Γίνεται λόγος τελευταία κατά πόσο η κολχικίνη μπορεί ν’ αναχαιτίσει τον καταρράκτη της φλεγμονής χορηγούμενη στην πρώιμη φάση της λοίμωξης από COVID-19.
H κολχικίνη είναι ένα γνωστό αντιφλεγμονώδες φάρμακο (δεν ανήκει στην κατηγορία των μη στεροειδών) που χρησιμοποιείται τώρα και αρκετό καιρό σε φλεγμονώδη νοσήματα όπως περικαρδίτιδα, κρυσταλλογενείς αρθροπάθειες, σαρκοειδική αρθροπάθεια, μεσογειακός πυρετός, νόσος Αδαμαντιάδη – Behnet, δερματική αγγειίτιδα κλπ.
Δρα αναστέλλοντας τον πολυμερισμό των μικροσωληναρίων μέσω σύνδεσης με την τουμπουλίνη, η οποία είναι υπομονάδα των κυτταρικών μικροσωληνίσκων. Η παρουσία της τουμπουλίνης είναι απαραίτητη για την κυτταρική μίτωση.
Μειώνει άμεσα την παραγωγή γαλακτικού οξέος από τα πολυμορφοπύρηνα λευκά αιμοσφαίρια και έμμεσα εξασθενώντας την φαγοκυττάρωση, αναστέλλοντας τον μεταβολισμό, την κινητικότητα και την χημειοταξία των πολυμορφοπυρήνων λευκών αιμοσφαιρίων ή/και άλλων λευκοκυτταρικών λειτουργιών (Valerius NH, 1978; Spilberg I et al, 1979; Schreinier A et al, 1980).
Η αναστολή της χημειοταξίας θεωρείται η κύρια αντιφλεγμονώδης δράση της κολχικίνης. Αποδίδεται σε μείωση της έκφρασης των μορίων συγκόλλησης στη μεμβράνη των ουδετεροφίλων ή σε τροποποίηση της παραγωγής κυτταροκινών από τα πολυμορφοπύρηνα (Allen JN et al, 1991)
Η κολχικίνη καταστέλλει ακόμα την φαγοκυττάρωση την συνδεόμενη με την αποκοκκίωση των λυσοσωμάτων και τον σχηματισμό κενοτοπίων, δηλ. την συνένωση των λυσοσωμάτων με το κενοτόπιο που περιέχει το προσληφθέν σωματίδιο, in vitro (Malawista SE and Bodel PT, 1967; Malawista SE, 1975). Οι κυριότερες ανεπιθύμητες ενέργεια είναι οι γαστρεντερικές διαταραχές (διάρροια, κοιλιακά άλγη, ναυτία). Σπανίως προκαλεί αύξηση της ηπατικής βιοχημείας και ακόμα πιο σπάνια μυοπάθεια, αλωπεκία, καταστολή του μυελού.
Με βάση τελευταία δημοσιεύματα κατατέθηκε στον ΕΟΦ ελληνική πρόταση (The Greek study in the Effects of Colchicine in Covid-19 complications prevention) GRECCO-19, που αφορά την χορήγηση κολχικίνης σε προσβεβλημένους ασθενείς COVID-19 στα πρώτα στάδια της νόσου.
Στο Montreal Heart Institute του Καναδά, διενεργείται τώρα και λίγες μέρες (από 23/03/2020), διπλή τυφλή τυχαιοποιημένη πολυκεντρική μελέτη με τίτλο Colchicine Coronavirus SARS-CoV2 Trial (COLCORONA) που μελετά την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια της χορήγησης κολχικίνης σε ενήλικες ασθενείς >40 ετών προσβληθέντες από COVID-19 το τελευταίο 24 ώρο με 1 τουλάχιστον κριτήριο επικινδυνότητας.
Κριτήρια επικινδυνότητας θεωρούνται: ηλικία ίση ή μεγαλύτερη των 70 ετών, σακχαρώδης διαβήτης, αρρύθμιστη συστολική αρτηριακή υπέρταση ≥150 mm Hg, γνωστό αναπνευστικό νόσημα, γνωστή καρδιακή ανεπάρκεια ή στεφανιαία νόσος, πυρετός ≥38.4°C τις τελευταίες 48 ώρες, δύσπνοια κατά την προσέλευση, κυτταροπενία ή συνδυασμός υψηλού αριθμού ουδετεροφίλων και χαμηλού λεμφοκυττάρων.
Στη μελέτη θα συμμετάσχουν 6000 άτομα τα οποία θα λάβουν κολχικίνη ή placebo για 30 μέρες και αναμένεται να ολοκληρωθεί το Σεπτέμβριο του 2020.
Πιο συγκεκριμένα οι ασθενείς θα λάβουν colchicine 0.5 mg per os (PO) δις ημερησίως για τις πρώτες 3 μέρες και ακολούθως 1 φορά ημερησίως για τις λοιπές 27 μέρες.
Πρωτογενές καταληκτικό σημείο της μελέτης είναι ο θάνατος ή η ανάγκη για νοσηλεία των ασθενών 30 μέρες μετά την τυχαιοποίησή τους.