Γαστρο-οισοφαγική Παλινδρόμηση

Η γαστρο-οισοφαγική παλινδρόμηση (ΓΟΠ) αποτελεί μια ιδιαίτερα διαδεδομένη νόσο παγκοσμίως και ιδιαίτερα στον δυτικό κόσμο. Υπολογίζεται ότι το 20-30% των ατόμων που πάσχουν από ΓΟΠ έχουν συμπτώματα κάθε βδομάδα και αυτό πλήττει την ποιότητα της ζωής τους. Περίπου το 20% των Αμερικανών πολιτών πάσχουν από ΓΟΠ. Στην Ελλάδα, 4 στους 10 ενήλικες την παρουσιάζουν, αλλά μόνο 1 στους 10 γνωρίζει ότι πάσχει από αυτή. Η συχνότητα της ΓΟΠ στα βρέφη είναι μεγαλύτερη από κάθε άλλη ηλικία, λόγω παροδικής ανωριμότητας του ανώτερου πεπτικού σωλήνα. Μελέτες έχουν δείξει ότι περίπου 70% των βρεφών κάνουν αναγωγές τους πρώτους 4 μήνες της ζωής τους. Η συντριπτική πλειοψηφία των βρεφών αυτών ξεπερνούν το πρόβλημα μέχρι την ηλικία των 12 έως 18 μηνών.

Η γαστρο-οισοφαγική παλινδρόμηση είναι η κατάσταση κατά την οποία το φαγητό ή τα υγρά ανεβαίνουν από το στομάχι προς τον οισοφάγο. Μπορεί να συμβαίνει συχνά, πολλές φορές χωρίς να το αντιλαμβανόμαστε, μετά τα γεύματα. Όταν τα επεισόδια αυτά της παλινδρόμησης του γαστρικού περιεχομένου αυξηθούν σε συχνότητα και διάρκεια, τότε προκαλείται η νόσος(ΓΟΠΝ). Επειδή τα υγρά του στομάχου είναι όξινα δημιουργούν το αίσθημα καψίματος με συνοδό ξινή επίγευση.

Η ΓΟΠ είναι μια πολύ ενοχλητική κατάσταση, που εμφανίζεται στον καθένα με διαφορετική ένταση συμπτωμάτων. Το πρώτο που μπορούμε να κάνουμε είναι ν’ αποφεύγουμε συνήθειες που μας πειράζουν. Αν επιμένει με συμπτώματα δύο ή περισσότερες φορές την εβδομάδα  θα πρέπει να επισκεφθείτε το γιατρό σας, γιατί αν η ΓΟΠ γίνει χρόνιο νόσημα θα σας ταλαιπωρήσει. Παράγοντες  οι οποίοι  συσχετίζονται με την ΓΟΠΝ μπορούν να χωριστούν σε 2 ομάδες, σε τροποποιήσιμους και μη τροποποιήσιμους. Οι τροποποιήσιμοι παράγοντες, έχουν να κάνουν με συνήθειες  που αφορούν την διατροφή και τον τρόπο ζωής μας όπως:

  • Μεγάλα ή πολύ λιπαρά γεύματα
  • Μεγάλες, αμάσητες μπουκιές
  • Υγρά μαζί με το φαγητό, ιδίως αεριούχα
  • Γεύματα αργά το βράδυ
  • Το κάπνισμα
  • Η σοκολάτα, ο καφές, το τσάι, η μέντα και το αλκοόλ
  • Τα όξινα φρούτα και οι χυμοί τους, ιδίως με άδειο στομάχι
  • Τα μπαχαρικά
  • Η κατάκλιση, το σκύψιμο ή και η ανύψωση αντικειμένων μέσα σε 2 ώρες μετά το γεύμα
  • Τα στενά ρούχα και οι σφιχτές ζώνες
  • Η παχυσαρκία
  • Έντονο άγχος

Μη τροποποιήσιμοι παράγοντες που σχετίζονται με την ΓΟΠΝ είναι οι παρακάτω:

  • Διαφραγματοκήλη
  • Εγκυμοσύνη
  • Φάρμακα, όπως τα αντιχολινεργικά (π.χ. αντιεμετικά), οι ανταγωνιστές βήτα υποδοχέων για την υπέρταση ή τις καρδιακές παθήσεις, οι ανταγωνιστές διαύλων ασβεστίου για την υπέρταση, τα ντοπαμινεργικά φάρμακα για το Πάρκινσον, η προγεστερόνη για τις διαταραχές του έμμηνου κύκλου ή για αντισύλληψη, τα ηρεμιστικά για την αϋπνία ή το άγχος, τα βρογχοδιασταλτικά για το άσθμα και τα τρικυκλικά αντικαταθλιπτικά

Τα συνηθισμένα συμπτώματα που παρουσιάζονται είναι  αίσθημα καύσου πίσω από το στέρνο, ναυτία, εμετός και σε πιο προχωρημένη κατάσταση δυσκολία ή πόνος στην κατάποση, βράγχος φωνής, ερυγές, βήχας, ροχαλητό, πονόλαιμος. Επειδή τα ίδια συμπτώματα με τη ΓΟΠ εμφανίζουν και άλλες παθήσεις, ο γιατρός με τη βοήθεια ειδικών εξετάσεων θα σιγουρευτεί για την ύπαρξή της ή όχι.

Ο πιο απλός τρόπος να τεθεί η διάγνωση είναι η έναρξη δοκιμαστικής θεραπείας με φάρμακα που μειώνουν την παραγωγή οξέων στο στομάχι. Εάν με τη θεραπεία υφεθούν τα συμπτώματα, είναι πολύ πιθανό ο ασθενής να πάσχει από ΓΟΠ. Όμως, επειδή ίδια συμπτωματολογία εμφανίζεται και σε άλλες παθήσεις του ανωτέρου πεπτικού καθώς και σε καρδιαγγειακή νόσο, πριν την λήψη οποιουδήποτε φαρμάκου, συχνά προτιμάται η διενέργεια μιας σειράς εξετάσεων, οι οποίες μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Οισοφαγογαστροσκόπηση
  • Βαριούχο γεύμα
  • 24ωρη pHμετρία
  • Μανομετρία οισοφάγου

Η θεραπεία της ΓΟΠΝ έχει 2 κατευθύνσεις, τη φαρμακευτική και τη χειρουργική. Η φαρμακευτική θεραπεία περιλαμβάνει αντιόξινα, ανταγωνιστές των Η2 υποδοχέων της ισταμίνης, και αναστολείς της αντλίας πρωτονίων. Η χειρουργική θεραπεία ονομάζεται θολοπλαστική και πλέον γίνεται λαπαροσκοπικά.

Πηγή: www.pubmed.gov

Δημοφιλείς Γιατροί

Δήμητρα Πράπα

ΕΥΝΑΡΔΟΥ 8
Γενικός Γιατρός

Μεχρνταντιάν Μέχρνταντ (Μιθριδάτης)

Βασιλική Ταβάκη 36, Θέρμη, 57001

Παπαδημητρίου Στέργιος

Μεγάλου Αλεξάνδρου 23,Βέροια

Σχετικά Άρθρα

Τι είναι ο Αυτισμός;

O όρος Αυτισμός προέρχεται από τη λέξη “εαυτός” και υποδηλώνει την εσωστρέφεια και την απομόνωση ενός ατόμου στον εαυτό του. Έχουν πραγματοποιηθεί διάφορες έρευνες οι οποίες έχουν βοηθήσει στην διαμόρφωση των διαγνωστικών κριτηρίων για...

Ανάπτυξη λόγου

Πως μπορώ ως γονέας να διευκολύνω το παιδί μου στην ανάπτυξη του λόγου; ✔   Να ενθαρρύνετε έως τον πρώτο χρόνο κάθε μορφή επικοινωνιακής αλληλεπίδρασης με το παιδί, π.χ. εκφράσεις προσώπου, χαμόγελα, γέλια, νεύματα, κοιτάγματα. ✔   Να...

Η αυτοπεποίθηση

Σηκώστε το χέρι σας αν έχετε πει ποτέ τη φράση… ‘Μακάρι να είχα περισσότερη αυτοπεποίθηση’ ή ‘Αν είχα περισσότερη αυτοπεποίθηση , θα μπορούσα να…’ Σας ακούγεται γνώριμο; Η αυτοπεποίθηση είναι το κλειδί για να αποκτήσουμε όλα όσα χρειαζόμαστε και...