Επειδή οι σκέψεις σας είναι που ορίζουν τις πράξεις σας, το χρήσιμο θα ήταν να αφήσετε όλες τις κακές σκέψεις πίσω!
Πηγή: eutrofia.gr
Για όσους έχουν προσπαθήσει ποτέ να χάσουν βάρος ένα είναι το μόνο σίγουρο: δεν είναι μια εύκολη διαδικασία! Ποια είναι όμως τα πιο σημαντικά εμπόδια που μπορεί να αντιμετωπίσει κανείς και τι μπορεί να κάνει ώστε να επιτύχει τελικά το στόχο του; Οι Διαιτολόγοι-Διατροφολόγοι του Ευτροφία μας εξηγούν στο σχετικό άρθρο τους.
Τα εμπόδια εκ των έσω…
Πολλές φορές τα εμπόδια είναι οι ίδιες μας οι σκέψεις: έλλειψη υπομονής, μη ρεαλιστικοί στόχοι, σκέψη άσπρου-μαύρου και άλλες πολλές.
Μερικές χρήσιμες συμβουλές
Υπομονή και επιμονή!
Μια προσπάθεια απώλειας βάρους θέλει υπομονή και επιμονή. Υπομονή γιατί, εκτός αν μιλάμε για ένα μικρό αριθμό κιλών, η διαδικασία συχνά παίρνει χρόνο ειδικά αν δε θέλεις να υιοθετήσεις ακραίες πρακτικές.
Επιμονή φυσικά, γιατί η πορεία δε θα είναι πάντα φθίνουσα και πρέπει να είσαι σε θέση να αντιμετωπίσεις τυχόν αναποδιές, και αυτό θα είναι ίσως η πιο σημαντική δεξιότητα που θα αποκτήσεις για το διάστημα, αφότου χάσεις το υπερβάλλον βάρος.
Άφησε πίσω τις σκέψεις άσπρου ή μαύρου
Προσπάθησε να μην σκέφτεσαι με τη λογική «άσπρου-μαύρου». Το να ακολουθεί κανείς ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα διατροφής βοηθά πολύ στο να χάσει βάρος, αυτό όμως δε σημαίνει ότι παρεκτροπές από αυτό θα σε οδηγήσουν απαραίτητα στην αποτυχία.
Εάν, για παράδειγμα, μια κοινωνική έξοδος σε εμποδίσει από το να φας το βραδινό που είχες προγραμματίσει δε χρειάζεται να απογοητευτείς και να παραδώσεις τελείως τα όπλα: μπορείς πάντα να κάνεις μια καλή επιλογή ακόμα και αν δεν αναγράφεται ακριβώς στο διαιτολόγιό σου!
Όταν τα κάνεις όλα σωστά, αλλά το αποτέλεσμα δεν έρχεται
Φυσικά, υπάρχει πάντα και η πιθανότητα να έχεις εφαρμόσει πλήρως το πρόγραμμα διατροφής και άσκησης, ακόμα και να το νιώθεις ότι τα πράγματα πάνε πολύ καλά, ωστόσο το νούμερο στη ζυγαριά να μη σε επιβεβαιώνει.
Γιατί συμβαίνει και τι μπορώ να κάνω;
Μια στασιμότητα στο νούμερο της ζυγαριάς συχνά οφείλεται σε παράγοντες που δεν είναι του χεριού μας: μια μικρή κατακράτηση υγρών, ένα φούσκωμα, μια μέρα με λίγο περισσότερους υδατάνθρακες ακριβώς πριν τη ζύγιση.. όλα αυτά είναι παροδικά και δε θα πρέπει να μας απασχολούν ιδιαίτερα, ούτε φυσικά να μας απογοητεύουν!
Μήπως αυτή η στασιμότητα επιμένει;
Τότε είναι καιρός για αλλαγές στο πρόγραμμα διατροφής αλλά και άσκησής σου. Συνήθως, αυξάνοντας και μόνο τη συχνότητα που ασκείσαι μπορείς να δεις βελτίωση σε αυτό το θέμα.
Ένα είναι σίγουρο: η ζυγαριά δεν είναι πάντα ο καλύτερος κριτής και, όπως αναφέρεται στο άρθρο «...παρότι μόνο η ζυγαριά μπορεί να μας πει περίπου που είναι το βάρος σας, το σημαντικό είναι να ξέρετε και πόσο σοβαρά να την λάβετε υπόψη κάθε φορά». Όσο περισσότερη αξία της δίνουμε, τόσο περισσότερο απομακρυνόμαστε από την ουσία που είναι η ισορροπία στη διατροφή μας!