Γιατί νοσούν και οι νέοι από Κορωνοϊό (Covid-19);

Ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας κ. Σωτήρης Τσιόδρας, ανέλυσε τα περιστατικά των νέων που νοσούν και δίνουν μάχη με τον κορωνοϊό. 

«Είναι ένας ιός που δεν έχουμε ανοσία, άρα μπορούν να νοσήσουν όλοι, ακόμα και οι νέοι. Στην Ελλάδα οι ηλικίες των νοσούντων κυμαίνονται από 40-64 έτη. Μόνο το 31% των κρουσμάτων έχει καταγραφεί σε ηλικίες 18-39. Στις μικρές ηλικίες, στα παιδιά, μόνο 2,8% έχουν καταγραφεί».

Οι 4 βασικοί λόγοι που νέοι άνθρωποι μπορεί να νοσήσουν από κορωνοϊό:

1. Ειδικά γονίδια

Οι επιστήμονες ψάχνουν την πιθανότητα να υπάρχουν ειδικά γονίδια που να ορίζουν ποιος θα πάει ή δεν θα πάει καλά, όπως το γονίδιο του υποδοχέα που χρησιμοποιεί ο ιός για να μας επιτεθεί, της “πόρτας” δηλαδή για να μπει στον οργανισμό μας.

Η “πόρτα” αυτή βρίσκεται στην εξωτερική επιφάνεια των κυττάρων των πνευμόνων και της καρδιάς.

Οι παραλλαγές στο γονίδιο αυτό θα μπορούσαν να κάνουν την “πόρτα” λίγο πιο ανοιχτή ή λίγο πιο κλειστή ώστε να δυσκολεύεται η είσοδος του κορωνοϊού στα κύτταρα νεότερων ανθρώπων.

2. Επιφανειοδραστικός παράγοντας

Υπάρχει μία ουσία που βοηθά τον πνεύμονα να φουσκώνει και να ξεφουσκώνει. Φανταστείτε ένα σφουγγάρι.

Μέσα στους πνεύμονες υπάρχει αυτή η ουσία και λειτουργεί ως απορρυπαντικό για το σφουγγάρι.

Αυτό το συστατικό εμείς οι επιστήμονες το ονομάζουμε επιφανειοδραστικό παράγοντα και μπορεί γρήγορα να εξαντλείται σε ασθενείς που έχουν μολυνθεί με τον κορωνοϊό και δεν πάνε τόσο καλά ακόμη κι όταν είναι στον αναπνευστήρα.

3. Ανοσοποιητικό σύστημα

Το ανοσοποιητικό σύστημα των νέων ίσως λειτουργεί πολύ καλά αλλά σε μερικούς, ευτυχώς λίγους, νέους υγιείς κατά τα άλλα ανθρώπους ένα πολύ αντιδραστικό ανοσοποιητικό σύστημα θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια μαζική καταιγίδα φλεγμονής που κατακλύει τον πνεύμονα και τα άλλα όργανα.

Σε αυτές τις περιπτώσεις δεν είναι ένα ηλικιωμένο ή εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα που είναι το πρόβλημα, είναι αυτό που λειτουργεί πολύ καλά.

4. Λιγότερος φόβος

Μία ακόμη παράμετρος είναι ότι οι νέοι άνθρωποι, επειδή φοβούνται λιγότερο, δεν παίρνουν τα σωστά μέτρα προφύλαξης και έτσι εκτίθενται σε υψηλότερες ποσότητες του ιού στο περιβάλλον τους.

Δημοφιλείς Γιατροί

Δήμητρα Πράπα

ΕΥΝΑΡΔΟΥ 8
Γενικός Γιατρός

Μεχρνταντιάν Μέχρνταντ (Μιθριδάτης)

Βασιλική Ταβάκη 36, Θέρμη, 57001

Παπαδημητρίου Στέργιος

Μεγάλου Αλεξάνδρου 23,Βέροια

Σχετικά Άρθρα

Τι είναι ο Αυτισμός;

O όρος Αυτισμός προέρχεται από τη λέξη “εαυτός” και υποδηλώνει την εσωστρέφεια και την απομόνωση ενός ατόμου στον εαυτό του. Έχουν πραγματοποιηθεί διάφορες έρευνες οι οποίες έχουν βοηθήσει στην διαμόρφωση των διαγνωστικών κριτηρίων για...

Ανάπτυξη λόγου

Πως μπορώ ως γονέας να διευκολύνω το παιδί μου στην ανάπτυξη του λόγου; ✔   Να ενθαρρύνετε έως τον πρώτο χρόνο κάθε μορφή επικοινωνιακής αλληλεπίδρασης με το παιδί, π.χ. εκφράσεις προσώπου, χαμόγελα, γέλια, νεύματα, κοιτάγματα. ✔   Να...

Η αυτοπεποίθηση

Σηκώστε το χέρι σας αν έχετε πει ποτέ τη φράση… ‘Μακάρι να είχα περισσότερη αυτοπεποίθηση’ ή ‘Αν είχα περισσότερη αυτοπεποίθηση , θα μπορούσα να…’ Σας ακούγεται γνώριμο; Η αυτοπεποίθηση είναι το κλειδί για να αποκτήσουμε όλα όσα χρειαζόμαστε και...