Το γιαούρτι συνιστά μία τροφή υψηλής διατροφικής αξίας, εύγευστη και εύπεπτη για τους μικρούς μου φίλους. Συνήθως εισάγεται στη διατροφή των παιδιών μετά τους 12 μήνες ζωής, από τη στιγμή που το γάλα, στο πρώτο έτος ζωής, καλύπτει πλήρως τις διατροφικές ανάγκες του βρέφους. Το παραδοσιακό ελληνικό γιαούρτι, πλην των άλλων θρεπτικών συστατικών (πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, βιταμίνες, ασβέστιο κτλ) περιέχει και λιπίδια, τα οποία, ως συστατικό των κυτταρικών μεμβρανών, παίζουν σημαντικό ρόλο στη λήψη και στην αποστολή πληροφοριών από τα εγκεφαλικά κύτταρα. Επίσης, τα προβιοτικά που εμπεριέχονται στο γιαούρτι προστατεύουν την εντερική χλωρίδα και ενισχύουν την καλή εντερική λειτουργία.
Δημιουργήστε ένα θρεπτικό πρωινό για το μικρό σας συνδυάζοντας γιαούρτι, ξηρούς καρπούς, δημητριακά, μέλι και φυσικό χυμό! Επίσης μπορείτε να δημιουργήσετε υγιεινά smoothies χτυπώντας στο μπλέντερ γιαούρτι, φρούτα και ξηρούς καρπούς. Μη διστάζετε να χρησιμοποιήσετε το γιαούρτι στην ελληνική μαγειρική ως σάλτσα, ως συστατικό σε διάφορες σαλάτες ή μέσα σε πίτες! Επίσης, μην ξεχνάτε ότι ανακατεύοντας το γιαούρτι με αγγουράκι και σκόρδο φτιάχνετε το γνωστό μας τζατζίκι, το πιο διάσημο ορεκτικό της ελληνικής κουζίνας. Επιλέγετε για το μικρό σας το “κλασικό” γιαούρτι και όχι το επιδόρπιο γιαουρτιού, στο οποίο έχει γίνει προσθήκη γλυκαντικών ουσιών, ζάχαρης, χρωστικών κτλ, οι οποίες το καθιστούν απλά γευστικότερο και πιο ελκυστικό, χωρίς την προσθήκη θρεπτικών συστατικών. Επίσης, καλό είναι να αποφεύγετε τη χορήγηση γιαουρτιού χαμηλών λιπαρών σε παιδιά προσχολικής ηλικίας, όπου ο ρυθμός ανάπτυξης του οργανισμού επιτελείται σε μέγιστο βαθμό. Αρκεί απλά φαντασία και δημιουργικότητα από την πλευρά σας, ώστε να δημιουργήσετε τους κατάλληλους συνδυασμούς και να εντάξετε την υπερτροφή αυτή που ονομάζεται γιαούρτι στη διατροφή του παιδιού σας!