Το σωματικό βάρος σχετίζεται άμεσα με τη συνολική εικόνα της υγείας μας και παίζει σημαντικό ρόλο στη γονιμότητα κάθε γυναίκας αλλά και κάθε άντρα. Το αυξημένο σωματικό βάρος μειώνει τις πιθανότητες εγκυμοσύνης, ενώ οι προσπάθειες σύλληψης των γυναικών με υπερβολικό βάρος απαιτούν περισσότερο χρόνο συγκριτικά με γυναίκες φυσιολογικού βάρους.
Το υπερβολικό αλλά και το πολύ χαμηλό σωματικό λίπος προκαλεί ορμονικές και ενδοκρινικές διαταραχές επιδρώντας στα επίπεδα και τη λειτουργία των οιστρογόνων. Υπολογίζεται ότι το 30%-40% των υπέρβαρων γυναικών έχουν ακανόνιστους κύκλους εμμηνορρυσίας μειώνοντας έτσι τις πιθανότητες εγκυμοσύνης, ενώ οι γυναίκες που πάσχουν από νοσογόνο παχυσαρκία είναι 23-43% λιγότερο πιθανό να συλλάβουν σε σύγκριση με τις υπέρβαρες γυναίκες.
Η πιο συχνή αιτία υπογονιμότητας που σχετίζεται με την παχυσαρκία είναι το σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών (PCOS) που επηρεάζει περίπου το 10% των γυναικών αναπαραγωγικής ηλικίας. Το αυξημένο σωματικό βάρος δεν είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τη διάγνωση του συνδρόμου αλλά ανευρίσκεται σε περίπου 40% των γυναικών με PCOS και επιβαρύνει σημαντικά τα συμπτώματα. Ένας παράγοντας που φαίνεται να παίζει σημαντικό ρόλο σε αυτό είναι η αντίσταση στην ινσουλίνη, λόγω του αυξημένου λίπους, που έχει σαν συνέπεια τα αυξημένα επίπεδα της ινσουλίνης (υπερινσουλιναιμία). Η υπερινσουλιναιμία είναι ένας ανεξάρτητος παράγοντας που μπορεί να προκαλέσει τόσο διαταραχές στην περίοδο, όσο και διαταραχές στην γονιμότητα.
Οι μελέτες δείχνουν ότι για τις υπέρβαρες γυναίκες απαιτείται μεγαλύτερη χρονική διάρκεια στην προσπάθεια επίτευξης μιας εγκυμοσύνης ακόμη και στην περίπτωση που η περίοδός τους έρχεται κανονικά. Εκτός από τη μείωση των πιθανοτήτων φυσικής σύλληψης, η παχυσαρκία μειώνει επίσης και τα ποσοστά επιτυχίας των θεραπειών γονιμότητας αλλά και της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.
Το πιο διαδεδομένο μέσο αξιολόγησης του σωματικού βάρους είναι ο δείκτης μάζας σώματος. Υπολογίζεται διαιρώντας το βάρος (σε κιλά) με το τετράγωνο του ύψους (σε μέτρα). Ένας υγιής άνθρωπος έχει ΔΜΣ μεταξύ 18,5 και 24,9, ένας υπέρβαρος έχει ΔΜΣ μεταξύ 25 και 29,9, παχύσαρκος θεωρείται αυτός που έχει ΔΜΣ>30, ενώ ΔΜΣ>35 αντιστοιχεί σε άτομα με νοσογόνο παχυσαρκία.
Πώς να αποκτήσετε το σωστό βάρος για να βελτιώσετε τις πιθανότητες εγκυμοσύνης;
Μικρές αλλαγές στο lifestyle μπορούν να συμβάλλουν καθοριστικά στην απόκτηση ενός υγιούς ΔΜΣ, ενώ έρευνες έχουν δείξει ότι ακόμη και μια μέτρια απώλεια 5-10% του συνολικού βάρους μπορεί να αυξήσει την πιθανότητα εγκυμοσύνης. Στο Diaitology Clinic ενθαρρύνουμε τους ασθενείς μας να επιτύχουν το σωστό σωματικό βάρος ακολουθώντας ένα υγιές και κατάλληλα διαμορφωμένο διατροφικό πρόγραμμα βασιζόμενο στις ανάγκες αλλά και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του κάθε ατόμου.