Κοντός χαλινός της γλώσσας

Ο κοντός χαλινός της γλώσσας δεν είναι μία ασυνήθιστη πάθηση, καθώς εκτιμάται πως περί το 4% με 10% των μωρών γεννιούνται με κοντό ή αλλιώς βραχύ χαλινό. Πρόκειται για τον συνδετικό ιστό κάτω από την γλώσσα, μία μεμβράνη που περιορίζει την ελευθερία αλλά και το εύρος κίνησής της, προκαλώντας προβλήματα στον θηλασμό, στην κατάποση, αλλά και στην ανάπτυξη της ομιλίας σε επόμενα στάδια.

Η πάθηση αυτή είναι πιο συχνή στα αγόρια και ποικίλει από ήπιες μορφές ως και την πλήρη καθήλωση της γλώσσας στο έδαφος της στοματικής κοιλότητας (αγκυλογλωσσία).

 

Τα σημάδια

Για τη διάγνωση του προβλήματος οι γονείς πρέπει να απευθύνονται στον Παιδίατρο ή Ωτορινολαρυγγολόγο τους. Συμπτώματα που θα υποψιάσουν τους γονείς είναι ο πόνος στη θηλή κατά τη διάρκεια του θηλασμού, η ανεπαρκής πρόσληψη βάρους, ενώ σε μεγαλύτερα παιδιά η δυσκολία στην ομιλία, καθώς απαιτούνται συγκεκριμένες κινήσεις της γλώσσας για κάποιους φθόγγους.

Τα πιο κοινά σημάδια πάντως είναι ο σχηματισμός «καρδιάς» στην άκρη της γλώσσας, το άσπρισμα του χαλινού όταν εκτείνεται η γλώσσα και η αδυναμία αγγίγματος της οροφής της στοματικής κοιλότητας. Σε μεγαλύτερα παιδιά η αδυναμία να βγάλουν τη γλώσσα τους έξω από το στόμα ή να γλείψουν ελεύθερα το παγωτό τους, είναι ενδεικτική του κοντού χαλινού.

 

Η επέμβαση

Με δεδομένο ότι ο κοντός χαλινός γλώσσας δεν θεραπεύεται από μόνος του και η απελευθέρωση του είναι μία απλή επέμβαση, προκρίνεται η συγκεκριμένη παρέμβαση και μάλιστα το συντομότερο δυνατό, ώστε το παιδί να μην αναζητήσει άλλες διεξόδους για την ομιλία και τη σίτιση.

Στις μέρες μας ο κοντός χαλινός της γλώσσας αποκαθίσταται με μια μικρή και απλή επέμβαση, που μπορεί να γίνει στο μαιευτήριο στα νεογνά. Μέχρι την ηλικία των 6 μηνών η επέμβαση πραγματοποιείται στα πλαίσια ενός ιατρείου με τοπική αναισθησία, ενώ σε μεγαλύτερα παιδιά απαιτείται ήπια καταστολή.

Δημοφιλείς Γιατροί

Δήμητρα Πράπα

ΕΥΝΑΡΔΟΥ 8
Γενικός Γιατρός

Μεχρνταντιάν Μέχρνταντ (Μιθριδάτης)

Βασιλική Ταβάκη 36, Θέρμη, 57001

Παπαδημητρίου Στέργιος

Μεγάλου Αλεξάνδρου 23,Βέροια

Σχετικά Άρθρα

Τι είναι ο Αυτισμός;

O όρος Αυτισμός προέρχεται από τη λέξη “εαυτός” και υποδηλώνει την εσωστρέφεια και την απομόνωση ενός ατόμου στον εαυτό του. Έχουν πραγματοποιηθεί διάφορες έρευνες οι οποίες έχουν βοηθήσει στην διαμόρφωση των διαγνωστικών κριτηρίων για...

Ανάπτυξη λόγου

Πως μπορώ ως γονέας να διευκολύνω το παιδί μου στην ανάπτυξη του λόγου; ✔   Να ενθαρρύνετε έως τον πρώτο χρόνο κάθε μορφή επικοινωνιακής αλληλεπίδρασης με το παιδί, π.χ. εκφράσεις προσώπου, χαμόγελα, γέλια, νεύματα, κοιτάγματα. ✔   Να...

Η αυτοπεποίθηση

Σηκώστε το χέρι σας αν έχετε πει ποτέ τη φράση… ‘Μακάρι να είχα περισσότερη αυτοπεποίθηση’ ή ‘Αν είχα περισσότερη αυτοπεποίθηση , θα μπορούσα να…’ Σας ακούγεται γνώριμο; Η αυτοπεποίθηση είναι το κλειδί για να αποκτήσουμε όλα όσα χρειαζόμαστε και...