Η μαύρη σοκολάτα είναι πλούσια πηγή φλαβονοειδών. Άλλες πήγες φλαβονοειδών είναι το τσάι, το κόκκινο κρασί και συγκεκριμένα φρούτα και λαχανικά. Μελέτες έχουν δείξει ότι τα φλαβονοειδή επιδρούν στο ενδοθήλιο των αγγείων και με την αντιοξειδωτική τους δράση εμποδίζουν τη δημιουργία θρόμβων και περιορίζουν την οξείδωση της κακής χοληστερίνης.
Η γλυκιά είδηση είναι ότι η καθημερινή κατανάλωση 100γρμ. σοκολάτας είναι ασπίδα για την υγεία, καθώς μειώνει των κίνδυνο για καρδιαγγειακό επεισόδιο, όπως έμφραγμα και εγκεφαλικό. Σύμφωνα με φιλανδική έρευνα ο κίνδυνος εμφάνισης εγκεφαλικών μειώνεται κατά 17% στους άνδρες που καταναλώνουν συχνά σοκολάτα. Το κακάο μειώνει την κακή χοληστερόλη (LDL) και αυξάνει την καλή (HDL). Λειτουργεί προληπτικά στον διαβήτη, βελτιώνοντας την ευαισθησία του οργανισμού στην ινσουλίνη της κορτιζόλης και προσφέρει χαρά και ευεξία. Η σοκολάτα είναι ακαταμάχητη και δεν υπάρχει απολύτως κανένας λόγος για να αντισταθείς! Βέβαια μην ξεχνάς τον κανόνα «παν μέτρον άριστον».