Η εγκυμοσύνη αποτελεί το πιο θαυμαστό γεγονός για κάθε γυναίκα.
Κάθε εγκυμοσύνη είναι διαφορετική και αντιμετωπίζεται ως ξεχωριστό γεγονός αφού αποτελεί μοναδική και ανεπανάληπτη εμπειρία.
Η κύηση διαρκεί 40 εβδομάδες (280 ημέρες), ξεκινώντας από την πρώτη ημέρα της τελευταίας εμμήνου ρύσεως.
Για να υπολογίσουμε πόσων εβδομάδων έγκυος είστε, θα πρέπει να θυμηθείτε την τελευταία σας περίοδο.
Έτσι, αν για παράδειγμα η τελευταία σας περίοδος ήταν την 1η Ιουνίου, τότε η 1η εβδομάδα κύησης θεωρείται η εβδομάδα 1-7 Ιουνίου.
Ας δούμε λοιπόν τί συμπτώματα δημιουργεί η εγκυμοσύνη.
Το πρώτο συνήθως σημάδι της εγκυμοσύνης που αντιλαμβάνεται η γυναίκα, είναι η καθυστέρηση στην εμφάνιση της περιόδου της.
Μπορεί να υπάρχουν και καφέ κηλίδες αίματος, αλλά όχι κανονική περίοδος. Υπάρχουν όμως και άλλα συμπτώματα που συνήθως εμφανίζονται, όπως:
-
Πρωινή αδιαθεσία και τάση για ναυτία και εμετό
-
Συχνοουρία
-
Πίεση στους μαστούς και πόνο στις θηλές και στους μαστούς
-
Αλλαγή στο χρώμα των θηλών
-
Αιμορραγία ή κράμπες περιόδου
-
Ευαισθησία στην όσφρηση, αλλαγή στη γεύση
-
Εξάντληση
-
Πόνος στη μέση ή πόνοι παρόμοιοι με αυτούς της περιόδου
-
Δυσκοιλιότητα
-
Εναλλαγές συναισθημάτων
-
Υπνηλία
Η εγκυμοσύνη ανά τρίμηνα:
-
1ο τρίμηνο της κυήσεως. Είναι η πιο σημαντική περίοδος στη ζωή του εμβρύου, καθώς στη διάρκειά του συντελείται η οργανογένεση.
-
2ο τρίμηνο της κυήσεως. Καθώς η εγκυμοσύνη προχωράει, η μήτρα και άρα η κοιλιά μεγαλώνουν και γίνεται πια εμφανής και αντιληπτή και από τον περίγυρο η κύηση.
-
3ο τρίμηνο της κυήσεως. Στο τελευταίο τρίμηνο της εγκυμοσύνης, το έμβρυο είναι πια πλήρως σχηματισμένο, τα περισσότερα όργανά του είναι ώριμα και συνεχίζουν αν αναπτύσσονται.
Η εγκυμοσύνη ανά εβδομάδες:
-
Εβδομάδες εγκυμοσύνης 1—4 : Το έμβρυο έχει εμφυτευθεί στη μήτρα, τα τοιχώματα του ενδομητρίου παχαίνουν. Η γυναίκα δεν έχει αντιληφθεί ακόμα την εγκυμοσύνη της.
-
Εβδομάδες εγκυμοσύνης 5—6 : Η γυναίκα υποψιάζεται την εγκυμοσύνη λόγω καθυστέρησης στην περίοδο. Το έμβρυο έχει μέγεθος φασολιού και ο ομφάλιος λώρος σχηματίζεται.
-
Εβδομάδες εγκυμοσύνης 7—10 : Η καρδιά του εμβρύου ξεκινά να αναπτύσσεται και τα σημαντικότερα όργανά του (εγκέφαλος, πνεύμονες, συκώτι, μάτια, αυτιά, δάχτυλα) είναι σχεδόν σχηματισμένα. Η μητέρα έχει πρωινές ναυτίες και οι ορμόνες της αρχίζουν να επηρεάζουν τη διάθεσή της.
-
Εβδομάδες εγκυμοσύνης 11— 14 : Στις εβδομάδες αυτές της κύησης, η μητέρα θα κάνει αιματολογικό έλεγχο και τον έλεγχο της αυχενικής διαφάνειας. Ο κίνδυνος αποβολής μειώνεται πολύ. Τα γεννητικά όργανα του μωρού και ο πλακούντας έχουν διαμορφωθεί.
-
Εβδομάδες εγκυμοσύνης 15— 18 : Οι πρώτες κινήσεις του μωρού που αντιλαμβάνεται η μαμά, ξεκινούν! Το μωρό αντιδρά στους ήχους. Γίνεται η αμνιοπαρακέντηση, όπου κρίνεται απαραίτητο, και οι γονείς μαθαίνουν το φύλο του παιδιού. Η εγκυμοσύνη είναι πια ορατή στο σώμα της μητέρας.
-
Εβδομάδες εγκυμοσύνης 19— 24 : Το μωράκι αρχίζει να κλωτσά, έχει χνούδι ήδη από τις προηγούμενες εβδομάδες και η μητέρα πρέπει να κάνει το υπερηχογράφημα Β’ Επιπέδου. Τα οστά του εμβρύου δυναμώνουν. Το βάρος του φθάνει τα 500-600 γραμμάρια και αν υπάρξει τοκετός, το μωρό επιβιώνει σε μονάδα εντατικής φροντίδας.
-
Εβδομάδες εγκυμοσύνης 25— 30 : Το μωρό ζυγίζει 1 κιλό. Η ανάπτυξή του συνεχίζεται, ενώ ξεκινούν και οι συστολές της μήτρας.
-
Εβδομάδες εγκυμοσύνης 31— 35 : Το μωρό ζυγίζει 2 κιλά και αλλάζει θέση, για να είναι με το κεφάλι προς τα κάτω. Η μήτρα της μητέρας έχει μεγαλώσει αρκετά και πιθανό να της προκαλεί συχνοουρία, δυσπεψία και δυσκολία στην αναπνοή.
-
Εβδομάδες εγκυμοσύνης 36— 40 : Η διαδικασία ανάπτυξής μέσα στη μήτρα έχει ολοκληρωθεί και το μωρό είναι έτοιμο να γεννηθεί. Η μητέρα ετοιμάζεται για τον τοκετό. Αν ο τοκετός είναι φυσιολογικός, ο γιατρός θα περιμένει την 40η εβδομάδα. Αν προγραμματιστεί καισαρική, η γέννα μπορεί να γίνει λίγο νωρίτερα