Ο βελονισμός θεωρείται πλέον ότι είναι ιδιαίτερα ευεργετικός στην ενδυνάμωση της γονιμότητας, με εξαίρεση βέβαια περιπτώσεων με ανατομικές δυσμορφίες της ζώνης των γεννητικών οργάνων. Έτσι, σε πολλά κέντρα εξωσωματικής γονιμοποίησης στο εξωτερικό αλλά και στην Ελλάδα εφαρμόζεται ο ιατρικός βελονισμός, ως συμπληρωματική θεραπεία.
Ο βελονισμός μπορεί να ρυθμίσει τις ορμόνες, ιδιαίτερα την γοναδοτροπίνη, η οποία βοηθά στην βελτίωση των ποσοστών ωορρηξίας. Επίσης μπορεί να αυξήσει την αιμάτωση στη μήτρα, και να επιφέρει βελτίωση της ποιότητας του ενδομήτριου.
Σε γυναίκες με το σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών η εφαρμογή βελονισμού μπορεί να βοηθήσει ιδιαίτερα.
Κατά την εξωσωματική γονιμοποίηση η εφαρμογή βελονισμού αυξάνει στατιστικά τον αριθμό των ωοθυλακίων. Η επίδραση του βελονισμού ως αγχολυτική, και αντι-στρες αγωγή είναι ιδιαίτερα ωφέλιμη στην αύξηση της γονιμότητας.
Η ποιότητα του σπέρματος σε υπογόνιμους άνδρες βελτιώνεται σημαντικά με τη εφαρμογή του βελονισμού.
Ο βελονισμός ενδυναμώνει την γονιμότητα στην γυναίκα και στον άνδρα, και σύμφωνα με την παραδοσιακή κινέζικη ιατρική εξισορροπεί την ενέργεια του γεννητικού συστήματος, αλλά και όλου του οργανισμού.
Συνήθως γίνονται 10 συνεδρίες ιατρικού βελονισμού διάρκειας τριάντα λεπτών, με συνήθη ρυθμό δύο φορές εβδομαδιαία. Επίσης μια συνεδρία γίνεται πριν την ημέρα της εμβρυομεταφοράς και μια τη επομένη μέρα. Συχνά εμφανίζεται και ένα αίσθημα ευεξίας και ηρεμίας, αλλά και βελτίωση των πιθανόν διαταραχών της περιόδου.
Σε μελέτη της Stener-Victorin et al. από το τμήμα γυναικολογίας και μαιευτικής του κέντρου γεννητικότητας του πανεπιστημίου Gothenburg Σουηδίας, οι γυναίκες παροτρύνονται να κάνουν βελονισμό πριν και μετά την εμβρυομεταφορά.
Ο βελονισμός δεν έχει παρενέργειες και ενδυναμώνει τα ποσοστά επιτυχίας της εξωσωματικής γονιμοποίησης.