Οι διατροφικές επιλογές που αγαπούν το περιβάλλον. Πάντα επίκαιρο -μα και τόσο επίμονο- το θέμα των επιλογών μας που επιβαρύνουν το περιβάλλον. Και φυσικά σε αυτές τις επιλογές ανήκουν και οι διατροφικές επιλογές μας.
Οι μεγάλες εκπομπές CO2 από την παραγωγή μέχρι τη διάθεση τροφίμων, κοστίζουν σημαντικά στην ήδη επιβαρυμένη κατάσταση του πλανήτη: από τη γεωργία και την κτηνοτροφία μέχρι τη συσκευασία, τη διανομή ακόμη και τη σπατάλη φαγητού.
Ο αντίκτυπος είναι άμεσος (εκπομπή CO2) είτε έμμεσος όπως η εκρίζωση των δασών, η σπατάλη των διαθέσιμων πόρων όπως του νερού, η μόλυνση του οικοσυστήματος ή ο ευτροφισμός. Η μεγαλύτερη επιβάρυνση φαίνεται να προέρχεται από το κόκκινο κρέας και δη το μοσχάρι.
Ποιες διατροφικές αλλαγές θα μπορούσαν να κάνουν διαφορά;
- Περιορισμός της κατανάλωσης μοσχαριού και μυρικαστικών ζώων (όπως το αρνί, το κατσίκι κλπ).
- Η επιλογή κρέατος με καλές συνθήκες εκτροφής π.χ. ζώα που μεγαλώνουν ελεύθερα και αποτελούν μέρος του οικοσυστήματος.
- Η στροφή προς μία περισσότερο φυτική διατροφή.
- Προσεκτική κατανάλωση τροφίμων που απαιτούν ταυτόχρονα και μεγάλο κομμάτι γης και νερού για την παραγωγή τους, όπως το γάλα.
Τα τελευταία χρόνια η ανάγκη υιοθέτησης μίας περισσότερο βιώσιμης διατροφής απεικονίζεται και στις διεθνείς διατροφικές συστάσεις, αναδεικνύοντας επίσης την ανάγκη να κάνει κάθε πολίτης διατροφικές επιλογές τόσο κατάλληλες για την εποχή όσο και «τοπικιστικές», αποφεύγοντας τα πολύ επεξεργασμένα τρόφιμα.
Η μόνη που δεν έχει πάρει θέση στο ζήτημα των συστάσεων είναι η Αμερική, όπου η κατανάλωση κρέατος ανέρχεται στα 4 κιλά την εβδομάδα ( εκεί που οι βιώσιμες συστάσεις μιλάνε για 0,5 κιλό την εβδομάδα)!
Τα συμπεράσματα για τον επαγγελματία υγείας
Δυστυχώς για το ευρύ κοινό ο σύνδεσμος μεταξύ καλής διατροφής και βιώσιμης ανάπτυξης δεν είναι εγκαθιδρυμένος στη συνείδησή του και κατ’ επέκταση είναι απαραίτητη τόσο η ανάπτυξη συνολικής παιδείας (food literacy) (π.χ. γύρω από το πώς παράγονται τα τρόφιμα, πώς θα κάνει κανείς πιο ποιοτικές επιλογές) όσο και η εκπαίδευση του κοινού σε επιμέρους τεχνικές π.χ. πως να αντικαθιστά το κρέας στη διατροφή του, μαγειρικές δεξιότητες κλπ.
Είναι πολύ σημαντικό λοιπόν να ενώσουμε τις δυνάμεις μας σαν επαγγελματίες υγείας ώστε να συνδυάζουμε την υγιεινή διατροφή με τη βιώσιμη, αυτή που δηλαδή περιορίζει τις περιβαλλοντικό αποτύπωμα, εξασφαλίζοντας επαρκείς πόρους για τις επόμενες γενιές ενώ παράλληλα είναι επαρκής σε θρεπτικά συστατικά, ασφαλής και οικονομική.