Λιπαρά: Μειώστε Τα «Κακά», Αυξήστε Τα «Καλά»
Τα λιπαρά δεν είναι όλα επιβαρυντικά για την υγεία. Διαβάστε ποια χρειάζεστε και ποια όχι και αυξήστε μόνο όσα σας κάνουν καλό…
Τα λιπαρά είναι συστατικά απαραίτητα και μάλιστα κάποια από αυτά είναι ωφέλιμα για τον οργανισμό μας. Διαβάστε λοιπόν πως θα ξεχωρίσετε τα καλά από τα βλαβερά λιπαρά και επιλέξτε τα πιο ωφέλιμα για την υγεία σας
Τα είδη των λιπαρών
Τα μονοακόρεστα λιπαρά, λ.χ. το ελαιόλαδο, προφυλάσσουν το καρδιαγγειακό μας σύστημα, αυξάνουν την καλή χοληστερίνη και μειώνουν την κακή.
Τα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα μειώνουν την χοληστερίνη. Στα πολυακόρεστα συμπεριλαμβάνονται και τα ω-3
Τα κορεσμένα λιπαρά (τα λεγόμενα… κακά) επιβαρύνουν την υγεία, αυξάνουν την κακή χοληστερίνη και προκαλούν ζημιά στο καρδιαγγειακό σύστημα.
Αυξήστε τα «καλά»
*Φάτε ψάρια: Τα οστρακοειδή και τα μικρότερα ψάρια, όπως είναι οι σαρδέλες, οι μαρίδες ο γαύρος, η αθερίνα, ο μπακαλιάρος, η ρέγκα και οι γαρίδες, αλλά και μεγαλύτερα όπως ο κολιός, ο αστακός, το σκουμπρί, τόνος και ο σολομός έχουν πολλά ωμέγα-3 λιπαρά οξέα που είναι πολύτιμα για την καρδιά, επειδή μειώνουν τα τριγλυκερίδια και την κακή χοληστερίνη.
*Πάρτε-αν χρειάζεστε- συμπλήρωμα: Συμβουλευτείτε το γιατρό σας αν είναι σκόπιμο να πάρετε και κάποιο συμπλήρωμα λιπαρών οξέων. Τα συμπληρώματα βέβαια περιέχουν μόνο συγκεκριμένα λιπαρά οξέα, ενώ τα ψάρια διαθέτει και άλλα αμινοξέα ή ένζυμα και θρεπτικά συστατικά που συμπληρώνουν τη δράση των ωμέγα-3 λιπαρών.
*Συμπεριλάβετε στο διαιτολόγιο σας ελαιόλαδο που έχει μονοακόρεστα λιπαρά και ελιές, αβοκάντο, ξηροούς καρπούς (κάσιους, αμύγδαλα, φιστίκια), σουσάμι και ταχίνι.
Μειώσετε τα βλαβερά λιπαρά
*Κόψτε το φανερό λίπος από το κρέας
*Αφαιρείτε την πέτσα από το κοτόπουλο ώστε να μειώσετε τα κορεσμένα λίπη
*Μη προσθέτετε λάδι στο κρέας κατά το μαγείρεμα. Το κρέας έχει δικό του λίπος που μπορεί να ψηθεί με αυτό.
*Μπορείτε ακόμη να αντικαταστήσετε την κρέμα γάλακτος φτιάχνοντας δική σας άσπρη σάλτσα με γάλα συμπυκνωμένο
*Αποφύγετε να καταναλώνετε πολλά ζωικά λίπη όπως κόκκινο κρέας και πολλά γαλακτοκομικά την ημέρα. Προτιμάτε γαλακτοκομικά χαμηλά σε λιπαρά.
*Τρώτε σαλάτα με κάθε γεύμα. Βοηθάει στην απομάκρυνση των λιπαρών από τον οργανισμό
*Αποφύγετε τα επεξεργασμένα τρόφιμα και τα πολλά σνακ με λιπαρά όπως οι τυρόπιτες και τα κρουασάν.
*Περιορίστε τα γλυκά που εκτός από ζάχαρη συνήθως περιέχουν πολλά αυγά, βούτυρο κτλ