Πόνος στο αυτί

Όταν πονάει το αυτί δεν σημαίνει πάντα ότι πάσχει το ίδιο το αυτί. Λόγο της πολυπλοκότητας της νεύρωσης του, πόνος μπορεί να προέρχεται είτε από κάποια πάθηση του αυτιού ή είναι αντανακλαστικός από την περιοχή της κεφαλής και του λαιμού.

Αρχικά η ποιότητα του πόνου είναι σημαντικό στοιχείο και μπορεί να είναι συνεχής και έντονος, βαθύς και ενοχλητικός ή διακοπτόμενος. Μπορεί επίσης να γίνεται πιο έντονος όταν πιέζουμε το αυτί, όταν μασάμε, όταν φτερνιζόμαστε ή φυσάμε τη μύτη μας.

 

Το ακριβές σημείο του πόνου μπορεί να μας μας δώσει σημαντικές πληροφορίες και μαζί με την λεπτομερή κλινική εξέταση να οδηγηθούμε στην διάγνωση στην πλειονότητα των περιπτώσεων.

Όταν ο πόνος οριοθετείτε μπροστά από το αυτί, στην περιοχή του τράγου συνήθως προέρχεται από μικρό δοθιήνα (σπυρακι), ή προχωρημένη εξωτερική ωτίτιδα.

Ενώ όταν εντοπίζεται βαθιά μέσα στο αυτί ή πίσω από αυτό μπορεί να προέρχεται από την εξέλιξη κάποιας οξείας μέσης ωτίτιδας ή μαστοειδίτιδας. Και οι δύο είναι σοβαρές παθήσεις και χρειάζονται αντιβίωση και παρακολούθηση μέχρι να περάσουν εντελώς.

Και τέλος όταν εντοπίζεται πίσω από το αυτί ή κάτω από αυτό, που αυξάνεται όταν το πιέζουμε προέρχεται από εξωτερική ωτίτιδα.

Και επειδή στην ιατρική τίποτα δεν είναι άσπρο – μαύρο έτσι και εδώ πολλές φορές το αυτί πονάει αλλά όταν το εξετάσουμε είναι απόλυτα υγιές. Αυτό συμβαίνει γιατί υπάρχουν παθήσεις που κάνουν αντανακλαστικό πόνο στο αυτί. Κάποιες από αυτές είναι:

  • Παθήσεις των δοντιών ιδίως των πίσω. Οδοντογενής πόνος. Πχ. Κάποιος φρονιμίτης ή κάποιο χαλασμένο δόντι
  • Αρθρίτιδα κροταφογναθικής άρθρωσης. Όταν για κάποιο λόγο η άρθρωση κουράζεται, φλεγμαίνει και πονάει το αυτί. Για παράδειγμα τριγμός δοντιών, ή κατανάλωση σκληρών τροφών ή τσίχλας.
  • Παθήσεις στόματος και φάρυγγα. Η οξεία αμυγδαλίτιδα, το φαρυγγικό απόστημα, τα έλκη και οι κακοήθεις όγκοι του στόματος και του φάρυγγα πολλές φορές κάνουν πόνο στο αυτί.
  • Οι όγκοι της μύτης και των ιγμορείων μπορεί να προκαλέσουν πόνο στο αυτί.
  • Παθήσεις του λάρυγγα κυρίως όγκοι αλλά και κάποιες λαρυγγίτιδες(π.χ. Φυματιώδης) μπορούν να κάνουν αντανακλαστική ωταλγία. Για αυτό ο λάρυγγας πρέπει να εξετάζεται πάντοτε με Βιντεοενδοσκόπηση.
  • Νευραλγίες. Το Γλωσσοφαρυγγικό νεύρο, Το Ωτοκροταφικό Το Τυμπανικό πλέγμα, μερικές παθήσεις της Αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης κάνουν νευραλγία, που μπορεί να φτάσει μέχρι το αυτί.



Τι πρέπει να κάνετε ή να μην κάνετε;

  • Αρχικά παίρνετε ένα παυσίπονο.
  • Αν ο πόνος έγινε όταν βγήκατε στο κρύο, τα ζεστά ξηρά επιθέματα βοηθούν πολύ.
  • Απαγορεύεται να ρίξετε σταγόνες από οποιοδήποτε υγρό ή φάρμακο. Μπορεί να γίνει μεγαλύτερη ζημία στο αυτί.
  • Αν ο πόνος συνεχίζεται και την επομένη ημέρα πρέπει να σας δει ο ειδικός.


Δημοφιλείς Γιατροί

Δήμητρα Πράπα

ΕΥΝΑΡΔΟΥ 8
Γενικός Γιατρός

Μεχρνταντιάν Μέχρνταντ (Μιθριδάτης)

Βασιλική Ταβάκη 36, Θέρμη, 57001

Παπαδημητρίου Στέργιος

Μεγάλου Αλεξάνδρου 23,Βέροια

Σχετικά Άρθρα

Πλαγιοκεφαλία, τι είναι και πώς αντιμεtωπίζεται;

Η φυσικοθεραπεία μπορεί να κριθεί απαραίτητη όταν θα υπάρξουν περιορισμοί στην ικανότητα του μωρού να κουνήσει το κεφάλι προς μια κατεύθυνση λόγω μυϊκής παρατεταμένης σύσπασης. Τι είναι η πλαγιοκεφαλία; Η πλαγιοκεφoλία είναι η ασύμμετρη θέση των οστών του...

Τι είναι ο Αυτισμός;

O όρος Αυτισμός προέρχεται από τη λέξη “εαυτός” και υποδηλώνει την εσωστρέφεια και την απομόνωση ενός ατόμου στον εαυτό του. Έχουν πραγματοποιηθεί διάφορες έρευνες οι οποίες έχουν βοηθήσει στην διαμόρφωση των διαγνωστικών κριτηρίων για...

Ανάπτυξη λόγου

Πως μπορώ ως γονέας να διευκολύνω το παιδί μου στην ανάπτυξη του λόγου; ✔   Να ενθαρρύνετε έως τον πρώτο χρόνο κάθε μορφή επικοινωνιακής αλληλεπίδρασης με το παιδί, π.χ. εκφράσεις προσώπου, χαμόγελα, γέλια, νεύματα, κοιτάγματα. ✔   Να...