Εποχική Γρίπη

Εποχική γρίπη: Τι είναι και πότε θα πρέπει να ανησυχήσουμε

Όταν αναφερόμαστε στον όρο γρίπη εννοούμε μία οξεία πάθηση του αναπνευστικού συστήματος, η οποία προκαλείται από τους διάφορους ιούς της γρίπης. Η γρίπη χαρακτηρίζεται από συμπτώματα θορυβώδη που περιλαμβάνουν υψηλό πυρετό, πονοκέφαλο, πόνους στους μύες και στις αρθρώσεις, ξηρό βήχα και πόνο στο λαιμό.

Η μετάδοση της γρίπης γίνεται κυρίως αερογενώς, δηλαδή διαμέσου των σταγονιδίων που εκπέμπει κάποιος με το βήχα ή το φτάρνισμα. Εκτός από αυτόν τον κύριο τρόπο μετάδοσης της γρίπης, ένας άλλος τρόπος μετάδοσης είναι και μέσω των χεριών, με τα οποία αγγίζουμε μολυσμένες επιφάνειες με τον ιό της γρίπης και στη συνέχεια τα μάτια μας, τη μύτη ή το στόμα μας, διασπείροντας έτσι τη μετάδοση της γρίπης.  Η νόσος μεταδίδεται μία μέρα πριν εμφανιστούν τα συμπτώματα έως και επτά ημέρες μετά.

Εκτός από τα συνήθη συμπτώματα της γρίπης υπάρχουν και ανησυχητικά σημεία τα οποία θα πρέπει να μας κατευθύνουν ώστε να αναζητήσουμε ιατρική βοήθεια. Αυτά είναι:

  1. Όταν ο πυρετός είναι  υψηλός και διαρκεί πολλές ημέρες ( συνήθως πάνω από 3 ημέρες)
  2. Όταν υπάρχει δυσκολία στην αναπνοή
  3. Όταν ο ασθενής αναφέρει πόνο στο στήθος
  4. Όταν υπάρχουν διαταραχές στην επικοινωνία, λιποθυμικά επεισόδια ή υπνηλία (ειδικά στα παιδιά)
  5. Όταν ενώ ο ασθενής παρουσίασε βελτίωση των συμπτωμάτων, επανεμφανίζει υψηλό πυρετό ή βήχα

Η γρίπη συχνά συγχέεται με το κοινό κρυολόγημα το οποίο προκαλείται από διαφορετικούς ιούς σε σχέση με τη γρίπη.

Ειδικότερα η γρίπη χαρακτηρίζεται συνήθως από υψηλό πυρετό, πονοκέφαλο, έντονους μυϊκούς πόνους, εξάντληση και βήχα ενώ στο κοινό κρυολόγημα τα παραπάνω συμπτώματα είναι πιο ήπια. Ένα άλλο χαρακτηριστικό της γρίπης που τη διαφοροποιεί από το κοινό κρυολόγημα είναι το γεγονός ότι η γρίπη μπορεί να εμφανίσει σοβαρές επιπλοκές, ενώ το κοινό κρυολόγημα σπάνια εμφανίζει επιπλοκές.

Οι κυριότερες επιπλοκές της γρίπης  είναι η πνευμονία, η παρόξυνση ορισμένων χρόνιων παθήσεων όπως το άσθμα και η χρόνια βρογχίτιδα  ενώ όταν συνοδεύεται από διάρροιες ή εμέτους ειδικά στα παιδιά  μπορεί να οδηγήσει σε αφυδάτωση.

Οι παραπάνω επιπλοκές συνήθως εμφανίζονται σε άτομα με ιστορικό χρόνιων παθήσεων όπως οι πάσχοντες από χρόνιες πνευμονοπάθειες, καρδιακή ανεπάρκεια, νεφρική ανεπάρκεια και άλλα χρόνια νοσήματα, ενώ στις ομάδες υψηλού κινδύνου ανήκουν και τα άτομα άνω των 60 ετών, οι έγκυες και τα βρέφη.

Έτσι εάν κάποιος εμφανίσει συμπτώματα γρίπης και ανήκει σε κάποια από τις ομάδες υψηλού κινδύνου, θα πρέπει άμεσα να επικοινωνήσει με το γιατρό του.

Δημοφιλείς Γιατροί

Δήμητρα Πράπα

ΕΥΝΑΡΔΟΥ 8
Γενικός Γιατρός

Μεχρνταντιάν Μέχρνταντ (Μιθριδάτης)

Βασιλική Ταβάκη 36, Θέρμη, 57001

Παπαδημητρίου Στέργιος

Μεγάλου Αλεξάνδρου 23,Βέροια

Σχετικά Άρθρα

Πλαγιοκεφαλία, τι είναι και πώς αντιμεtωπίζεται;

Η φυσικοθεραπεία μπορεί να κριθεί απαραίτητη όταν θα υπάρξουν περιορισμοί στην ικανότητα του μωρού να κουνήσει το κεφάλι προς μια κατεύθυνση λόγω μυϊκής παρατεταμένης σύσπασης. Τι είναι η πλαγιοκεφαλία; Η πλαγιοκεφoλία είναι η ασύμμετρη θέση των οστών του...

Τι είναι ο Αυτισμός;

O όρος Αυτισμός προέρχεται από τη λέξη “εαυτός” και υποδηλώνει την εσωστρέφεια και την απομόνωση ενός ατόμου στον εαυτό του. Έχουν πραγματοποιηθεί διάφορες έρευνες οι οποίες έχουν βοηθήσει στην διαμόρφωση των διαγνωστικών κριτηρίων για...

Ανάπτυξη λόγου

Πως μπορώ ως γονέας να διευκολύνω το παιδί μου στην ανάπτυξη του λόγου; ✔   Να ενθαρρύνετε έως τον πρώτο χρόνο κάθε μορφή επικοινωνιακής αλληλεπίδρασης με το παιδί, π.χ. εκφράσεις προσώπου, χαμόγελα, γέλια, νεύματα, κοιτάγματα. ✔   Να...