Τρόποι για να λειτουργήσετε ως υγιές πρότυπο εικόνας σώματος για τη κόρη σας!
Αγαπητοί γονείς, και ιδιαίτερα, αγαπητές μανούλες,
ένα από τα πιο “δημοφιλή” θέματα συζήτησης μεταξύ γυναικών κάθε ηλικίας, ειδικά αυτή την εποχή, είναι το σώμα τους. Και έχω εντυπωσιαστεί – για να μην πω ότι έχω τρομάξει κιόλας – από τους απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς που χρησιμοποιούν πολλές από μας για να περιγράψουν την “ιερή κατοικία της ψυχής τους”. Λες και τα όποια παραπανίσια κιλά, μια μεγαλύτερη κοιλιά ή μια φαρδύτερη πλάτη είναι λόγοι για να τιμωρήσει μια γυναίκα τον εαυτό της και να τον υποβάλει σε σκληρά μέτρα περιορισμού και ταπείνωσης για να “μάθει”…
Σαφώς, η παχυσαρκία είναι σοβαρή υπόθεση και χρειάζεται να κάνεις κάτι γι’ αυτό, αλλά με ποιον τρόπο; Μέσα από την άρνηση και την κακοποίηση; ή μέσα από την αγάπη, τη συμπόνοια και το σεβασμό; Τι μήνυμα δίνουμε στις κόρες μας που μας παρατηρούν με άγρυπνο βλέμμα μέσα στην καθημερινότητα, όταν εκφράζουμε τη δυσαρέσκειά μας κάθε φορά που βλέπουμε το είδωλό μας στον καθρέφτη; Πόσο βοηθάμε τα παιδιά μας να αποκτήσουν μια υγιή εικόνα του εαυτού τους και του θαύματος που λέγεται “γυναικείο σώμα” όταν ειρωνευόμαστε κάθε γυναίκα που έβαλε κάποια κιλά; Ποια είναι η νοητική, συναισθηματική και πνευματική “προίκα” που τους αφήνουμε για να πορεύονται μια ζωή όταν εστιαζόμαστε στην εξωτερική τους εικόνα και προσπερνάμε αδιάφορα τα πνευματικά και συναισθηματικά τους καθημερινά επιτεύγματα;
Πρώτα βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση:
- Μιλήστε για το σώμα της μόνο για να της δείξεις πώς λειτουργεί.
- Αν πιστεύεις ότι το σώμα της κόρης σου είναι εκπληκτικό, μην της το πεις. Αντί γι’ αυτό, μπορείς να πεις τα εξής: Το «φαίνεσαι τόσο υγιής!» είναι ένα καλό σχόλιο. Ή «φαίνεσαι τόσο δυνατή». «Βλέπω πόσο ευτυχισμένη είσαι- λάμπεις». Ή ακόμα καλύτερα, δώσ’ της συγχαρητήρια για κάτι που δεν έχει καμία σχέση με το σώμα της.
- Μην σχολιάζεις τα σώματα άλλων γυναικών. Όχι. Ούτε ένα σχόλιο, είτε καλό είτε κακό.
- Δίδαξέ της να είναι ευγενική προς τους άλλους αλλά κυρίως προς τον εαυτό της! Τα παιδιά υιοθετούν τη συμπεριφορά, και όχι τη συμβουλή!!
- Γίνετε πρότυπο θετικής εικόνας σώματος για το παιδί σας. Για να μεταδώσετε το σωστό παράδειγμα στο παιδί σας είναι πολύ σημαντικό να αποδέχεστε εσείς πρώτα από όλα τον εαυτό σας και να έχετε αυτοεκτίμηση. Επίσης, αποφύγετε αρνητικούς χαρακτηρισμούς, έντονη κριτική και σχόλια για το βάρος σας ή το σώμα των γύρω σας καθώς και συζητήσεις σχετικά με καταμέτρηση θερμίδων και αναφορές σε εξαντλητικές δίαιτες.
- Ωθήστε το παιδί σας στην άσκηση και τη φυσική δραστηριότητα. Βοηθήστε το παιδί σας να ξεκινήσει ένα άθλημα της αρεσκείας του. Η άσκηση ενισχύει την υγεία και την άμυνα του οργανισμού, χαρίζει ενέργεια και ευεξία και βοηθά το παιδί να βελτιώσει την εικόνα που έχει για το σώμα του ανεβάζοντας παράλληλα τη διάθεση και την αυτοεκτίμησή του.
- Δώστε έμφαση στην υγεία και όχι στο βάρος. Προσπαθήστε να υιοθετείτε υγιεινές διατροφικές συνήθειες και να τηρείτε μια υγιή στάση απέναντι στο φαγητό, χωρίς υπερβολικούς περιορισμούς και στερήσεις. Μην κατηγοριοποιείτε τις τροφές σε καλές ή κακές και μην καταργήσετε από τη διατροφή του παιδιού σας φαγητά που θεωρείτε παχυντικά. Τα παιδιά δε χρειάζεται να μετρούν τις θερμίδες ή να μπαίνουν στη διαδικασία να ακολουθούν εξαντλητικές δίαιτες, αλλά να ακολουθούν υγιεινές διατροφικές συνήθειες με βασικό στόχο τη διατήρηση και την ενίσχυση της σωματικής ευεξίας.
- Ενθαρρύνετε το παιδί σας να αποκτήσει κριτική σκέψη απέναντι στα πρότυπα που προβάλλονται καθημερινά από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Τονίστε πως οι εικόνες που παρακολουθούν στην τηλεόραση δεν είναι τις περισσότερες φορές πραγματικές καθώς υφίστανται ψηφιακή επεξεργασία πριν τις προβάλλουν στο κοινό.
- Εάν αντιληφθείτε πως το παιδί σας έχει πέσει θύμα σχολικού εκφοβισμού και δέχεται από τους συνομηλίκους «πείραγμα» και αρνητική κριτική σχετικά με το βάρος και την εμφάνισή του, ενημερώστε αμέσως τους καθηγητές και τον διευθυντή του σχολείου για να λάβουν τα αντίστοιχα μέτρα.
- Ζητήστε τη βοήθεια ειδικού εάν παρατηρήσετε κάποια ανησυχητική και ιδιαίτερη συμπεριφορά του παιδιού σε σχέση με την τροφή (π.χ. εάν χάσει πολύ απότομα βάρος και σταδιακά μειώνει την πρόσληψη τροφής ή τρώει ανεξέλεγκτα υπερβολικά μεγάλες ποσότητες φαγητού) για περαιτέρω συμβουλευτική υποστήριξη και παρακολούθηση.
Τα παιδιά και οι έφηβοι, είναι σα «σφουγγάρια».. Ασυναίσθητα, απορροφούν τις συμπεριφορές και τις τακτικές των γονέων! Είναι σημαντικό, να καταλάβετε πως η επιρροή που έχετε στα παιδιά μπορεί να αποτελέσει πηγή ποικίλων αλλαγών και γενεσιουργό δύναμη στη διαμόρφωση συμπεριφορών τους. Στα μάτια ενός παιδιού οι γονείς του είναι οι «τέλειοι άνθρωποι» των οποίων οι συμπεριφορές εξιδανικεύονται και αντιγράφονται μιας και θεωρούνται ως σωστές. Χρειάζεται λοιπόν προσοχή αφού το σπίτι θα μπορούσε να θεωρηθεί το «καλούπι» μέσα στο οποίο θα χυθούν τα χαρακτηριστικά ενός παιδιού και θα αποκτήσουν μορφή με βάση αυτό (έχει αποδειχτεί πως βίαιοι γονείς βγάζουν συνήθως βίαια παιδιά, παθητικοί γονείς βγάζουν παθητικά παιδιά κ.τ.λ.).
Το κλειδί σε όλο αυτό το «παιχνίδι» μεταξύ «προτύπων-γονέων» και «παιδιών» είναι να θυμόμαστε πως δεν πρέπει ποτέ η συμπεριφορά μας και οι διατροφικές μας συνήθειες, να εμπεριέχουν στοιχεία που δεν θα θέλαμε να έχει το παιδί μας. Ακούστε το, συμβουλέψτε το και θα είναι για πάντα υγιές και χαρούμενο!!