επικοινωνιακής αλληλεπίδρασης με το παιδί, π.χ. εκφράσεις προσώπου, χαμόγελα, γέλια, νεύματα, κοιτάγματα. ✔   Να...

Η αυτοπεποίθηση

Σηκώστε το χέρι σας αν έχετε πει ποτέ τη φράση… ‘Μακάρι να είχα περισσότερη αυτοπεποίθηση’ ή ‘Αν είχα περισσότερη αυτοπεποίθηση , θα μπορούσα να…’ Σας ακούγεται γνώριμο; Η αυτοπεποίθηση είναι το κλειδί για να αποκτήσουμε όλα όσα χρειαζόμαστε και...