Βελτίωση ανδρικής υπογονιμότητας

Τρόποι να βελτιώσετε με φυσικό τρόπο την ανδρική υπογονιμότητα

Τα προβλήματα γονιμότητας γίνονται όλο και πιο συχνά στα σημερινά ζευγάρια. Περίπου ένα 15% των ζευγαριών αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα υπογονιμότητας και αυτό το ποσοστό συνεχώς αυξάνει. Υπογόνιμο θεωρείται ένα ζευγάρι όταν παρά τις προσπάθειές του δεν έχει πετύχει τεκνοποίηση σε διάστημα 1 έτους.

Οι ανδρες ενοχοποιουνται σε ενα ποσοστο το λιγοτερο 40% . Και  ενω η συγχρονη επιστημη της αναπαραγωγης μπορει τεχνικα να σας βοηθησει ποικιλοτροπως, παντα θα υπαρχουν φυσικοι τροποι να βοηθησουν στην βελτιωση του σπερματος.

1. Βελτιωστε τον αριθμο των σπερματοζωαριων
 

  Ο μεσος όρος σπερματοζωαριων ειναι μεταξτ 120-350 εκατομμυριων / ανα κυβικο εκατοστο σπερματος. Προβληματικο σπερμα θεωρειται αυτο που εχει κατω απο 40 εκατομμυρια /κυβικο εκατοστο.
  Χαμηλος αριθμος και κινητικοτητα σπερματος μπορει να οφειλονται σε περιβαντολογικες τοξινες  (χημικα, ακτινοβολια, φαρμακα, εκθεση σε βαρεα μεταλα. καπνισμα, αλκοολ, ναρκωτικα και μολυνση του αερα στις μεγαλουπολεις. )
   Η υψηλη θερμοκρασια μειωνει την παραγωγη σπερματος. Ζεστα μπανια, καθιστικη για ωρες εργασια και στενα – εφαρμοστα εσωρουχα που περιοριζουν τους ορχεις, ολα αυτα μπορουν να αυξησουν την θερμοκρασια στην περιοχη του οσχεου και να μειωσουν την παραγωγη σπερματος.

  Τα φαρμακα για το ελκος του στομαχου  οπως το Zantac  και  το Tagamet εχουν ενοχοποιηθει επισης για μειωση της παραγωγης σπερματος.
 

2. Μειωστε την εκθεση σας στα χημικα.

  Το σπερμα στον μεσο σημερινο ανδρα ειναι το μισο σε ποσοτητα και σε χειροτερη ποιοτητα απο αυτο πριν απο 50 χρονια. Αυτο πιστευεται οτι οφειλεται στην εκθεση στα ξενο-οιστρογονα ( PCBs, DDT, διοξινες, αλλα παρασιτοκτονα, λιπασματα, πλαστικα και βιομηχανικα τοξικα αποβλητα) τα οποια μιμουνται την δραση των οιστρογονων. Μπορειτε να μειωσετε την επιδραση των ξενο-οιστρογονων στην υγεια σας με τους κατωθι τροπους.

  * Αποφυγετε τα πλαστικα δοχεια για την αποθηκευση των τροφων σας, τα πλαστικα μπουκαλια, τα πλαστικα ή ναυλον περιτυλιγματα και τα πλαστικα μαχαιροπηρουνα.

*  Χρησιμοποιειτε χαρτι γραφειου, φιλτρα καφε, χαρτι τουαλετας, που δεν εχουν επεξεργασθει με χλωρινη.

* Αποφυγετε την ποση χλωριομενου υδατος απο την βρυση του σπιτιου, υπερβολικη καταναλωση χλωρινης και χλωριομενα προϊοντα εν γενει. Αντι αυτων μπορειτε να χρησιμοποιειτε Υπεροξειδιο του Υδρογονου.

* Τρωτε οσο περισσοτερο μπορειτε οργανικα  τροφιμα για να αποφυγετε τα εντομοκτονα και παρασιτοκτονα.

* Αποφυγετε την συστηματικη χρηση των αποσμητικών  και καλλυντικων.

* Αποφυγετε τα παραγωγα ζωικων τροφιμων με υψηλη περιεκτικοτητα σε λιπος,  ειδικα  παραδοσιακο γαλα και γαλακτοκομικα προϊοντα, κοτοπουλο, μοσχαρι και χοιρινο.

* Αποφυγετε το αλκοολ και την καταναλωση καφεϊνης (καφες, coca cola, τσαϊ, Red Bull κλπ)

* Αποφυγετε τα τηγανιτα, και τα ψητα στα καρβουνα.

* Καταναλωνετε μεγαλες ποσοτητες τροφιμων με υψηλη περιεκτικοτητα αντιοξειδωτικων. (καροτενια, βιταμινες Α, C, Ε και Σελινιο) ‘οπως πρασσινα λαχανικα, λαχανιδες, καροτα, κιτρα, μπροκολα, κουνουπιδια και γλυκοπατατα. (9)

* Αποφυγετε την καταναλωση τροφων με σογια ή παραγωγά της

3. Βελτιωστε την διαιτα σας
 

  Η καταναλωση πολλων φρεσκων φρουτων και λαχανικων καθως και οσπριων μπορει να αυξηση την γονιμοτητα σας.
  Αποφυγετε το καπνισμα, τους επεξεργασμενους υδατανδρακες και τα τροφιμα με συντηρητικα ή τεχνιτα προσθετα και χρωστικες.
  Διατηρειστε το σωστο βαρος. Στεριση τροφης στους ανδρες οδηγει σε απωλεια της ορεξης για sex  και αλλαγες στους ιστους των οργανων αναπαραγωγης που οδηγουν στην στειροτητα.
  Η παχυσαρκια απο την αλλη πλευρα μπορει να συνδεεται με χαμηλο αριθμο σπερματοζωαριων και ανδρικη ανικανοτητα, πιθανως λογω ανοδου της θερμοκρασιας λογω της  εναποθεσης λιπους κοντα στους ορχεις.  

 

4. Ασκηθειτε τακτικα

  Συμφωνα με την Αμερικανικη εταιρεια Αναπαραγωγικης Ιατρικης  η συχνη σωματικη ασκηση (5 φορες την εβδομαδα για 45 λεπτα)  συνοδευομενη απο μια υγιηνη διατροφη αυξανει σε μεγαλο βαθμο την γονιμοτητα. (3)
  Αντιθετα υπερβολικη ασκηση (μαραθωνιος, κλπ) μπορει να ειναι η αιτια υπογονιμοτητος διοτι μειωνει τον αριθμο σπερματοζωαριων στους ανδρες και προκαλει αμηνορροια (ελλειψη περιοδου) στις γυναικες.

5. Προσθεστε στην διαιτα σας συμπληρωματα διατροφης
 

  Για τους ανδρες τα πιο σημαντικα  συμπληρωμα  διατροφης που ενισχυουν την γονιμοτητα τους ειναι η βιταμινη  C και ο Ψευδαργυρος. Η βιταμινη C σε δοση (2000   mg / 24 ωρο ) για 2 μηνες, προφυλασσει τα σπερμαοζωαρια απο το να συγκεντρωνονται σε σωρους και να κολλανε μεταξυ τους μειωνοντας την ανωμαλη μορφολογια κατα 55%, αυξανει κατα 92% την κινητικοτητα και τον αριθμο των σπερματοζωαριων κατα 100%. (4)

  Η ελλειψη Βιταμινης D ριχνει τα επιπεδα Τεστοστερονης στον ανδρα. 3000 ΙU  βιταμινης D3 /24ωρο για ενα χρονο αυξανει τα επιπεδα Τεστοστερονης μεχρι και 25% (7)

  Ο Ψευδαργυρος (100 – 200 mg/24ωρο)  αυξανει τα επιπεδα τεστοστερονης , τον αριθμο σπερματοζωαριων και την κινητικοτητα τους. Τροφες με υψηλη περιεκτικοτητα σε ψευδαργυρο ειναι τα στρειδια, τα εντοσθια ζωων, η γαλοπουλα, το αρνι, οι αψητοι ξηροι καρποι,  το απαχο βοδινο, η ρεγγα, ο σπορος  σιταριου, και τα οσπρια. (8)

  Η Αργινινη ειναι ενα αμινοξύ που παραγει το σωμα μας απο την αποδομηση της πρωτεινης. Ευρισκεται σε μεγαλες ποσοτητες στην κεφαλη του σπερματος. Η αργινινη φαινεται να βοηθα στην ολιγοσπερμια (χαμηλος αριθμος σπερματοζωαριων) και στην χαμηλη κινητικοτητα του σπερματος. Σε υψηλες δοσεις η Αργινινη δρα ως αγγειοδιασταλτικο με αποτελεσμα καλυτερη στηση. Η αργινινη κυκλοφορει  υπο μορφη συμπληρωματος διατροφης αλλα ευρισκεται και στις κατωθι τροφες:  αψητοι ξηροι καρποι, σοκολατα, κρεας, πουλερικα, ψαρι και γαλακτοκομικα προϊοντα. (10)

  Αλλα διατροφικα στοιχεια που δειχνουν οτι βελτιωνουν το σπερμα ειναι τα Ω3 λιπαρα, (9-12 gr /24ωρο), το χρωμιο (1000 mcg/24ωρο), το σελινιο (200 mcg/24ωρο) , ο χαλκος (2 mg/24ωρο) , η Βιταμινη Ε (800 IU/24ωρο), το συνενζυμο Q10 ( 400 mg/24ωρο) και το συμπλεγμα βιταμινων Β (50 mg/24ωρο) ειδικα η βιταμινη Β12 (1000 mcg/24ωρο) 

  D-Aspartic Acid (D-ΑΑ) ειναι ενα ειδος αμινοξεως. Δεν θα πρέπει να συγχεεται με το L-AA (L-Aspartic Acid) το οποιο βοηθα στην δομηση πολλων πρωτεινων.

  Ερευνητες πιστευουν οτι το D-AA εμπλεκεται στην ανδρικη γονιμοτητα και πειραματα εδειξαν οτι ειναι σε μειωμενα επιπεδα στους υπογονιμους ανδρες. (1)
  
Λαμβανοντας 2.66 gr D-AA/ ημερησιως για 3 μηνες αυξανει η τεστοστερονη κατα 30-60% και ο αριθμος και η κιντικοτητα κατα 60-100%  (2)
  
Η αυξηση της Τεστοστερονης παρατηρειται στους ανδρες με προβληματα υπογονιμοτητος ενω δεν φαινεται να επειρεαζει αυτους με φυσιοολογικα επιπεδα τεστοστερονης.

6, Μειωστε τα επιπεδα stress.

 Με το stress παραγεται κορτιζολη η οποια ευθεως ανταγωνιζεται τα επιπεδα τεστοστερονης και την δραση της. Το να μειωσετε τα επιπεδα stress πρεπει να ειναι στις αμεσες προτεραιοτητες σας εαν εχετε προβληματα με το σπερμα. Χαλαρος περιπατος στην φυση, παρεα με φιλους, η χαλαρωτικη μουσικη ή ο διαλογισμος μπορουν αν βοηθησουν να μειωσετε σημαντικα τα επιπεδα stress. (5) (6)
 
7. Δοκιμαστε τα κατωθι βοτανα προκειμενου να αυξησετε την γονιμοτητα σας.

 Ashwagandha (Withania Somnifera) ειναι ενα φαρμακευτικο βοτανο το οποιο χρησιμοποιειται στην Ινδια απο αρχαιοτατων χρονων. Εκχυλισμα ριζων  675 mg/ημερα για 3 μηνες  βελτιωνει σημαντικα τοσο τον αριθμο, (167%),  οσο και την κινητικοτητα των σπερματοζωαριων (57%) (12)

  Maca Root ειναι ενα πολυ γνωστο φυτο απο το Περου. Η ληψη 1.75 gr/ ημερα σε σκονη ριζων Maca Root για 3 μηνες αυξανει τον αριθμο και την κινητικοτητα των σπερματοζωαριων(13)

  Τα κατωθι βοτανα μπορουν επισης να αυξησουν την διαθεση για sex και την στηση ειτε αυξανοντας εμεσα την παραγωγη τεστοστερονης ειτε αυξανοντας την αισθηση επιθυμιας για sex που δημιουργει η τεστοστερονη.
 

         Panax Ginseng ( Κορεατικο Τζινσεγκ) 500 mg ή 1-3 καψουλες την ημερα
    

  • saw palmetto berry: 80 mg, 1 to 2 καψουλες την ημερα

  • muira puama500 mg, 3 to 6 καψουλες την ημερα

  • ginkgo biloba extract: 250 mg, 1 to 3 καψουλες την ημερα

  • rhodiola rosea: 500 mg, 1-3 καψουλες την ημερα

  • nutmeg: 500 mg, 1 καψουλα την ημερα

  • horny goat weed: 500 mg, 1 καψουλα την ημερα

  • elk antler velvet: 500 mg, 1 to 3 καψουλες την ημερα

  • Tribulus terrestris: 500 mg, 1 to 3 καψουλες την ημερα (11)

   Επειδη η παραγωγη νεου σπερματος διαρκει  περιπου 3 μηνες, θα παρει το λιγοτερο 3 μηνες μεχρι να δειτε τα πρωτα θετικα αποτελεσματα απο την χρηση συμπληρωματων διατροφης.

  Αιτιες Ανδρικης υπογονιμοτητος:
 

* Ανεπαρκης παραγωγη σπερματος

* Φτωχη κινητικοτητα σπερματος

* Κιρσοκηλη
* Εκθεση σε ξενο-οιστρογονα για μεγαλο χρονικο διαστημα

* Μη καθοδος των ορχεων στο οσχεο

* Φλεγμονες στην επιδιδυμιδα, τους ορχεις, στα σπερματικα σωληναρια και τον σπερματικο πορο, στην ουρηθρα, και τον προστατη.

* Ενδοκρινικες νοσοι που επειρεαζουν τον υποθαλαμο, την υποφυση, τον θυρεοειδη αδενα, τα επινεφριδια και τους ορχεις (χαμηλη DΗEA, ή Τεστοστερονη),

* Συγγενεις ανωμαλιες ως προς την κατασκευη τω γεννητικων οργανων ή την παραγωγη ενζύμων που συμβαλουν στην σωστη ορμονικη λειτουργια του γεννητικου συστηματος.
* Στενωση της ουρηθρας

* Υποσιτισμος – ειδικα μειωμενη ή ανεπαρκης ληψη πρωτεϊνων.

Στατιστικες στην Υπογονιμοτητα

10-20% ολων των ανδρων εχουν χαμηλο αριθμο σπερματοζωαριων

2-3 % ολων των ανδρων ειναι απολυτα στειροι με την εννοια οτι δεν παραγουν καθολου σπερμα

Η υπογονιμοτητα αφορα τουλαχιστον ενα 15% του πληθυσμου στην αναπαραγωγικη ηλικια ενω ενα 40% αυτου του ποσοστου αφορα τους ανδρες.
85% των υπογονιμων περιπτωσεων θεραπευεται με φαρμακα ( συνθετικες ορμονες) ή με χειρουργικη αποκατασταση.
 Λιγοτερο απο 5% των υπογονιμων ζευγαριων θα χρειασθει εξωσωματικη γονιμοποιηση η οποια στατιστικα εχει πσπστο επιτυχιας μεταξυ 10-20 %.

Written By:   Con. A. Yannikas  MD, MSc
Πηγες: Παγκοσμιος Οργανισμος Υγειας 

1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16275242
2. http://www.scirp.org/journal/PaperInformation.aspx?paperID=24016
3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22234399
4. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17004914
5. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24431964
6. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/6348068
7. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21427118
8. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26932683
9. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28066832
10. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29198215
11. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23723641
12. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24371462
13. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26421049

Δημοφιλείς Γιατροί

Δήμητρα Πράπα

ΕΥΝΑΡΔΟΥ 8
Γενικός Γιατρός

Μεχρνταντιάν Μέχρνταντ (Μιθριδάτης)

Βασιλική Ταβάκη 36, Θέρμη, 57001

Παπαδημητρίου Στέργιος

Μεγάλου Αλεξάνδρου 23,Βέροια

Σχετικά Άρθρα

Τι είναι ο Αυτισμός;

O όρος Αυτισμός προέρχεται από τη λέξη “εαυτός” και υποδηλώνει την εσωστρέφεια και την απομόνωση ενός ατόμου στον εαυτό του. Έχουν πραγματοποιηθεί διάφορες έρευνες οι οποίες έχουν βοηθήσει στην διαμόρφωση των διαγνωστικών κριτηρίων για...

Ανάπτυξη λόγου

Πως μπορώ ως γονέας να διευκολύνω το παιδί μου στην ανάπτυξη του λόγου; ✔   Να ενθαρρύνετε έως τον πρώτο χρόνο κάθε μορφή επικοινωνιακής αλληλεπίδρασης με το παιδί, π.χ. εκφράσεις προσώπου, χαμόγελα, γέλια, νεύματα, κοιτάγματα. ✔   Να...

Η αυτοπεποίθηση

Σηκώστε το χέρι σας αν έχετε πει ποτέ τη φράση… ‘Μακάρι να είχα περισσότερη αυτοπεποίθηση’ ή ‘Αν είχα περισσότερη αυτοπεποίθηση , θα μπορούσα να…’ Σας ακούγεται γνώριμο; Η αυτοπεποίθηση είναι το κλειδί για να αποκτήσουμε όλα όσα χρειαζόμαστε και...