Λεμφοίδημα ή απλώς οίδημα;

Το λεµφοίδηµα διαφοροποιείται διπλά από τις διάφορες παθολογικές µορφές οιδηµάτων. Οδηγεί σε δηµιουργία συνδετικού ιστού και σκλήρυνση και ευκαιριακά επίσης σε ανεξέλεκτη δηµιουργία και κατανοµή λιπώδους ιστού.

Για αυτόν πρωτίστως τον λόγο είναι το λεµφοίδηµα µια αυτοτελής, χρόνια πάθηση µε προοδευτική επιδείνωση. Οι παθολογικές µορφές οιδηµάτων είναι µόνο συµπτώµατα της πάθησης και δεν χρειάζονται κάποια συγκεκριµένη αντιοιδηµατική θεραπεία .Με τη θεραπεία της πάθησης εξαφανίζονται τα συµπτώµατα χωρίς να αφήσουν ίχνη.

Παθοφυσιολογία

Ένα υγειές λεµφικό σύστηµα είναι σε θέση να προοθήσει τα φυσιολογικα λεµφικά υγρά (Λεύκωµα και υγρά) που προκύπτουν από το διάµεσο χώρο στήν κυκλοφορία,να εγκυηθούν την ασφαλή κυκλοφορία των ανοσοκυτάρων και συνεπώς να ασκήσουν ασφαλώς το καθηκον τους σαν εγκυητές ασφάλειας σε εξωγενείς η ενδογενείς λοιµώξεις.
Οι πρωτείνες που διακινούνται µέσω του λεµφικού συστήµατος είναι πρωτείνες του πλάσµατος οι οποίες εγκατέλειψαν την κυκλοφορία.Τα υγρά αντιστοιχούν στο νερό που διηθήθηκε απο τα τριχοειδή στο διάµεσο χώρο και δεν ξανααποροφήθηκε ολοκληρωτικά.
Τα λεµφαγγεία µπορούν να αυξήσουν έως και 10 φορές τον ανα µονάδα χρόνου αποχετεύσιµο όγκο υγρών και πρωτεινών χωρίς να έχουν το παραµικρό πρόβληµα .Αυτό ονοµάζεται εγκυηµένη βαλβιδική λειτουργία και µέγιστη χωρητικότητα µεταφοράς.

Λεµφοίδηµα και µικτές µορφές λεµφοιδήµατος.

Η καθαρή µορφή λεµφοιδήµατος στηρίζεται στην ανεπάρκεια της µειωµένης χωρητικότητας µεταφοράς του λεµφικού συστήµατος.Αυτό σηµαίνει οτι κάποιες παθολογικες παθολογικές διεργασίες αλοιώσαν τη χωρητικότητα του λεµφικού συστήµατος ώστε να µην είναι πια δυνατόν να αποχετευτεί το λεµφικό υγρό .Σ αυτή την περίπτωση δεν υφίσταται εγκυηση της βαλβιδικής λειτουργίας. Όταν συνοδεύεται απο ανεπάρκεια σε χαµηλές χωρητικότητες µιά επιπλέον παθολογική διεργασία η οποία οδηγεί σε επιπλέον αύξηση του λεµφικού υγρού όπως π.χ. σε χρόνια φλεβική ανεπάρκεια που προκαλεί ανεπάρκεια της εγκυηµένης βαλβιδικής λειτουργίας καί οδηγεί σε σε λεµφοίδηµα µεικτού τύπου.Μετά απο µια µελέτη του Pecking Και συνεργατών αναπτύχτηκε 3 χρόνια µετα µαστεκτοµή και ακτινοβολία εκτεταµένο λεµφοίδηµα σε 19% των περιστατικών 77% ήταν σε ενδιάµεσο στάδιο και µόνο 4% ήταν ελεύθερα από κάθε διαταραχή λεµφικής παροχέτευσης.

Στην εκδήλωση του λεµφοιδήµατος συµβάλουν:
Οργανική και λειτουργική βλάβη της ήδη υπερφορτωµένης λεµφικής αντλίας.. Εµφάνιση ασθένειας πού οδηγεί σε αύξηση του πρός αποχέτευση λεµφικού υγρού. Συνδυασµός των δύο πιθανοτήτων.

Δημοφιλείς Γιατροί

Δήμητρα Πράπα

ΕΥΝΑΡΔΟΥ 8
Γενικός Γιατρός

Μεχρνταντιάν Μέχρνταντ (Μιθριδάτης)

Βασιλική Ταβάκη 36, Θέρμη, 57001

Παπαδημητρίου Στέργιος

Μεγάλου Αλεξάνδρου 23,Βέροια

Σχετικά Άρθρα

Τι είναι ο Αυτισμός;

O όρος Αυτισμός προέρχεται από τη λέξη “εαυτός” και υποδηλώνει την εσωστρέφεια και την απομόνωση ενός ατόμου στον εαυτό του. Έχουν πραγματοποιηθεί διάφορες έρευνες οι οποίες έχουν βοηθήσει στην διαμόρφωση των διαγνωστικών κριτηρίων για...

Ανάπτυξη λόγου

Πως μπορώ ως γονέας να διευκολύνω το παιδί μου στην ανάπτυξη του λόγου; ✔   Να ενθαρρύνετε έως τον πρώτο χρόνο κάθε μορφή επικοινωνιακής αλληλεπίδρασης με το παιδί, π.χ. εκφράσεις προσώπου, χαμόγελα, γέλια, νεύματα, κοιτάγματα. ✔   Να...

Η αυτοπεποίθηση

Σηκώστε το χέρι σας αν έχετε πει ποτέ τη φράση… ‘Μακάρι να είχα περισσότερη αυτοπεποίθηση’ ή ‘Αν είχα περισσότερη αυτοπεποίθηση , θα μπορούσα να…’ Σας ακούγεται γνώριμο; Η αυτοπεποίθηση είναι το κλειδί για να αποκτήσουμε όλα όσα χρειαζόμαστε και...