Να εμβολιάζουμε τα παιδιά μας για τη γρίπη;

Οι προτάσεις των ελληνικών Παιδιατρικών συλλόγων είναι πως για την εποχική γρίπη πρέπει να εμβολιάζονται τα παιδιά 6 μηνών έως 6 ετών που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου δηλαδή παιδιά με πνευμονοπάθειες – όπως άσθμα – καρδιοπάθειες, μεταβολικά νοσήματα συμπεριλαμβανομένου του Σακχαρώδους Διαβήτη ανοσοκαταστολή ή παιδιά που λαμβάνουν θεραπεία με ασπιρίνη για οποιονδήποτε λόγο.

Εδώ θα κάνω όμως μερικές σοβαρές επισημάνσεις.

emvolio_gripis-3-juniorsclub

Η εποχική γρίπη δεν μπορεί να προβλεφθεί κάθε χρονιά πόσο σοβαρή μπορεί να είναι.

Στο 30% των περιπτώσεων χτυπά πολύ σοβαρά άτομα χωρίς κανέναν παράγοντα κινδύνου.

Η κύρια αιτία εισαγωγής στα νοσοκομεία και στις Μονάδες Εντατικής ιδίως για τα παιδιά 6 μηνών – 6 ετών είναι η προσβολή τους από γρίπη. Ωστόσο αυτό δεν καταγράφεται σχεδόν ποτέ στα εξιτήρια παρά φαίνεται η επιπλοκή της ,όπως ωτίτιδα, πνευμονία κ.α.

Η εποχική γρίπη είναι νόσος που προσβάλει το μεγαλύτερο μέρος του επίνοσου πληθυσμού.

Για αυτούς τους λόγους λοιπόν θα συνταχθώ με τις οδηγίες της Αμερικάνικης Παιδιατρικής Ακαδημίας η οποία συστήνει τον εμβολιασμό όλων των ηλικιακών ομάδων παιδιών έως 18 ετών ανεξαρτήτως της παρουσίας σε αυτά προβλημάτων υγείας. Ο εμβολιασμός με το εποχικό αντιγριπικό πρόσφατα αποδείχτηκε πως προστατεύει σαφώς από την πνευμονία της κοινότητας γεγονός που συνάδει με αυτά που επισημάναμε πριν τις εισαγωγές στα νοσοκομεία. Μάλιστα για φέτος το Αμερικάνικο CDC επεσήμανε πως καλό είναι να εμβολιάζεται όλος ο πληθυσμός.

emvolio_gripis-4-juniorsclub

Και εγώ θα επιμείνω πως ο αντιγριπικός εμβολιασμός πρέπει οπωσδήποτε να γίνεται στην ηλικιακή ομάδα των 6 μηνών έως 6 ετών η οποία είναι και η πλέον ευαίσθητη ανεξαρτήτως της παρουσίας προβλημάτων υγείας.

Επιπροσθέτως είναι αποδεδειγμένο πως ο αντιγριπικός εμβολιασμός προστατεύει από σημαντική νοσηρότητα και συνεπώς εισαγωγές στα νοσοκομεία.

Τελειώνοντας να σημειώσω τη σημαντικότητα του εμβολιασμού των εγκύων με το εποχικό αντιγριπικό κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης το οποίο αποδεδειγμένα προστατεύει όχι μόνο τις ίδιες αλλά και τα νεογνά που γεννιόνται μέσω της μεταφοράς αντισωμάτων δια μέσου του πλακούντα.

Του χρόνου λοιπόν όλα τα παιδιά αντιγριπικό. Εσείς θα γνωρίζετε.

Δημοφιλείς Γιατροί

Δήμητρα Πράπα

ΕΥΝΑΡΔΟΥ 8
Γενικός Γιατρός

Μεχρνταντιάν Μέχρνταντ (Μιθριδάτης)

Βασιλική Ταβάκη 36, Θέρμη, 57001

Παπαδημητρίου Στέργιος

Μεγάλου Αλεξάνδρου 23,Βέροια

Σχετικά Άρθρα

Η αυτοπεποίθηση

Σηκώστε το χέρι σας αν έχετε πει ποτέ τη φράση… ‘Μακάρι να είχα περισσότερη αυτοπεποίθηση’ ή ‘Αν είχα περισσότερη αυτοπεποίθηση , θα μπορούσα να…’ Σας ακούγεται γνώριμο; Η αυτοπεποίθηση είναι το κλειδί για να αποκτήσουμε όλα όσα χρειαζόμαστε και...

Τι σημαίνει σκληρή συζήτηση;

Συγκεντρώσου στις λύσεις, όχι στα προβλήματα  Μια κακή συμπεριφορά δεν είναι ο τρόπος για να ενταχθείς σε μια σκληρή συζήτηση. Μην επισημαίνεις όλα όσα δεν έχουν αποτέλεσμα. Δεν εμπνέει αλλαγή. Κάνει μόνο τους ανθρώπους αμυντικούς....

Πλαγιοκεφαλία, τι είναι και πώς αντιμεtωπίζεται;

Η φυσικοθεραπεία μπορεί να κριθεί απαραίτητη όταν θα υπάρξουν περιορισμοί στην ικανότητα του μωρού να κουνήσει το κεφάλι προς μια κατεύθυνση λόγω μυϊκής παρατεταμένης σύσπασης. Τι είναι η πλαγιοκεφαλία; Η πλαγιοκεφoλία είναι η ασύμμετρη θέση των οστών του...