Καρδιαγγειακή νόσος στις γυναίκες

Καρδιαγγειακή νόσος στις γυναίκες: Είναι μεγαλύτερη απειλή απ’ όσο νομίζουμε; 

Η καρδιαγγειακή νόσος αποτελεί την πρώτη αιτία θανάτου για τις γυναίκες άνω των 25 ετών στις ΗΠΑ και η επίπτωσή της συνεχίζει να αυξάνεται, ενώ στους άνδρες μειώνεται, γεγονός που η πλειοψηφία των γυναικών αγνοεί, θεωρώντας πως ο καρκίνος είναι η βασική αιτία θανάτου στις γυναίκες. Ωστόσο, η καρδιαγγειακή νόσος αφαιρεί περισσότερες ζωές γυναικών από όλα τα είδη νεοπλασιών μαζί!

Μετά την εμμηνόπαυση ο κίνδυνος της καρδιαγγειακής νόσου αυξάνεται περαιτέρω, λόγω της απώλειας της καρδιαγγειακής προστασίας που προσφέρουν τα οιστρογόνα στις γυναίκες.

Τι σημαίνει καρδιαγγειακή νόσος

Με τον όρο «καρδιαγγειακή νόσο» εννοούμε παθήσεις της καρδιάς και των αγγείων, όπως στεφανιαία νόσο, περιφερειακή αρτηριακή νόσο, έμφραγμα, εγκεφαλικό, υπέρταση, βαλβιδοπάθειες κτλ. Η πιο συχνή αιτία της καρδιαγγειακής νόσου είναι η αθηροσκλήρωση. Πρόκειται για το «χτίσιμο» χοληστερόλης και λιπωδών εναποθέσεων σε ένα είδος «πλάκας» στο εσωτερικό των τοιχωμάτων των αρτηριών, που εμποδίζει τη ροή του αίματος μέσα σε αυτές, με συνέπεια την ισχαιμία των οργάνων που αιματώνουν. Για την καρδιά συγκεκριμένα, η ισχαιμία των στεφανιαίων αρτηριών μπορεί να οδηγήσει σε στηθάγχη (πόνο στο στήθος) και σε καρδιακή προσβολή.

Τα συμπτώματα της καρδιαγγειακής νόσου στις γυναίκες

Τα συμπτώματα παρουσιάζονται περίπου 10 χρόνια αργότερα στις γυναίκες σε σχέση με τους άνδρες και μπορεί να διαφοροποιούνται: Πόνος στο στήθος, στο αριστερό χέρι και ώμο, την πλάτη, τον αυχένα ή την κάτω σιαγόνα, ταχυκαρδία ή αίσθημα παλμών, δύσπνοια, ζάλη, εφίδρωση, ναυτία ή κόπωση. Το συνηθέστερο σύμπτωμα, ο πόνος στο στήθος, μπορεί να εκληφθεί λανθασμένα ως δυσπεψία ή επιγαστραλγία (καούρα). Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή εάν αυτά τα συμπτώματα είναι καινούργια, ή γίνονται πιο συχνά ή έντονα και θα πρέπει να αναζητηθεί άμεσα ιατρική συμβουλή.

Πώς γίνεται η διάγνωση

Η διάγνωση της καρδιαγγειακής νόσου στις γυναίκες θα βασιστεί στα συμπτώματα, το ιατρικό ιστορικό και την παρουσία ή όχι παραγόντων κινδύνου και στη φυσική εξέταση. Ακολούθως, διαγνωστικές εξετάσεις, όπως αίματος, ηλεκτροκαρδιογράφημα, υπερηχοκαρδιογράφημα, τεστ κόπωσης, σπινθηρογράφημα μυοκαρδίου, αξονική στεφανιογραφία ή καρδιακός καθετηριασμός και στεφανιογραφία μπορούν να καθορίσουν πλήρως και με μεγάλη ακρίβεια την καρδιαγγειακή υγεία, καθώς και τον ενδεδειγμένο τρόπο αντιμετώπισης πιθανής καρδιολογικής νόσου.

Πώς αντιμετωπίζεται

Ένα μέρος της αντιμετώπισης είναι οι αλλαγές στις καθημερινές συνήθειες, με αποφυγή του καπνίσματος, της υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ, του στρες και της καθιστικής ζωής. Επίσης είναι σημαντικό να δώσεις έμφαση στην υγιεινή διατροφή και το σωστό σωματικό βάρος. Η αντιμετώπιση μπορεί να περιλαμβάνει φαρμακευτική θεραπεία για τους παράγοντες κινδύνου, όπως η υπερλιπιδαιμία, η υπέρταση και ο σακχαρώδης διαβήτης. Επιπλέον, επεμβατικές μέθοδοι για την αντιμετώπιση συγκεκριμένων μορφών της στεφανιαίας νόσου περιλαμβάνουν την αγγειοπλαστική με μπαλόνι και την τοποθέτηση στεντ, μέσω καθετήρων. Τέλος, η χειρουργική αορτο-στεφανιαία παράκαμψη (bypass) με χρήση αγγειακών μοσχευμάτων από τον ίδιο τον ασθενή για την παράκαμψη των στενωμένων ή αποφραγμένων στεφανιαίων αρτηριών και την επαναιμάτωση του μυοκαρδίου, ενδείκνυται για βαρύτερες μορφές της στεφανιαίας νόσου.

Από τον Κωνσταντίνο Σπηλιωτόπουλο, M.D, Ph.D., F.E.T.C.S. Καρδιοχειρουργό, Συνεργάτης στο Νοσοκομείο Υγεία

Δημοφιλείς Γιατροί

Δήμητρα Πράπα

ΕΥΝΑΡΔΟΥ 8
Γενικός Γιατρός

Μεχρνταντιάν Μέχρνταντ (Μιθριδάτης)

Βασιλική Ταβάκη 36, Θέρμη, 57001

Παπαδημητρίου Στέργιος

Μεγάλου Αλεξάνδρου 23,Βέροια

Σχετικά Άρθρα

Πλαγιοκεφαλία, τι είναι και πώς αντιμεtωπίζεται;

Η φυσικοθεραπεία μπορεί να κριθεί απαραίτητη όταν θα υπάρξουν περιορισμοί στην ικανότητα του μωρού να κουνήσει το κεφάλι προς μια κατεύθυνση λόγω μυϊκής παρατεταμένης σύσπασης. Τι είναι η πλαγιοκεφαλία; Η πλαγιοκεφoλία είναι η ασύμμετρη θέση των οστών του...

Τι είναι ο Αυτισμός;

O όρος Αυτισμός προέρχεται από τη λέξη “εαυτός” και υποδηλώνει την εσωστρέφεια και την απομόνωση ενός ατόμου στον εαυτό του. Έχουν πραγματοποιηθεί διάφορες έρευνες οι οποίες έχουν βοηθήσει στην διαμόρφωση των διαγνωστικών κριτηρίων για...

Ανάπτυξη λόγου

Πως μπορώ ως γονέας να διευκολύνω το παιδί μου στην ανάπτυξη του λόγου; ✔   Να ενθαρρύνετε έως τον πρώτο χρόνο κάθε μορφή επικοινωνιακής αλληλεπίδρασης με το παιδί, π.χ. εκφράσεις προσώπου, χαμόγελα, γέλια, νεύματα, κοιτάγματα. ✔   Να...