Νύχια λευκού χρώματος – Λευκονυχία

Η λευκονυχία είναι μια πολύ συνηθισμένη κατάσταση που σχετίζεται με αλλαγή του χρώματος των νυχιών.

Ανάλογα με την αιτία που προκαλεί τα λευκά νύχια έχουμε τρείς περιπτώσεις λευκονυχίας:

α) Την αληθή λευκονυχία, η οποία προκύπτει από αλλαγή της δομής του ίδιου του νυχιού

β) την λευκοπάθεια, η οποία είναι αποτέλεσμα παθολογικών καταστάσεων στο νύχι

γ) την ψευδολευκονυχία, η οποία οφείλεται σε τοπική μυκητιασική λοίμωξη του νυχιού.

Ανάλογα με την εικόνα του λευκού χρώματος των νυχιών η λευκονυχία χωρίζεται σε:

Διάχυτη Λευκονυχία

Η Διάχυτη Λευκονυχία μπορεί να είναι ολική, μερική, συγγενής ( εκ γεννετής ) ή επίκτητη.

Ολική: Ολόκληρο το νύχι είναι λευκό
Μερική: Λευκό είναι ένα μέρος του νυχιού

Ανάλογα με το χρόνο εμφάνισης της διάχυτης Λευκονυχίας διακρίνεται σε:

Συγγενής: Συνήθως εμφανίζεται μετά τη γέννηση και ίσως είναι κληρονομική. Μπορεί να συνδυάζεται και με άλλες συγγενείς ανωμαλίες, όπως κώφωση ..
Επίκτητη: εμφανίζεται σε κάποια φάση της ζωής και ίσως οφείλεται σε συστηματικά νοσήματα, όπως προβλήματα από το ήπαρ και το έντερο. Εάν εμφανιστεί η μορφή αυτή, πρέπει να γίνει ένας λεπτομερειακός έλεγχος του οργανισμού.
Η διάχυτη λευκονυχία μπορεί να είναι αποτέλεσμα επαφής με διάφορα χημικά.

Στικτή λευκονυχία

Η Στικτή Λευκονυχία είναι η πιο συνηθισμένη μορφή λευκών νυχιών. Πιστεύεται ότι 60% του πληθυσμού μπορεί να εμφανίσουν λευκές στικτές κηλίδες στα νύχια. Οι λευκές περιοχές συνήθως εμφανίζονται στα νύχια των χεριών και μπορεί να είναι μονήρες ή σε ομάδες.

Συνήθως οι λευκές κηλίδες εμφανίζονται εξ αιτίας επαναλαμβανόμενων μικροτραυματισμών ( μανικιούρ…), αλλά μπορεί να συνοδεύουν και κάποιες δερματοπάθειες όπως η ψωρίαση.

Σπάνιες αιτίες στικτής λευκονυχίας είναι παθήσεις του οργανισμού όπως ο διαβήτης και τα εμπύρετα νοσήματα.

Ψευδολευκονυχία

Η ψευδολευκονυχία οφείλεται συνήθως σε μόλυνση του νυχιού από μύκητες αλλά και από κατάχρηση βερνικιών των ονύχων.

Επιμήκης Λευκονυχία

Η Επιμήκης Λευκονυχία οφείλεται συνήθως σε τοποθέτηση τεχνιτών νυχιών και σπάνια σε νοσήματα δέρματος όπως η νόσος Durier.

Εγκάρσιες λευκές γραμμές

Οι Εγκάρσιες λευκές γραμμές (Γραμμές Mee ) συνήθως είναι πολλαπλές και εμφανίζονται σε ένα ή περισσότερα δάχτυλα των χεριών.

Η εμφάνιση των γραμμών αυτών κρύβει πρόβλημα του οργανισμού και πρέπει να γίνει διερεύνηση από τον ιατρό.

Συνήθεις αιτίες είναι: η δηλητηρίαση με αρσενικό, η νεφρική ανεπάρκεια και η νόσος Hodgkin

Όταν οφείλεται σε εσωτερικές αιτίες οι λευκές γραμμές έχουν το σχήμα του μηνίσκου του όνυχος και όταν οφείλεται σε τραυματισμό ακολουθούν το σχήμα της εγγύς πτυχής του νυχιού.

Νύχια μισά-μισά

Νύχια μισά-μισά (Half and Half, νύχια Lyndsay’s ) είναι τα νύχια που χωρίζονται σε δυο τμήματα. Ένα κεντρικό με λευκό χρώμα που καλύπτει και το μηνίσκο και ένα περιφερειακό με φυσιολογικό χρώμα ή καφετί. Η διαταραχή αυτή είναι συχνή σε ασθενείς με νεφρική ανεπάρκεια που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση.

Νύχια του Terry

Τα Νύχια του Terry εμφανίζονται σε περίπτωση ηπατικής κίρρωσης οπότε παρατηρείται λευκονυχία που αφορά όλο το νύχι αφήνοντας ελεύθερο 1-2 cm από το ελεύθερο άκρο του νυχιού.

Συμπερασματικά

Η εμφάνιση λευκού χρώματος στα νύχια πρέπει να ανησυχήσει τον ασθενή και να τον οδηγήσει σε ειδικό δερματολόγο για την διερεύνηση της πιθανής αιτίας της αλλαγής του χρώματος η οποία μπορεί να είναι απλή από τραυματισμό ή σοβαρή από νόσημα του οργανισμού.

Δημοφιλείς Γιατροί

Δήμητρα Πράπα

ΕΥΝΑΡΔΟΥ 8
Γενικός Γιατρός

Μεχρνταντιάν Μέχρνταντ (Μιθριδάτης)

Βασιλική Ταβάκη 36, Θέρμη, 57001

Παπαδημητρίου Στέργιος

Μεγάλου Αλεξάνδρου 23,Βέροια

Σχετικά Άρθρα

Τι είναι ο Αυτισμός;

O όρος Αυτισμός προέρχεται από τη λέξη “εαυτός” και υποδηλώνει την εσωστρέφεια και την απομόνωση ενός ατόμου στον εαυτό του. Έχουν πραγματοποιηθεί διάφορες έρευνες οι οποίες έχουν βοηθήσει στην διαμόρφωση των διαγνωστικών κριτηρίων για...

Ανάπτυξη λόγου

Πως μπορώ ως γονέας να διευκολύνω το παιδί μου στην ανάπτυξη του λόγου; ✔   Να ενθαρρύνετε έως τον πρώτο χρόνο κάθε μορφή επικοινωνιακής αλληλεπίδρασης με το παιδί, π.χ. εκφράσεις προσώπου, χαμόγελα, γέλια, νεύματα, κοιτάγματα. ✔   Να...

Η αυτοπεποίθηση

Σηκώστε το χέρι σας αν έχετε πει ποτέ τη φράση… ‘Μακάρι να είχα περισσότερη αυτοπεποίθηση’ ή ‘Αν είχα περισσότερη αυτοπεποίθηση , θα μπορούσα να…’ Σας ακούγεται γνώριμο; Η αυτοπεποίθηση είναι το κλειδί για να αποκτήσουμε όλα όσα χρειαζόμαστε και...