Εγκαύματα και Πρώτες Βοήθειες

Ως εγκαύματα εννούμε τον θερμικό ή χημικό τραυματισμό του δέρματος ή και του αναπνευστικού συστήματος.

Στο κείμενο μας αρχικά θα μιλήσουμε για τα θερμικά εγκαύματα. Ο συνήθης κλασσικός διαχωρισμός είναι τα εγκαύματα πρώτου, δευτέρου και τρίτου βαθμού.

 
1ου Βαθμού

Είναι τα πιο ήπια και αφορούν μόνο την επιφάνεια του δέρματος που υπερθερμαίνεται αλλά δεν καταστρέφεται. Το δέρμα είναι συνήθως κόκκινο και συχνά υπάρχει πρήξιμο και πόνος.

2ου Βαθμού

Είναι πιο σοβαρά εγκαύματα όπου έχει επηρεαστεί η πρώτη και η δεύτερη στοιβάδα του δέρματος. Παρατηρούμε στο δέρμα φυσαλίδες με νερό και υπάρχει έντονη ερυθρότητα και πόνος. 

Οδηγίες για την αντιμετώπιση: 
•    Δροσίστε την περιοχή: αφήστε να τρέξει πάνω από το έγκαυμα δροσερό νερό (όχι από το ψυγείο) για 10-15 λεπτά ή μέχρι να περάσει ο πόνος. Εναλλακτικά βυθίστε την πάσχουσα περιοχή σε δοχείο με δροσερό νερό (βρύσης) ή βάλτε κομπρέσες με νερό. Αυτό θα βοηθήσει να μειωθεί ο πόνος και το οίδημα της πάσχουσας περιοχής. 
•    Καλύψτε την πάσχουσα περιοχή με αποστειρωμένη γάζα. Αποφύγετε το βαμβάκι ή οποιοδήποτε άλλο υλικό θα μπορούσε να κολλήσει στο δέρμα ή στις φουσκάλες. Τυλίξτε τη γάζα χαλαρά γύρω από την πάσχουσα περιοχή και στερεώστε την με ένα λευκοπλάστ. Με αυτόν τον τρόπο προστατεύουμε την περιοχή του καψίματος από εξωτερικές επιδράσεις και βοηθούμε την μείωση του πόνου.
•    Μπορούμε να πάρουμε ήπια παυσίπονα όπως παρακεταμόλη (Depon, Panadol ) ή ibuprofen (Brufen) σε δόση ανάλογα με την ηλικία. 
•    ΠΡΟΣΟΧΗ! Δεν βάζουμε πάγο. Αυτό μπορεί να επιδεινώσει το έγκαυμα 
•    Δεν πασαλείβουμε με αβγά, βούτυρα ή αλοιφές και 
•    δεν σπάμε τις φουσκάλες. Υπάρχει κίνδυνος επιμόλυνσης.

Τα μικρής έκτασης εγκαύματα συνήθως ιώνται χωρίς περαιτέρω θεραπεία, αφήνωντας για κάποιο διάστημα μια σκούρα περιοχή. Προσέξτε για σημεία επιμόλυνσης, όπως αύξηση του πόνου, πυρετό, εκροή υγρού. Ανκάτιτέτοιοσυμβεί ζητούμε αμέσως ιατρική βοήθεια.

3ου Βαθμού

Είναι η πιο σοβαρή μορφή εγκαύματος. Αφορά όλες τις στοιβάδες του δέρματος και ακόμη βαθύτερα κάποιες φορές επηρεάζοντας μύες και οστά. Η περιοχή μπορεί να είναι απανθρακωμένη ή να έχει υφή ξερή και λευκή.

Σε αυτές τις περιπτώσεις χρειάζεται πάντα εξειδικευμένη βοήθεια (νοσοκομείο – ΕΚΑΒ) και μέχρι να έρθει προσέχουμε τα εξής: 
•    Δεν βγάζουμε τα καμένα ρούχα από τον ασθενή. Ωστόσο τον απομακρύνουμε από την φωτιά ή τους καπνούς.
•    Δεν βρέχουμε μεγάλες εγκαυματικές περιοχές με νερό διότι μπορεί να προκαλέσει υποθερμία.
•    Ανυψώνουμε το καμένο σκέλος λίγο πάνω από την καρδιά.
•    Καλύπτουμε την περιοχή με υγρές δροσερές πετσέτες ή ρούχα.

Δημοφιλείς Γιατροί

Δήμητρα Πράπα

ΕΥΝΑΡΔΟΥ 8
Γενικός Γιατρός

Μεχρνταντιάν Μέχρνταντ (Μιθριδάτης)

Βασιλική Ταβάκη 36, Θέρμη, 57001

Παπαδημητρίου Στέργιος

Μεγάλου Αλεξάνδρου 23,Βέροια

Σχετικά Άρθρα

Πλαγιοκεφαλία, τι είναι και πώς αντιμεtωπίζεται;

Η φυσικοθεραπεία μπορεί να κριθεί απαραίτητη όταν θα υπάρξουν περιορισμοί στην ικανότητα του μωρού να κουνήσει το κεφάλι προς μια κατεύθυνση λόγω μυϊκής παρατεταμένης σύσπασης. Τι είναι η πλαγιοκεφαλία; Η πλαγιοκεφoλία είναι η ασύμμετρη θέση των οστών του...

Τι είναι ο Αυτισμός;

O όρος Αυτισμός προέρχεται από τη λέξη “εαυτός” και υποδηλώνει την εσωστρέφεια και την απομόνωση ενός ατόμου στον εαυτό του. Έχουν πραγματοποιηθεί διάφορες έρευνες οι οποίες έχουν βοηθήσει στην διαμόρφωση των διαγνωστικών κριτηρίων για...

Ανάπτυξη λόγου

Πως μπορώ ως γονέας να διευκολύνω το παιδί μου στην ανάπτυξη του λόγου; ✔   Να ενθαρρύνετε έως τον πρώτο χρόνο κάθε μορφή επικοινωνιακής αλληλεπίδρασης με το παιδί, π.χ. εκφράσεις προσώπου, χαμόγελα, γέλια, νεύματα, κοιτάγματα. ✔   Να...