Βελονισμός: από την Κίνα στον κόσμο όλο

Πριν από 3.000 και πλέον χρόνια, πρωτοπόροι Κινέζοι άνοιξαν με τον βελονισμό, κυριολεκτικά και μεταφορικά, μονοπάτια θεραπείας, που εξακολουθούν να ανακουφίζουν εκατομμύρια ανθρώπων σε όλο τον πλανήτη. Σήμερα, ο βελονισμός  έχει εξελιχθεί ως αυτόνομη και συμπληρωματική θεραπεία και με τη συνδρομή κορυφαίων επιστημόνων της δυτικής ιατρικής κοινότητας.

Αλλά τι είναι ο βελονισμός; 

Πρόκειται για τη θεραπεία λειτουργικών, ανατάξιμων παθήσεων με την εισαγωγή βελονών από ατσάλι, χρυσό ή ασήμι σε συγκεκριμένα σημεία του δέρματος. Εφαρμόζεται αδιάλειπτα από την αρχαιότητα και εξακολουθεί να αποτελεί ένα ισχυρό μέσο στα χέρια του ιατρού, σε όλο τον κόσμο.

Επιπλέον, διευρύνεται το πεδίο εφαρμογής του,  βάσει τεκμηριωμένων κλινικών μελετών σε πειραματόζωα και ανθρώπους. Αξιοσημείωτο είναι ότι, εκτός από θεραπευτική, μπορεί να αξιοποιηθεί και ως διαγνωστική μέθοδος.  

Οι απαρχές του βελονισμού, που κατάγεται από την Κίνα,  ανάγονται σε πίεση ή ελαφρό μασάζ σε περιοχές του σώματος, που εμφάνιζαν ιδιαίτερο πόνο, όπως κάνει η μητέρα στο παιδί της εντελώς αντανακλαστικά.

Κομβικό σημείο στην εξέλιξή του υπήρξε η παρατήρηση ότι ορισμένοι πόνοι αντιστοιχούν πάντα στις ίδιες ακριβώς περιοχές του δέρματος. Έτσι, σταδιακά κατέστη δυνατόν να εντοπιστούν στο δέρμα και να καταγραφούν-τοπογραφηθούν τα σημεία,  που έχουν σχέση με τους πόνους και αντίστοιχα να καταχωρηθεί η ένδειξή τους για συγκεκριμένες παθήσεις.Στα σημεία αυτά οι αρχαίοι Κινέζοι έδωσαν ονόματα, έντονα διανθισμένα με συμβολισμούς, γνώση που προφανώς δε χρειάζεται πια σήμερα.

Η πιο συνηθισμένη μορφή βελονισμού είναι ο σωματο-βελονισμός, δηλαδή η τοποθέτηση βελονών σε όλο το σώμα. Επιπλέον, υπάρχουν  διάφορα μικροσυστήματα βελονισμού, σχετιζόμενα με περιοχές του σώματος, βάσει των οποίων και προσδιορίζονται, με σπουδαιότερο το μικροσύστημα  του αυτιού (ωτοβελονισμός).

 Σύμφωνα με την παραδοσιακή κινέζικη ιατρική: « ο βελονισμός επαναφέρει την ισορροπία μεταξύ του Yin και Yang»Aυτό μεταφράζεται στην δυτική ιατρική ορολογία ως «ο βελονισμός ρυθμίζει την ισορροπία μεταξύ του συμπαθητικού και του παρασυμπαθητικού συστήματος» σύμφωνα με τον Takahashi T. (2011).

Πηγή: ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΣ, η αρχαιότερη σύγχρονη μέθοδος θεραπείας, Δημήτριος Βασιλάκος, Εκδόσεις Ροτόντα, Θεσσαλονίκη, 2015

Δημοφιλείς Γιατροί

Δήμητρα Πράπα

ΕΥΝΑΡΔΟΥ 8
Γενικός Γιατρός

Μεχρνταντιάν Μέχρνταντ (Μιθριδάτης)

Βασιλική Ταβάκη 36, Θέρμη, 57001

Παπαδημητρίου Στέργιος

Μεγάλου Αλεξάνδρου 23,Βέροια

Σχετικά Άρθρα

Τι είναι ο Αυτισμός;

O όρος Αυτισμός προέρχεται από τη λέξη “εαυτός” και υποδηλώνει την εσωστρέφεια και την απομόνωση ενός ατόμου στον εαυτό του. Έχουν πραγματοποιηθεί διάφορες έρευνες οι οποίες έχουν βοηθήσει στην διαμόρφωση των διαγνωστικών κριτηρίων για...

Ανάπτυξη λόγου

Πως μπορώ ως γονέας να διευκολύνω το παιδί μου στην ανάπτυξη του λόγου; ✔   Να ενθαρρύνετε έως τον πρώτο χρόνο κάθε μορφή επικοινωνιακής αλληλεπίδρασης με το παιδί, π.χ. εκφράσεις προσώπου, χαμόγελα, γέλια, νεύματα, κοιτάγματα. ✔   Να...

Η αυτοπεποίθηση

Σηκώστε το χέρι σας αν έχετε πει ποτέ τη φράση… ‘Μακάρι να είχα περισσότερη αυτοπεποίθηση’ ή ‘Αν είχα περισσότερη αυτοπεποίθηση , θα μπορούσα να…’ Σας ακούγεται γνώριμο; Η αυτοπεποίθηση είναι το κλειδί για να αποκτήσουμε όλα όσα χρειαζόμαστε και...