Ενδοσκόπηση Ύπνου: Καταπολεμήστε αποτελεσματικά ροχαλητό και άπνοια
Η επιτυχία της χειρουργικής διόρθωσης του ροχαλητού ή της αποφρακτικής υπνικής άπνοιας βασίζεται στην εντόπιση των ανατομικών στοιχείων του αεραγωγού που εμπλέκονται και του είδους της απόφραξης που προκαλείται.
Μόνο κατά αυτό τον τρόπο ο χειρουργός μπορεί να προτείνει εξατομικευμένη παρέμβαση, βασιζόμενος στα ανατομικά ή άλλα χαρακτηριστικά του κάθε ασθενούς.
Ο θεράπων χειρουργός ΩΡΛ προσπαθεί με διάφορες τεχνικές να εντοπίσει την πιθανή απόφραξη και εφόσον αυτή υπάρχει να εξακριβώσει το είδος αυτής. Τα ανατομικά επίπεδα στα οποία επικεντρώνεται είναι: η μύτη-ρινοφάρυγγας, η υπερώα- στοματοφάρυγγας, η βάση της γλώσσας και ο λάρυγγας.
Το κύριο μειονέκτημα των περισσοτέρων εφαρμοζόμενων τεχνικών (ενδοσκόπηση-χειρισμός Muller, απεικονιστικές τεχνικές κ.α.) είναι ότι εφαρμόζονται με τον ασθενή σε εγρήγορση με αποτέλεσμα να προσφέρουν μια στατική παρά δυναμική εικόνα της απόφραξης και άρα δεν μπορούν να αξιολογήσουν την εικόνα του ασθενούς κατά τη διάρκεια του
ύπνου.
Για το λόγο αυτό τα τελευταία χρόνια εφαρμόζεται η ενδοσκόπηση φαρμακευτικού ύπνου (drug-induced sleep endoscopy – DISE) η οποία χαρακτηρίζεται από την προσπάθεια μίμησης της λειτουργίας του ανώτερου αναπνευστικού με χρήση ειδικών αναισθησιολογικών φαρμάκων και την ενδοσκοπική αξιολόγηση του ανώτερου αεραγωγού. Εξαίρεση αποτελεί η εξέταση της μύτης κατά την οποία η ενδοσκόπηση ασθενούς σε εγρήγορση είναι το ίδιο αξιόπιστη με την εξέταση υπό φαρμακευτικό ύπνο.
Η κύρια ένδειξη εφαρμογής της ενδοσκόπησης φαρμακευτικού ύπνου είναι σε ασθενείς με σύνδρομο απνοιών στους οποίους η συσκευή συνεχούς θετικής πίεσης (CPAP) δεν αποτελεί την πρώτη θεραπευτική επιλογή (δεν την επιθυμεί ή δεν την ανέχεται ο ασθενής, δεν είναι αποτελεσματική κ.α). Σε πολλά διεθνή ιατρικά κέντρα η ενδοσκόπηση φαρμακευτικού ύπνου χρησιμοποιείται και σε ασθενείς με έντονο ροχαλητό ή ήπιο σύνδρομο αποφρακτικών απνοιών προκειμένου να διερευνηθεί η δυνατότητα χειρουργικής παρέμβασης και βελτίωσης των συμπτωμάτων του ασθενούς.
Η εξέταση διενεργείται συνήθως σε χειρουργική αίθουσα παρουσία αναισθησιολόγου, ο οποίος χορηγώντας ειδικά φάρμακα «μιμείται» τον ύπνο και το ροχαλητό του ασθενούς. Στη συνέχεια ο χειρουργός ΩΡΛ με χρήση εύκαμπτου ρινοφαρυγγοσκοπίου ενδοσκοπεί τον ανώτερο αεραγωγό από τη μύτη μέχρι το επίπεδο του λάρυγγα. Κατά αυτόν τον τρόπο εντοπίζει τα όποια σημεία απόφραξης, το βαθμό της απόφραξης και τον τύπο της απόφραξης.
Συμπερασματικά, η ενδοσκόπηση φαρμακευτικού ύπνου έχει πλέον καθιερωθεί διεθνώς ως μια από τις πιο χρήσιμες και αξιόλογες τεχνικές διερεύνησης του ασθενούς με αποφρακτική υπνική άπνοια. Είναι καθόλα ασφαλής και αξιόπιστη.