Κόψε το τσιγάρο γιατί σου τρώει τη σάρκα

ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΚΟΨΕΤΕ ΤΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ;

Υπάρχουν λύσεις και είναι τέσσερις:

Λύση 1. Μίνι ομάδα ψυχολογικής υποστήριξης

Ώρα προσέλευσης κάθε Τετάρτη στις 19.00 ακριβώς σε ένα ανοικτό μίνι σεμινάριο με τους φίλους σας. Αρκεί να κάνετε ένα τηλεφώνημα προηγουμένως. Πληρώνετε μόνο δέκα ευρώ! Φεύγετε με δύο κρυμμένες ημιμόνιμες nanoβελόνες στο αυτί, χωρίς πρόσθετη αμοιβή. Μέσα σε δύο μήνες δηλαδή μέσα σε οκτώ συμμετοχές,το 1/3 των προσερχόμενων το κόβει. Μπορείτε να πληρώνετε κάθε φορά και με ηλεκτρονική κάρτα, όπως και οι φίλοι σας.

Προσοχή, οι επόμενες λύσεις 2,3 και 4 προϋποθέτουν κλεισμένο ατομικό ραντεβού έναρξης και αυστηρή αποχή από το κάπνισμα για πέντε ώρες πριν από την πρώτη συνεδρία. Για να γίνει αυτή η προσπάθεια, πρέπει να ξεκινήσετε Δευτέρα και να έχετε ελεύθερες τις ημέρες, ΔΕ-ΤΕ-ΠΑ για δύο εβδομάδες. Γι’ αυτό πριν από την έναρξη, καλό είναι να προηγηθεί ένα ατομικό ραντεβού ενημέρωσης, που διενεργείται δωρεάν. Σ’ αυτό κόβουμε μηδενική απόδειξη. Το εάν κάποια στιγμή θα ξεκινήσετε ή όχι, θα το αποφασίσετε στο σπίτι σας και όχι στο κέντρο μας. Πρέπει να γνωρίζετε, ότι η συγκεκριμένη θεραπευτική συνεδρία διαρκεί κάθε φορά μία ώρα.

Λύση 2. Αντανακλαστικός ωτοβελονισμός και ημιμόνιμες

Το κάπνισμα κόβεται μέσα σε δύο εβδομάδες μόνο με ωτοβελονισμό (αντανακλαστοθεραπεία). Η επίσκεψη στοιχίζει 25€. Σύνολο εξόδων 150€! Το ποσοστό επιτυχίας είναι 50%.

Λύση 3. Ωτοβελονισμός –σωματοβελονισμός-ημιμόνιμες

Μέσα σε δύο εβδομάδες, δηλαδή σε έξι συνεδρίες το κόβει το 75% των καπνιστών. Η θεραπεία περιλαμβάνει ωτο- και σωματοβελονισμό κλασικού τύπου, ως πρωτόκολλο. Η κάθε συνεδρία στοιχίζει 35€ και συνολικά πληρώνει ο πελάτης 210€.

Λύση 4. Super πλουραλιστική θεραπεία (ωτοβελονισμός-σωματοβελονισμός-ημιμόνιμες-συντονιστική ηλεκτροδιέγερση και υγρός βελονισμός)

Είναι το ανώτερο επίπεδο αντικαπνιστικής θεραπείας, όπου γίνεται ανιχνευτικός σωματο- και ωτοβελονισμός. Είναι η τελειότερη θεραπεία, που προέρχεται από εμπειρία πέντε δεκαετιών. Πριν από τον ξηρό βελονισμό προηγείται μία θεραπεία με ηλεκτροδιεγέρτη σε επίμαχα σημεία στην περιοχή της μύτης και του ωτός. Μετά το πέρας της θεραπείας και την απομάκρυνση των βελονών, η θεραπεία περατώνεται με τη διενέργεια ακαριαίου υγρού βελονισμού, σε 1-2 επίμαχα σημεία. Το σύνολο αυτής της θεραπείας έχει κόστος 400€. Το ποσοστό επιτυχίας ανέρχεται στο υψηλότατο ποσοστό, δηλαδή γύρω στο 90-97%!

Προσοχή: Σε περίπτωση που ο πελάτης δεν κόψει το κάπνισμα, αλλά το ελαττώσει, π.χ. το φέρει στα 3-4 τσιγάρα, τότε εφ’ όσον θέλει, συνεχίζει μόνο με υγρό βελονισμό και τοποθέτηση δύο νανοβελονών, συνολικής αξίας μόνο 10€! Γιατί τα τρία τσιγάρα, αν δεν το κόψει, θα ξαναγίνουν 30!

Τη συχνότητα των επισκέψεων στον υγρό βελονισμό την καθορίζει πλέον ο πελάτης μας. Επομένως σε εμάς αποτελεί έκπληξη να μην κόψει κάποιος το κάπνισμα! Αρκεί να θέλει να το κόψει, αλλά να μην μπορεί από μόνος του.

Οι αποδείξεις μας είναι ιατρικές και μπορείτε να πληρώνετε με ηλεκτρονική κάρτα.

ΚΑΠΝΙΖΕΙΣ; ΓΙΑΤΙ;

Σίγουρα η νικοτίνη είναι ισχυρό ναρκωτικό και δημιουργεί εθισμό.
Εκείνο που είναι σίγουρο είναι, ότι η πίσσα του καπνού επικάθεται στους βλεννογόνους διαφόρων οργάνων και προκαλεί καρκίνο.
Με τον καιρό και ύπουλα οι εκατοντάδες μικροουσίες του καπνού καταστρέφουν ιστούς , όργανα και λειτουργίες μεταξύ των οποίων συγκαταλέγεται η καρδιά, ο εγκέφαλος και η στυτική λειτουργία.
Όλα τα ξέρεις, αλλά δεν κάνεις τίποτε για εσένα! Γιατί;
Ετοιμάσου για την τριπλή μεθοδολογία που διαθέτουμε και θα το κόψεις σίγουρα.
Έλα σε ένα δωρεάν ραντεβού ενημέρωσης. Κάνε επιτέλους κάτι για εσένα!
Παρακαλώ το μήνυμά μας να αποσταλεί σε όλους τους φίλους σας.
Η απάντηση στο «γιατί» είναι, ότι είσαι εξαρτημένος στη νικοτίνη. Είσαι δούλος μίας ουσίας, που σε κάνει ό,τι θέλει. Καιρός να αντιδράσεις, αν αγαπάς τον εαυτό σου. Γι’ αυτό τέρμα οι δικαιολογίες!
Ο βελονισμός εφαρμόζεται ανώδυνα με πολύ λεπτές βελόνες μίας χρήσεως. Δεν υπάρχουν αντενδείξεις, ούτε παρενέργειες, γιατί δεν είναι ούτε εγχείρηση, ούτε φάρμακο.

Αποφάσισες να κόψεις το κάπνισμα;

Συγχαρητήρια! Έκανες το πρώτο βήμα, γιατί το παν είναι η απόφαση. Όμως χρειάζεται αγώνας για να μην βάλεις πια τσιγάρο στο στόμα σου. Χρειάζεται να σκεφτείς επ’ αυτού και να γεμίσεις τον εαυτό σου με νευροορμόνες αντίστασης και ευτυχίας και να αυξήσεις και να ισχυροποιήσεις τις εγκεφαλικές λειτουργίες σου.

Χρειάζεσαι δυνατά όπλα, όπως ισχυρή θέληση, πείσμα, επιμονή, υπομονή, αυτοπεποίθηση, κουράγιο και ενθουσιασμό για την επιτυχημένη διακοπή της κακής συνήθειας του καπνίσματος.

Αν όμως δοκίμασες όλο αυτό το πλάνο και απέτυχες, τότε σκέψου, ότι για σένα υπάρχει μόνο μία μέθοδος 100% ασφαλής και σίγουρη και αυτή μάλιστα είναι η πιο εξελιγμένη μορφή πλουραλιστικού βελονισμού και όχι οποιαδήποτε άλλη μορφή βελονισμού. Αυτή η μεθοδολογία συνοδεύεται και από παράλληλες μεθόδους, όπως είναι η ηλεκτροδιέγερση συγκεκριμένων κέντρων, τα οποία έχουν άμεση διασύνδεση με ορισμένα τμήματα του εγκεφάλου, όπου στην ουσία εκεί γίνεται αντικατάσταση της «κακής νικοτίνης» με τις φυσικές νευροορμόνες ευτυχίας (εγκεφαλίνες, ενδορφίνες, κτλ.), καθώς ταυτόχρονα γίνεται και αναπλήρωση και με τους απαραίτητους νευροδιαβιβαστές.

Θυμηθείτε, πως ο εγκέφαλος μαθαίνει και ξεμαθαίνει και η κίνηση του καπνίσματος είναι μία συνήθεια με έντονη καταγραφή και πρέπει και αυτή να ξεριζωθεί από συγκεκριμένα κέντρα του εγκεφάλου, κάτι που κάνει επιτυχώς ο ολοκληρωμένος τύπος βελονισμού.

Γιατί όμως είναι σωστή η επιλογή του βελονισμού, ως μέθοδος διακοπής του καπνίσματος και όχι κάποια άλλη από τις πολυδιαφημιζόμενες;

Η απάντηση είναι ξεκάθαρη. Είναι η μόνη μέθοδος η οποία είναι αφάρμακη, χωρίς παρενέργειες και χρησιμοποιεί ως μέσον καταστολής, τις ίδιες τις δυνάμεις του οργανισμού. Σήμερα πρέπει στη ζυγαριά να βάλουμε και τις βλαπτικές συνέπειες των άλλων μεθόδων για τον οργανισμό. Πρέπει επιτέλους να αγαπήσουμε τον εαυτό μας και δεόντως να τον προασπίζουμε, όταν μπορούμε .

Γιατί χρειάζεται ένα ραντεβού ενημέρωσης;

Το ραντεβού ενημέρωσης, λήψης ιστορικού και αλληλογνωριμίας κρίνεται σήμερα, όσο ποτέ άλλοτε απαραίτητο και αναγκαίο.

Αυτό είναι άνευ αμοιβής και δεν σας υποχρεώνει κανείς να μπείτε στη διαδικασία έναρξης βελονισμού.

Απεναντίας σας δίνει τη δυνατότητα, επιστρέφοντας στο σπίτι σας, να κρίνετε τα υπέρ και τα κατά μίας τέτοιας θεραπείας. Επειδή η διακοπή του καπνίσματος προϋποθέτει να αναδυθούν στην επιφάνεια τα όποια ψυχικά αποθέματα, η επίσκεψη αυτή σας διασφαλίζει την εδραίωση της εμπιστοσύνης, κάτι που το έχετε τόσο ανάγκη!

Ειδικότερα όταν ο ειδικός ιατρός δείχνει τη διάθεση να σας εξηγήσει και να ξεδιαλύνει κάποια πιθανά σκοτεινά σημεία για εσάς, τότε εσείς αποκτάτε εκείνα τα απαραίτητα εχέγγυα, που θα σας οδηγήσουν στην επιτυχημένη διαδικασία της διακοπής αυτής της καταστροφικής συνήθειας.

Αυτή η επίσκεψη είναι μία αφύπνιση για εσάς, για να νοιώσετε, ότι τόσο εσείς ενεργά, όσο και οι γύρω σας παθητικά, απειλούνται από τον καπνό του τσιγάρου σας!

Έτσι θα γίνει εμφανής, ακατανίκητη και έντονη η επιθυμία για αλλαγή στη ζωή σας και θα σας γεμίσει με σημαντικά οφέλη υγείας και συμπεριφοράς. Ακόμα θα αισθανθείτε πιο δυνατός και πιο ικανός για να ξεπεράσετε εύκολα αυτές τις δύο κρίσιμες εβδομάδες, μετά τη διακοπή του καπνίσματος.

Η δική μας εμπειρία δεκαετιών δείχνει πως η μεγαλύτερη δυσκολία βρίσκεται μέσα στις πρώτες 20-30 ώρες! Γι’ αυτό είμαστε υπέρ της απόλυτης διακοπής του καπνίσματος, σαν μαχαίρι. Πετάξτε και το πακέτο και τον αναπτήρα και μην πάτε τις πρώτες ημέρες σε χώρους που καπνίζουν άλλοι. Επικεντρωθείτε σ’ αυτή τη μεγαλειώδη πράξη της απαλλαγής από το τσιγάρο, που σας καταδυναστεύει επί πολλά χρόνια.

Νοιώστε υπερήφανος και αποφασισμένος για την τελική νίκη και μην μπερδεύεστε με καφέδες, οινόπνευμα, χαρτοπαίγνια, μπαρ, με τέλος πάντων διάφορους χώρους σύναξης και με άλλες καταστάσεις, που πιθανόν να σας αναγκάσουν να κάνετε την κίνηση ανάμματος τσιγάρου. Πάρτε την απόφαση και μην χάνετε τον στόχο, που είναι ένας και μοναδικός, να μην πλησιάσετε στα χείλη σας, την καταστροφική βόμβα της υγείας σας, που λέγεται τσιγάρο.

Όταν θα καταλάβετε πως το τσιγάρο δεν φέρνει καμία λύση στα προβλήματά σας, τότε θα είστε ο τελικός και παντοτινός νικητής.

Μην τυχόν περάσει από το μυαλό σας να δοκιμάσετε, έστω και μια ρουφηξιά. Ακόμα και αυτή είναι ικανή να ξυπνήσει μέσα σας το «θηρίο». Η νικοτίνη μοιάζει με την ηρωίνη, γιατί ακόμα και μία δοκιμή μπορεί να σας κάνει να ξανακυλήσετε. Ξεπεράστε την όποια στιγμή αδυναμίας.

Θυμηθείτε, ότι το κάπνισμα είναι μία ακριβή συνήθεια τη σημερινή εποχή της οικονομικής κρίσης! Βάλτε τα χρήματα του καθημερινού πακέτου σε ένα κουμπαρά. Θα εκπλαγείτε θετικά μετά από ένα χρόνο, όταν αυτά τα χρήματα τα χρησιμοποιήσετε για την αγορά κάποιου χρήσιμου αντικειμένου, που θα σας κάνει τη ζωή πιο εύκολη! Τόσα πολλά χρήματα ξοδεύατε και τα κάνατε αέρα κοπανιστό!

Σήμερα περίτρανα αποδεικνύεται, ότι το κάπνισμα είναι μία ντεμοντέ πράξη, που υποβιβάζει τον άνθρωπο και τον ταπεινώνει στα μάτια των άλλων. Δείχνει ο άνθρωπος ως μία μη ολοκληρωμένη και παραπαίουσα προσωπικότητα, χωρίς πυξίδα στη ζωή. Δηλαδή η εικόνα του ταυτίζεται με την εικόνα κάποιου που η ζωή του είναι χύμα, χωρίς σταθερότητα και στόχους! Δείχνει άνθρωπο με αδυναμίες που δεν πατά καλά στα πόδια του και θέλει άμεσα βοήθεια.

Επομένως εμείς απευθυνόμαστε σε όποιον ή όποια έχει αφυπνιστεί και αναζητά τρόπο να διακόψει το κάπνισμα. Δωρίζουμε ζωή και αυτός είναι ο αταλάντευτος στόχος μας. Αρπάξτε λοιπόν την ευκαιρία για να ανασυντάξετε και να επαναπρογραμματίσετε τη ζωή σας. Κοιτάξτε κατάματα τον εαυτό σας και θα δείτε, ότι εδώ λέγονται αλήθειες σωτηρίας και επανεκκίνησης. Δώστε χαρά στα αγαπημένα σας πρόσωπα. Πάρτε την απόφαση τώρα!

Όλοι οι άνθρωποι έχουν τη δύναμη μέσα τους, αρκεί να το πιστέψουν.

Άρα οικονομικοί, οικογενειακοί, θρησκευτικοί και κοινωνικοί λόγοι επιβάλλουν το τέλος του καπνίσματος. Με τη διακοπή του καπνίσματος γεμίζουν τα σπίτια ευτυχία και χρήμα και αδειάζουν τα νοσοκομεία και τα νεκροταφεία! Σκεπτείτε το και θα με δικαιώσετε. Επιτέλους πάρτε τη σωστή απόφαση για το μέλλον σας, που είναι συνυφασμένο με τα αγαπημένα πρόσωπά σας.

ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ ΤΩΡΑ ΓΙΑ
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΟΥ ΚΑΛΟ!
Γιατί τα υποκατάστατα νικοτίνης

τελικά δεν βοηθούν;

Η απάντηση είναι γιατί ο εγκέφαλος δεν ξεκουράζεται, αφού κάθε φορά που θέλει νικοτίνη, τον προμηθεύετε, είτε ως τσίχλα, είτε ως έμπλαστρα, είτε ως ρινικά σπρέι, είτε ως ηλεκτρονικό τσιγάρο, είτε ως πίπες. Το υποκατάστατο, όπως το λέει και η λέξη δεν οδηγεί σε διακοπή του καπνίσματος. Απλά βγάζει τα ρούχα του ο Μανωλιός και τα βάζει αλλιώς!

Με λίγα λόγια αντικαθιστά τη νικοτίνη του καπνού με την ελεγχόμενη νικοτίνη ενός προϊόντος . Όμως αυτό δεν καταστέλλει την εξάρτηση, αφού η νικοτίνη είναι ναρκωτική ουσία, ανεξάρτητα από όπου και να προέρχεται. Άρα αντίο απεξάρτηση!

Τα τελευταία χρόνια δοκιμάστηκαν για τη διακοπή του καπνίσματος και διάφορα φάρμακα, όπως η βουπροπιόνη (Zyban), που είναι ήπιο αντικαταθλιπτικό. Όμως και αυτό ως φάρμακο έχει παρενέργειες και προκαλεί αϋπνία, ζάλη, υπέρταση, ξηροστομία, γαστρεντερικά συμπτώματα και κεφαλαλγία. Πέραν αυτών αφήνει υπόλοιπο κατά την απέκκρισή του στους νεφρούς και το ήπαρ και εμμέσως πλην σαφώς μπορεί να απειλήσει τη ζωή του ατόμου, όταν γίνεται χρήση επί μακρόν.

Το ηλεκτρονικό τσιγάρο δεν είναι η λύση κατά του καπνίσματος, αφού ήδη οι ερευνητικές εργασίες δείχνουν, ότι δεν μειώνουν τον κίνδυνο ζωής και οι περισσότεροι συνηθίζοντας αυτό, δεν το κόβουν ποτέ! Άρα η πραγματική λύση για τον καπνιστή είναι να το κόψει από μόνος του ή να αποταθεί σε έναν έμπειρο ιατρό εφαρμογής βελονισμού, γιατί η διακοπή του καπνίσματος έχει τα μυστικά της.

Επίσης προσφάτως μπήκε στην αγορά και ένα νέο σκεύασμα, η βερενικλίνη (chapix) για τη διακοπή του καπνίσματος, όμως και αυτό έχει παρενέργειες, όπως δυσκοιλιότητα, ναυτία, κεφαλαλγία και εμφάνιση εφιαλτών κατά τη διάρκεια του ύπνου. Άλλωστε και μ’ αυτό το φάρμακο, όπως και με το παραπάνω αναγραφόμενο, η πιθανότητα διακοπής του καπνίσματος δεν είναι ούτε 35%.Άρα ούτε η φαρμακευτική αγωγή δεν φαίνεται να είναι η λύση. Τέλος αναφέρουμε εδώ και την ύπνωση από ψυχιάτρους, ως μέθοδο διακοπής του καπνίσματος, μέθοδο προς την οποία κατευθύνονται ελάχιστοι καπνιστές.

Η ζωή μας χωρίς τσιγάρο!

Το ανέβασμα της σκάλας, ο Γολγοθάς της ανηφόρας και γενικά η πεζοπορία γίνονται πλέον βατές καθημερινές πράξεις, χωρίς λαχάνιασμα. Αυτό γίνεται προοδευτικά και κυρίως είναι εμφανής η διαφορά από την τρίτη εβδομάδα μετά την αποχή από τη συνήθεια του καπνίσματος και ολοκληρώνεται μέσα στις 60 και στις χειρότερες των περιπτώσεων μέχρι ίσως τις 100 ημέρες.

Δηλαδή αυτό συμβαίνει προοδευτικά, γιατί σιγά σιγά επανέρχεται η χωρητικότητα των πνευμόνων στα φυσιολογικά όρια. Έτσι παύει να επηρεάζεται δυσμενώς η καρδιοαναπνευστική λειτουργία και κατά συνέπεια μειώνεται ο κίνδυνος ζωής από το τοίχωμα της καρδίας (εμφραγματικός κίνδυνος).

Είναι γνωστό, ότι τα κύτταρα του οργανισμού αναπλάσσονται μέσα σε επτά έτη. Άρα το 10% των κυττάρων αναπλάσσονται σε επτά μήνες. Επομένως πριν κλείσουμε χρόνο από το σημείο μηδέν, το 15% των κυττάρων μας στο βρογχικό δίκτυο και στις κυψελίδες έχει ήδη ανανεωθεί και ο τσιγαρόβηχας αποτελεί ήδη παρελθόν.

Στα πέντε ή στα επτά χρόνια από τη στιγμή της ακαπνίας έχει μειωθεί ο κίνδυνος καρκίνου και έχει εξισορροπηθεί με αυτόν του μη καπνιστού, που ζει με κατά το δυνατόν φυσιολογικό τρόπο ζωής.

Επομένως η διακοπή του καπνίσματος είναι μία έξυπνη πράξη. Τώρα πια δικαιώνονται τα αγαπημένα σας άτομα, που επέμεναν να κόψετε το κάπνισμα.

Δυστυχώς υπάρχουν και οι δύσπιστοι και οι ελαφρόμυαλοι, που γι’ αυτούς η ζωή τους μοιάζει με τη φράση « όσα παίρνει ο άνεμος». Μη νομίζετε, πως είναι αισιόδοξοι άνθρωποι. Αισιόδοξος είναι ο άνθρωπος που με μεγάλη αυτοπεποίθηση σχεδιάζει και καθορίζει το μέλλον του, για να απολαύσει τις μικροχαρές της ζωής. Εκείνοι αντίθετα οι μη πιστεύσαντες αφήνονται στα τερτίπια της καθαρής τύχης, αγνοώντας αν διαθέτουν ισχυρή κράση, ικανή να σταθεί εμπόδιο ή τέλος πάντων να επιφέρει χρονοκαθυστέρηση στον αφανισμό!

Όποιος διακόπτει το κάπνισμα πλημμυρίζει από χαρά και υγεία. Αυτό είναι το σύνηθες. Όλα τα άλλα είναι λόγια της καραβάνας, είναι ψέματα ολκής.

Εξάρτηση

Η νικοτίνη είναι μία ισχυρή ερεθιστική ουσία και αφήνει έντονες εγκεφαλικές καταγραφές. Γι’ αυτό η έλλειψή της, αναστατώνει τον οργανισμό. Τα συμπτώματα που εμφανίζονται είναι η έντονη επιθυμία για νικοτίνη προς αντικατάσταση της προηγούμενης που απεβλήθη! Παρατηρείται επίσης εκνευρισμός, αδυναμία συγκέντρωσης, αναστάτωση, αϋπνία, αλλαγή στις ψυχικές αντιδράσεις και υπνηλία, αλλά χωρίς να επέρχεται ο ύπνος. Επίσης το άγχος είναι έκδηλο και μπορεί να εμφανιστούν και σωρεία άλλων ψυχικών εκδηλώσεων.

Ο μόνος τρόπος αντιμετώπισης και εξαφάνισης των συμπτωμάτων της εξάρτησης είναι η δική μας τριπλή μεθοδολογία (ηλεκτροδιέγερση, πλουραλιστικός και ανιχνευτικός βελονισμός και τέλος ο υγρός βελονισμός).

Αυτή η στρατηγική αποδείχτηκε, ότι δίδει τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα, γιατί ενσωματώνει όλες τις δυνατότητες του ιατρικού βελονισμού. Φυσικά προϋποθέτει πριν από το πρώτο ραντεβού θεραπείας, να υπάρξουν πέντε ώρες αποχής από τον καπνό του τσιγάρου, ώστε ερχόμενος ο καπνιστής στο κέντρο μας να του πάρουμε τα συμπτώματα του εθισμού και να νοιώσει ο ίδιος καλά, αλλά και σίγουρος για τη συνέχεια. Ο καπνιστής νοιώθει ήδη καλύτερα μετά την πρώτη συνεδρία. Στο μυαλό του έρχεται η μεγάλη απόφασή του και αυτή είναι η πρόταση « δεν θα βάλω τσιγάρο στο στόμα μου».

Αυτό που ζητάμε και εμείς από τον «ασθενή» είναι να κάνει υπομονή το πρώτο δύσκολο 24ωρο. Γιατί κάθε ώρα αποχής από το σημείο μηδέν δημιουργεί τις προϋποθέσεις αισθητής βελτίωσης των λειτουργιών του σώματος. Ο καπνιστής αναπνέει καλύτερα και ελεύθερα, δηλαδή νοιώθει απελευθερωμένη την ανάσα του, δεν έχει πλέον ταχυκαρδία, εξομαλύνεται η πίεσή του, η θερμοκρασία των άκρων του επανέρχεται στα φυσιολογικά επίπεδα, υποχωρεί το μονοξείδιο του άνθρακα και αυξάνονται τα επίπεδα του οξυγόνου στο αίμα και στους ιστούς. Σιγά σιγά ο πελάτης μας θα αποκτήσει πτερά στα πόδια του!

Ήδη από τη δεύτερη συνεδρία θα επανέλθει η όσφρηση και η γεύση και αυτές οι αισθήσεις θα τον γεμίσουν χαρά, αφού δοκιμάζοντας τροφές και ροφήματα, τώρα για πρώτη φορά μετά από καιρό, του δίδεται η δυνατότητα να αισθανθεί τις λεπτές διαφοροποιήσεις και την πανδαισία των γεύσεων των τροφών. Αυτό βέβαια δεν πρέπει να μετατραπεί σε «λεηλασία» όλων των τροφών. Αντίθετα πρέπει να περιοριστεί σε λήψη άφθονων φρούτων και λαχανικών και όχι σε λήψη γλυκών και λιπαρών ουσιών, που παχαίνουν. Φυσικά με τον βελονισμό φεύγει τόσο το άγχος, όσο και η νευρικότητα.

Η διακοπή του καπνίσματος

οδηγεί στην παχυσαρκία;

Μετά τη διακοπή του καπνίσματος, ο πρώην καπνιστής πρέπει να μειώσει τις προσλαμβανόμενες θερμίδες. Επίσης δεν πρέπει να μπερδεύει τις τροφές. Όσο καλύτερο επιμερισμό τροφών κάνει το άτομο που έκοψε το κάπνισμα, τόσο μικρότερο κίνδυνο έχει να παχύνει. Συμπερασματικά θα λέγαμε, πως οι περισσότεροι που έκοψαν το κάπνισμα δεν πάχυναν ποτέ, γιατί αποφάσισαν να προσέξουν τη διατροφή τους. Αυτοί οι προσεκτικοί δεν διατρέχουν τον κίνδυνο να παχύνουν. Λίγοι βάζουν τέσσερα κιλά και ακόμα λιγότεροι τρώνε όσο έτρωγαν και κατά τη διάρκεια των ετών καπνίσματος ή και περισσότερο, με αποτέλεσμα να παχύνουν. Αυτοί τρώνε πολλές διαφορετικές τροφές σε ένα γεύμα. Άρα χρειάζεται να προσέξουν τι τρώνε και να αυξήσουν τις δραστηριότητές τους.

Επομένως η διακοπή του καπνίσματος δεν οδηγεί στην παχυσαρκία, αρκεί να μείνει κανείς αφυπνισμένος. Για να μη διατρέξετε εσείς τέτοιο κίνδυνο, μην τρώτε τροφές που εμπεριέχουν αλάτι, ζάχαρη και αλεύρι, όπως και τις πολύ παχιές τροφές. Τέτοιες είναι τα αλλαντικά και τα τυροκομικά. Αντίθετα το γιαούρτι, το λεμόνι, τα σκέτα λαχανικά (αγγούρι, καρότο, λάχανο, κτλ.) δεν παχαίνουν.

Γενικά να θυμάστε πως κατά τη διάρκεια των δύο εβδομάδων διακοπής του καπνίσματος, να πίνετε πολύ νερό με ή χωρίς λεμόνι. Ξεκουράζει και ενυδατώνει τον εγκέφαλό σας. Επίσης πρέπει να περπατάτε αυτές τις ημέρες υπερβολικά!

Αν όμως ήδη μετά τον πρώτο μήνα δείτε πως παχαίνετε, τότε μπείτε σε ένα πρόγραμμα διατροφής με ή χωρίς βελονισμό. Άλλωστε ο βελονισμός αδυνατίσματος είναι σαφώς φθηνότερος σε σχέση με τη διακοπή καπνίσματος. Πόσοι νομίζετε, ότι το χρειάζονται; Μόνο το 1% που έκοψαν το κάπνισμα!

Έχει πολλές βλαπτικές ουσίες

το αναμμένο τσιγάρο;

Το τσιγάρο που αποτελείται από καπνό και από χάρτινο περιτύλιγμα έχει καταμετρημένες, σύμφωνα με γερμανικές έρευνες γύρω στις 4800 μικροουσίες. Από αυτές οι εξακόσιες είναι λίαν επικίνδυνες για την υγεία του ατόμου και σαραντατρείς ουσίες είναι σίγουρα καρκινογόνες.

Η πίσσα εμπεριέχει ένα σύνολο βλαβερών χημικών ουσιών και είναι παρόμοια με την άσφαλτο που στρώνουμε στους δρόμους για να κινούνται τα αυτοκίνητά μας!

Η πίσσα εισρέει κατά την καύση του καπνού στις αεροφόρους αγωγούς του καπνιστή και επιστρώνεται επί των βλεννογόνων αυτών. Το ίδιο κάνει τουλάχιστον και στο άνω ήμισυ του πεπτικού σωλήνα! Άρα ο καπνιστής χρονίως συσσωρεύει μέσα του πίσσα από τον φάρυγγα, τη στοματική κοιλότητα, τον λάρυγγα, τους πνεύμονες μέχρι τον οισοφάγο, το στομάχι και την αγγύλη του δωδεκαδακτύλου. Έτσι μην εκπλήσσεστε, που στις μέρες μας πολλαπλασιάζεται ο κίνδυνος καρκίνου, στον φάρυγγα (επι-μεσο-υποφάρυγγας), στη στοματική κοιλότητα, στον λάρυγγα, στο στομάχι και στο πάγκρεας. Από εκεί μπορεί με ανιούσα πορεία, μέσω παγκρεατικού και χοληφόρου πόρου, να φτάσει στο πάγκρεας και το ήπαρ! Θα μου πείτε, αυτό είναι υπερβολή, γιατί πρέπει να πάει αντίθετα προς τη ροή των εξερχομένων υγρών από αυτά τα ζωτικά όργανα. Όμως στον οργανισμό όλα είναι πιθανά. Αν και τώρα δεν πειστήκατε τότε σκεφθείτε, πως οι σολομοί, όπως και οι πέστροφες ανεβαίνουν τους ποταμούς κατά αντίστροφη φορά με τη ροή τους. Αν και τώρα πείτε, πως οι σολομοί και οι πέστροφες έχουν ζωντανή ενέργεια, τότε μάθετε, ότι και οι ριπές των μικροουσιών στα δακτυλίδια καπνού, ως ελαφρά σωματίδια μπορούν να μετακινηθούν με ελάχιστη ενέργεια. Επομένως η πίσσα του τσιγάρου και όχι μόνο αυτή, είναι άκρως καρκινογόνος ουσία. Αναζητήστε στο διαδίκτυο και τη γνώμη του λαμπρού δημοσιογράφου Κώστα Χαρδαβέλλα και μάθετε για την περιπέτεια της υγείας του, λόγω τσιγάρου.

Το μονοξείδιο του άνθρακα είναι δηλητηριώδες αέριο και εμφανίζεται με την καύση του καπνού. Ακαριαία μπαίνει στο αίμα και καταλαμβάνει μέρος των θέσεων του οξυγόνου που κυκλοφορεί μέσα στο αίμα για την οξυγόνωση των ιστών του σώματος. Αποτέλεσμα αυτού είναι η διαταραχή και η υπολειτουργία ζωτικών διαδικασιών. Άρα μειώνεται η πιθανότητα καλής υγείας του οργανισμού. Το μονοξείδιο του άνθρακα (CO), ως δηλητηριώδες αέριο σε μεγάλες ποσότητες σκοτώνει ακαριαία, όπως συμβαίνει με τα μισοαναμμένα κάρβουνα σε κλειστό δωμάτιο ή με αναμμένη μηχανή αυτοκινήτου και την αποβολή του αερίου από την εξάτμησή του σε κλειστό γκαράζ!

Το αρσενικό που εμπεριέχεται στον καπνό, μπορεί να προκαλέσει καρκίνο της ουροδόχου κύστεως και των νεφρών , των πνευμόνων και του ήπατος, όπως κάνουν και τα πετρελαιοειδή προϊόντα. Επίσης προκαλεί νευρολογική σημειολογία στα άκρα, καθώς και προβλήματα ακοής.

Η αμμωνία και η φορμαλδεΰδη είναι δύο χημικές ουσίες που παράγονται κατά την καύση του καπνού και είναι λίαν επικίνδυνες εισπνευστικές ουσίες.

Το μεθάνιο, το κάδμιο, η ασετόνη, η γομολάκα, το βενζόλιο, το βουτάνιο και το κυανούχο άλας, που χρησιμοποιήθηκε στο Β΄παγκόσμιο πόλεμο από τους ναζί, είναι λίαν επικίνδυνες χημικές ουσίες και οι περισσότερες από αυτές και εντόνως καρκινογόνες ουσίες. Όλες αυτές εμπεριέχονται στο νέφος του καπνού του τσιγάρου.

Τέλος η νικοτίνη στην οποία ήδη αναφερθήκαμε είναι εντόνως ναρκωτική και εθιστική ουσία, η οποία έχει την ιδιότητα κάθε φορά που εισέρχεται στο σώμα του καπνιστή, να ανεβάζει την αρτηριακή πίεση του αίματος και τους σφυγμούς της καρδίας. Στην ουσία η νικοτίνη είναι μία ευρέως διαδεδομένη ναρκωτική ουσία, που δεν θα είχε αυτή τη διάδοση παγκοσμίως, αν πριν από αιώνες η ανθρωπότητα ήξερε τους κινδύνους από αυτήν. Μόνο τα τελευταία πενήντα έτη οι ερευνητικές εργασίες κατέστησαν σαφές το ποσοστό υψηλού κινδύνου από την κακή συνήθεια του καπνίσματος.

Η έρευνα των μικροουσιών, που εμπεριέχονται στη ριπή του αέρα του καπνού συνεχίζεται και δυστυχώς και άλλα κακά μαντάτα θα έλθουν στο φως της επικαιρότητας προσεχώς. Η πολιτεία, αν θέλει να βοηθήσει την κοινωνία, θα πρέπει να εισάγει στα γυμνάσια ένα μάθημα υγείας και προάσπισής της από εξωτερικούς κινδύνους.

Από καιρό γνωρίζουμε, ότι το κάπνισμα ευθύνεται για ένα μεγάλο μέρος της εμφάνισης καρκίνων, καθώς επίσης και για την πρόκληση αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων και εμφραγμάτων καρδίας.

Σκεφθείτε τις στρατιές των καπνιστών που εγκατέλειψαν αυτόν τον κόσμο, λόγω του καπνίσματος! Δεν υπάρχει λοιπόν λόγος και εσείς να ακολουθήσετε τον ίδιο δρόμο! Αλλάξτε διαδρομή, βηματισμό και τακτική, όσο υπάρχουν χρονικά περιθώρια. Η ατομική ευθύνη πρέπει να είναι απαράβατος νόμος, γιατί κανείς δεν έχει το δικαίωμα του πρόωρου θανάτου, επειδή έτσι συντελούνται κρυφές γενοκτονίες. Ο καθένας από εμάς αποτελεί μία σημαντική οντότητα και επομένως δεν χαλαλίζουμε κανένα. Συνεπώς είναι ανώφελο μπροστά σε όλα τα τραγικά γεγονότα να προβάλλουμε το θεϊκό πεπρωμένο, ενώ έπρεπε να επισημαίνουμε τα φανερά ή κρυφά ανθρώπινα λάθη. Ο Δημιουργός μας θέλει συνδημιουργούς και όχι αυτόχειρες.

Το κάπνισμα είναι μία

αντικοινωνική συνήθεια;

Ο καπνιστής δεν καταλαβαίνει, ότι βλάπτει τον εαυτό του, αλλά και τους γύρω του. Ούτε περνά από το μυαλό του, ότι ενοχλεί τους περιοίκους, τόσο μέσα στο ασανσέρ, όσο και στην παρέα , όταν η παρέα κάθεται για διασκέδαση κάπου και αυτή η συνήθεια καπνίσματος γίνεται εφιάλτης για τους περισσότερους από τους υποχρεωτικά παθητικούς καπνιστές. Αυτοί δεν μιλούν, αλλά η ψυχούλα τους γνωρίζει πως αισθάνονται! Υπάρχουν και μη καπνιστές της παρέας, που αγνοούν τον κίνδυνο ή τον υποτιμούν!

Πολλές φορές η συνήθεια του καπνίσματος στην παρέα γίνεται μία εφιαλτική και εγκληματική πράξη, όταν στην παρέα βρίσκονται και μικρά παιδιά. Ειδικότερα όταν έγκυες γυναίκες καπνίζουν, κάνουν το μεγαλύτερο ατόπημα για το έμβρυό τους.

Ύστερα η γόπα του τσιγάρου, είτε στην αμμουδιά, είτε στο δρόμο επιβαρύνει το περιβάλλον. Αποτελεί στοιχείο μόλυνσης του περιβάλλοντος και αντιαισθητικής συμπεριφοράς. Δεν χρειάζεται να σας πω, πως αισθάνονται οι μη καπνιστές μπροστά στην εικόνα ενός επιμόνως καπνίζοντος ατόμου. Θα σας πω, τι λένε οι ίδιοι οι καπνιστές μόλις κόψουν την κακή συνήθεια του καπνίσματος. Αυτοί αισθάνονται πως μόλις ξύπνησαν από ένα βαθύ ύπνο και βλέπουν πλέον τον κόσμο διαφορετικό. Μας λένε λοιπόν, ότι η εικόνα ενός καπνιστή στον δρόμο ή στους διαδρόμους μίας πολυκατοικίας, τους δημιουργεί ανάλογα συναισθήματα μεταξύ λύπης, θυμού, αγανάκτησης και αμηχανίας, με αυτά που αισθάνονται, όταν η καθημερινότητά τους διακόπτεται από μία αναπάντεχη συνάντηση με έναν βαρέως μεθυσμένο συνάνθρωπό τους, ο οποίος δεν μπορεί να περπατήσει ή πηγαίνει σαν βάρκα γυαλό, μία πίσω και μία εμπρός! Στην ουσία μιλούν για κατάντια και αλγεινή εικόνα, κάτι που δεν ένοιωθαν κατά τη διάρκεια που οι ίδιοι κάπνιζαν! Έπρεπε να το κόψουν για να δουν την πραγματικότητα.

Οι καπνιστές έχουν αναπτύξει μία αλαζονική συμπεριφορά και μία επιθετική εγωπάθεια, που μόνο αυτή την πραγματικότητα αναγνωρίζουν. Αυτή η συμπεριφορά είναι αποτέλεσμα της συνεχούς αναζήτησης νικοτίνης, όπως θα έκανε άλλωστε για άλλο λόγο στην έρημο ένας ταξιδιώτης, που νευρικά θα έψαχνε για νερό για να αποφύγει την αφυδάτωση και το τέλος του.

Επιπτώσεις από την κακή

συνήθεια του καπνίσματος

Όπως ήδη όλοι γνωρίζετε, η χρόνια εισδοχή στο σώμα του καπνού του τσιγάρου, οδηγεί σε πολλά προβλήματα υγείας με μείωση του προσδόκιμου χρόνου ζωής.

Το ανώτερο και κατώτερο αναπνευστικό σύστημα έχουν την τιμητική τους από τις συνεχείς ριπές καρκινογόνων ουσιών, με αποτέλεσμα με τον καιρό οι αντιστάσεις του οργανισμού να μειώνονται και να εμφανίζονται μεταλλάξεις κυττάρων με εμφάνιση καρκίνου, τόσο στη στοματική κοιλότητα, στον φάρυγγα και στον λάρυγγα, όσο και στους πνεύμονες που μάλιστα κινδυνεύουν περισσότερο. Για παράδειγμα μία μορφή καρκίνου του πνεύμονος, το λεγόμενο μικροκυτταρικό καρκίνωμα του πνεύμονος, σκοτώνει εντός 18-20 μηνών από τη διάγνωση. Αυτή είναι λοιπόν η πιο κακοήθης μορφή Ca του πνεύμονος. Αντίθετα όσοι είναι βαρείς καπνιστές και πότες συνήθως πεθαίνουν από καρκίνο του λάρυγγος. Όσοι πίνουν πολλούς καφέδες, έχουν χρόνια δυσπεψία και ταυτόχρονα καπνίζουν περισσότερα από 20-30 τσιγάρα την ημέρα, έχουν πολλές πιθανότητες να πεθάνουν από καρκίνο του παγκρέατος.

Όμως και όσοι νομίζουν, ότι θα τη γλιτώσουν θα εμφανίσουν τουλάχιστον κάποιες από τις παρακάτω παθήσεις, όπως χρόνια βρογχίτιδα, δύσπνοιες, βρογχικό άσθμα, εμφύσημα και χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, απαράλλαχτα με εκείνους που εργάζονται σε σκόνες, π.χ. λατομείων και μεταλλείων.

Μερικοί τη γλιτώνουν από τον καρκίνο και την παθαίνουν από έμφραγμα του μυοκαρδίου ή σε συνδυασμό με σακχαρώδη διαβήτη ή με υπέρταση πεθαίνουν από αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια (ξηρά ή υγρά).

Ο καρκίνος μπορεί να εμφανιστεί σε συνδυασμό και με άλλες αιτίες, είτε στο ήπαρ, είτε στους νεφρούς και στην ουροδόχο κύστη.

Επίσης ενοχοποιείται το κάπνισμα και για εμφάνιση οσφυαλγίας, γιατί ο καπνός επιφέρει αγγειοσυστολή και αυτή με τη σειρά της μειώνει τη μικροκυκλοφορία του αίματος. Η τελευταία προκαλεί παρατεταμένη σύσπαση ισχυρών μυϊκών ομάδων της ράχης και συνεπώς αφύσικη αλλαγή της θέσης της σπονδυλικής στήλης με αποτέλεσμα μικρά οστεόφυτα ή μικρές οπίσθιες προβολές μεσοσπονδυλίων δίσκων, να πληγώσουν κάποια στιγμή νωτιαίες ρίζες νεύρων και να προκαλέσουν ολόκληρο σύνδρομο οσφυοϊσχιαλγίας!

Η κατάχρηση καπνού επίσης μπορεί να επιφέρει μεγάλη διαταραχή στη στυτική ικανότητα, λόγω της αγγειοσύσπασης και της στένωσης του αυλού, αλλά και της αλλοίωσης του ενδοθηλίου των σηραγγωδών σωμάτων του ανδρικού μορίου. Με τον ίδιο μηχανισμό σταματά και η φυσιολογική αιμάτωση των κάτω άκρων με συνέπεια την αδυναμία βαδίσματος (διαλείπουσα χωλότητα). Να τι κάνει λοιπόν το κάπνισμα!

Επίσης γίνεται κατανοητό σήμερα, ότι το τσιγάρο οδηγεί στην πρόωρη γήρανση του δέρματος, αλλά και διαφόρων ιστών και οργάνων, όπως του ευγενούς οργάνου του εγκεφάλου! Άρα το κάπνισμα γηράσκει! Θα μπορούσε εδώ να γραφεί ολόκληρο βιβλίο, όμως πρόθεσή μας δεν είναι η κατατρομοκράτηση του κοινού, αλλά η αφύπνισή του και η πρόληψη από τον κίνδυνο ζωής.

Το κάπνισμα σκοτώνει ετησίως, όσο μαζί σκοτώνουν η γρίπη, η πνευμονία, τα τροχαία δυστυχήματα, οι ναρκωτικές ουσίες, το AIDS , το αλκοόλ, οι αυτοκτονίες και οι ανθρωποκτονίες.

Επομένως είναι η καπνομανία στη σημερινή εποχή μία από τις πιο κύριες αιτίες πρόωρου θανάτου. Σήμερα πεθαίνουν και οι γυναίκες τόσο από εμφράγματα καρδίας και εγκεφαλικά, όσο και από καρκίνους, λόγω της κακής συνήθειας του καπνίσματος.

Για όσους δίνουν μεγάλη σημασία στην εμφάνισή τους ,καλό είναι να ξέρουν, ότι ο χρόνιος καπνιστής εμφανίζει με τον καιρό, κίτρινα νύχια και ακροδάκτυλα, μαυρισμένα δόντια και αποπνέει δυσάρεστη και έντονη μυρωδιά καπνίλας σε κλειστό χώρο. Τέλος το πρόσωπό του γίνεται με τον καιρό σκέτη πατσαβούρα!

Οι συνέπειες του παθητικού καπνίσματος

Σήμερα είναι γνωστό, πως ο καπνός του καπνίσματος των ενεργών καπνιστών μπορεί να σκοτώσει , τους μη καπνιστές που ζουν στο ίδιο σπίτι, στον ίδιο χώρο εργασίας ή που συχνάζουν ή εργάζονται σε δημόσιους χώρους διασκέδασης. Αυτοί όλοι οι παθητικοί καπνιστές είναι τα θύματα της καπνομανίας. Μέσα σ’ αυτούς συγκαταλέγονται τα έμβρυα, τα μωρά, τα νήπια και τα παιδιά δημοτικού, γυμνασίου και λυκείου!

Δεν υπάρχουν στατιστικές που να δείχνουν πόσα βρέφη πέθαναν από το σύνδρομο αιφνιδίου θανάτου. Όμως τώρα που το σκέπτεσθε, καταλαβαίνετε, ότι ούτε τα ρούχα σας δεν πρέπει να τα αφήνετε μέσα στο διαμέρισμά σας, όπου υπάρχουν παιδιά. Βγάλτε τα στο μπαλκόνι σας. Εσείς που είστε καπνιστές δεν μυρίζετε τα καπνισμένα ρούχα σας, αλλά τα παιδιά σας; Τι είναι η μυρωδιά; Φυσικά είναι επικίνδυνες χημικές μικροουσίες. Και τι κάνουν αυτές; Σκοτώνουν! Ποιος θέλει να μειώσει τη ζωή του παιδιού του; Κανείς! Τέρμα λοιπόν η άγνοια! Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα. Αλλάξτε ζωή! Μην περιμένετε να το ξανακούσετε.

Πως φτάνουν τα αποθέματα καπνού στο σώμα των παιδιών σας;

Μα φυσικά με τα χέρια τους , αλλά και με την αποπνέουσα ατμόσφαιρα. Τα μικρά παιδιά έχουν τη συνήθεια να πιάνουν πολλά αντικείμενα και στη συνέχεια να φέρουν τα χέρια τους στο στόμα τους. Από εκεί οι χημικές ουσίες ταξιδεύουν στο αίμα τους, όπως άλλωστε κάνουν και τα επιγλώσσια και υπογλώσσια φάρμακα! Άρα ούτε τα ρούχα, ούτε οι τοίχοι, ούτε η επίπλωση του σπιτιού σας δεν πρέπει να αναδύουν υπολείμματα της καύσης του καπνού. Συνεπώς δεν πρέπει κανείς να καπνίζει σε κλειστό χώρο. Το σπίτι σας και ο χώρος εργασίας σας δεν είναι καπνοδόχος (μπουρί)! Συνειδητοποιήστε λοιπόν τη μόλυνση που προκαλείτε στους δικούς σας χώρους, αν είστε καπνιστής και βρέστε τρόπους απαλλαγής από τον κίνδυνο. Ενημερώστε και τους άλλους.

Ασθενής 47 ετών με πάρεση προσωπικού νεύρου, κατά τη λήψη ιστορικού διαπιστώθηκε, ότι εργάζεται σε ψυχρότατο χώρο κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Επίσης προέκυψε, ότι είναι και θύμα παθητικού καπνίσματος.

Στην προτροπή, να απαγορεύσει τον συνάδελφό του να καπνίζει εντός του χώρου εργασίας, αναρωτήθηκε πώς να του το πει; Δηλαδή αυτός ο ευγενής άνθρωπος δέχεται εκ των προτέρων, ότι ο καπνιστής συνάδελφός του έχει περισσότερα δικαιώματα από τον ίδιο, ακόμα και μπροστά στον κίνδυνο της υγείας του! Αυτό είναι σφάλμα και δουλεία και ανακόλουθο σε σχέση με την εποχή μας, που είναι εποχή της πληροφορίας. Ο κάθε γήινος άνθρωπος, δεν είναι ούτε υπεράνθρωπος , ούτε υπάνθρωπος, δεν πρέπει ούτε να υπερεκτιμάται, ούτε να υποτιμάται.

Τι πρέπει να κάνει λοιπόν; Να επαναφέρει τον συνάδελφο του στην ευπρεπή τάξη. Ο τελευταίος πρέπει να συνειδητοποιήσει με κατάλληλο τρόπο, τον κίνδυνο ζωής, που υφίσταται εξαιτίας του ο συνυπάρχων στον ίδιο χώρο άκαπνος συνάνθρωπός του και να σταματήσει παντελώς το κάπνισμα στον χώρο εργασίας. Αυτή η ενέργεια του άκαπνου, θα ωφελήσει και τον καπνιστή, γιατί μπορεί σιγά σιγά να του μπει η ιδέα της απαλλαγής από το κάπνισμα, που έτσι και αλλιώς τον βλάπτει.

Η κοινωνία πρέπει να καταλάβει, ότι κανείς δε δικαιούται να επιβαρύνει την υγεία του άλλου, όπως κάθε ημέρα συμβαίνει σε κλειστούς χώρους στην πατρίδα μας. Το κάπνισμα δεν είναι η διασκέδαση του Αλή πασά! Ούτε στα κέντρα διασκέδασης, ούτε στα μπαράκια δεν πρέπει να επιτρέπεται το κάπνισμα, ακόμα και όταν ένας εκεί είναι άκαπνος.

Τα δικαιώματα του άκαπνου ανθρώπου υπερισχύουν των δικαιωμάτων του καπνιστή, ο οποίος είναι επιμολυντής του περιβάλλοντος χώρου.

Το κάπνισμα σε κλειστό χώρο είναι αντικοινωνική, βλακώδης και ανεύθυνη συμπεριφορά. Επίσης εμπερικλείει στοιχεία φασίζουσας και επιθετικής συμπεριφοράς. Αυτή είναι αλήθεια! Συγχωρούνται μόνο οι βλάκες και οι εγκληματίες, ενώ όλοι οι άλλοι ελέγχονται για τις πράξεις τους. Καιρός είναι λοιπόν από σήμερα να διαλέξετε στρατόπεδο. Αύριο θα είναι αργά. Πίστεψε το.

ΚΑΛΗ ΤΥΧΗ

Δημοφιλείς Γιατροί

Δήμητρα Πράπα

ΕΥΝΑΡΔΟΥ 8
Γενικός Γιατρός

Μεχρνταντιάν Μέχρνταντ (Μιθριδάτης)

Βασιλική Ταβάκη 36, Θέρμη, 57001

Παπαδημητρίου Στέργιος

Μεγάλου Αλεξάνδρου 23,Βέροια

Σχετικά Άρθρα

Τι είναι ο Αυτισμός;

O όρος Αυτισμός προέρχεται από τη λέξη “εαυτός” και υποδηλώνει την εσωστρέφεια και την απομόνωση ενός ατόμου στον εαυτό του. Έχουν πραγματοποιηθεί διάφορες έρευνες οι οποίες έχουν βοηθήσει στην διαμόρφωση των διαγνωστικών κριτηρίων για...

Ανάπτυξη λόγου

Πως μπορώ ως γονέας να διευκολύνω το παιδί μου στην ανάπτυξη του λόγου; ✔   Να ενθαρρύνετε έως τον πρώτο χρόνο κάθε μορφή επικοινωνιακής αλληλεπίδρασης με το παιδί, π.χ. εκφράσεις προσώπου, χαμόγελα, γέλια, νεύματα, κοιτάγματα. ✔   Να...

Η αυτοπεποίθηση

Σηκώστε το χέρι σας αν έχετε πει ποτέ τη φράση… ‘Μακάρι να είχα περισσότερη αυτοπεποίθηση’ ή ‘Αν είχα περισσότερη αυτοπεποίθηση , θα μπορούσα να…’ Σας ακούγεται γνώριμο; Η αυτοπεποίθηση είναι το κλειδί για να αποκτήσουμε όλα όσα χρειαζόμαστε και...