Καπνίζω 1-2 τσιγάρα την ημέρα… Πειράζει;

Απάντηση με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο στο παραπάνω ερώτημα έρχεται να δώσει μια μεγάλη μετανάλυση, η οποία δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο περιοδικό British Medical Journal. Σε αυτήν μελετήθηκαν περισσότεροι από 5,5 εκατομμύρια ασθενείς για στεφανιαία νόσο και πάνω από 7 εκατομμύρια ασθενείς για εγκεφαλικά επεισόδια, από το 1946 ως και το 2015.

Η πολύ διαδεδομένη, αλλά και αυθαίρετη αντίληψη πως το κάπνισμα 1 τσιγάρου ημερησίως θα ελάττωνε τον καρδιαγγειακό κίνδυνο στο 1/20 (5%) του κινδύνου που αντιστοιχεί στο κάπνισμα 1 πακέτου (20 τσιγάρων) διαψεύσθηκε εμφατικά. Έτσι, ενώ το κάπνισμα 1 πακέτου αυξάνει τον κίνδυνο στεφανιαίας νόσου στους άνδρες από 104% ως 127% σε σχέση με τους μη καπνιστές, το κάπνισμα 1 τσιγάρου αυξάνει τον παραπάνω κίνδυνο μεταξύ 48% και 74%.

Δηλαδή το κάπνισμα 1 και μόνο τσιγάρου επιβαρύνει τους καπνιστές με το ήμισυ σχεδόν του κινδύνου που αντιστοιχεί στο κάπνισμα 1 πακέτου ημερησίως. Τα παραπάνω ποσοστά είναι εντυπωσιακά υψηλότερα στις γυναίκες. Έτσι, στις καπνίστριες 1 πακέτου ημερησίως ο κίνδυνος στεφανιαίας νόσου αυξάνεται από 184% έως 295%, ενώ στις καπνίστριες 1 και μόνο τσιγάρου ο παραπάνω κίνδυνος παραμένει ιδιαίτερα αυξημένος, μεταξύ 57% και 119%.

Αντίστοιχα, αν και ελαφρώς χαμηλότερα, είναι τα ποσοστά κινδύνου για αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο, αφού το κάπνισμα 1 τσιγάρου ημερησίως προκαλεί κατά 30% περισσότερα εγκεφαλικά στους καπνιστές.

Αυτό που αξίζει να τονισθεί είναι πως οι αρνητικές καρδιαγγειακές επιπτώσεις του καπνίσματος εμφανίζονται αρκετά νωρίς, μετά από μόλις 2-3 έτη καπνίσματος. Το ίδιο γρήγορα, όμως, ελαττώνονται μετά τη διακοπή του. Συνεπώς, η ολοκληρωτική αποχή από το κάπνισμα είναι η μόνη επιστημονικά ενδεδειγμένη λύση ελάττωσης της επίπτωσης των καρδιαγγειακών νοσημάτων, τα οποία αποτελούν την πρώτη αιτία θανάτων παγκοσμίως.

Δημοφιλείς Γιατροί

Δήμητρα Πράπα

ΕΥΝΑΡΔΟΥ 8
Γενικός Γιατρός

Μεχρνταντιάν Μέχρνταντ (Μιθριδάτης)

Βασιλική Ταβάκη 36, Θέρμη, 57001

Παπαδημητρίου Στέργιος

Μεγάλου Αλεξάνδρου 23,Βέροια

Σχετικά Άρθρα

Πλαγιοκεφαλία, τι είναι και πώς αντιμεtωπίζεται;

Η φυσικοθεραπεία μπορεί να κριθεί απαραίτητη όταν θα υπάρξουν περιορισμοί στην ικανότητα του μωρού να κουνήσει το κεφάλι προς μια κατεύθυνση λόγω μυϊκής παρατεταμένης σύσπασης. Τι είναι η πλαγιοκεφαλία; Η πλαγιοκεφoλία είναι η ασύμμετρη θέση των οστών του...

Τι είναι ο Αυτισμός;

O όρος Αυτισμός προέρχεται από τη λέξη “εαυτός” και υποδηλώνει την εσωστρέφεια και την απομόνωση ενός ατόμου στον εαυτό του. Έχουν πραγματοποιηθεί διάφορες έρευνες οι οποίες έχουν βοηθήσει στην διαμόρφωση των διαγνωστικών κριτηρίων για...

Ανάπτυξη λόγου

Πως μπορώ ως γονέας να διευκολύνω το παιδί μου στην ανάπτυξη του λόγου; ✔   Να ενθαρρύνετε έως τον πρώτο χρόνο κάθε μορφή επικοινωνιακής αλληλεπίδρασης με το παιδί, π.χ. εκφράσεις προσώπου, χαμόγελα, γέλια, νεύματα, κοιτάγματα. ✔   Να...