Πόσο ασφαλές είναι το Depon στην κύηση;

Το Depon είναι ένα κλασικό φάρμακο, που οι περισσότεροι άνθρωποι χρησιμοποιούν τακτικά.
Στην κύηση, με βάση τις διεθνείς οδηγίες θεωρείται ασφαλές αναλγητικό και αντιπυρετικό, και αποτελεί ένα από τα πιο ευρέως χρησιμοποιούμενα φάρμακα.

Στην κύηση υπολογίζεται ότι τουλάχιστον 50% των γυναικών κάνουν κάποια χρήση του φαρμάκου.
Κύριος λόγος για την τόσο ευρεία χρήση του, είναι ότι άλλες ουσίες που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε αυτή την περίπτωση, όπως η ασπιρίνη και η ιβουπροφένη, αντενδείκνυνται στην κύηση.

Διάφορες, όμως, μελέτες παρατήρησαν ότι σε γυναίκες που χρησιμοποιούν τακτικά το φάρμακο αυτό κατά την εγκυμοσύνη, υπάρχει αυξημένος κίνδυνος για τα αγόρια τους να εμφανίσουν κρυπτορχιδισμό, μια διαπλαστική ανωμαλία, κατά την οποία οι όρχεις δεν κατεβαίνουν φυσιολογικά στην ανατομική τους θέση.
Αυτή η παρατήρηση ήταν ιδιαίτερα σημαντική, όχι γιατί ο κρυπτορχιδισμός είναι σοβαρή ασθένεια, αλλά γιατί είναι η πιο συχνή συγγενής ανωμαλία της διάπλασης, και τα τελευταία χρόνια η συχνότητά του αυξάνει.

Προκειμένου να διαπιστωθεί αν αυτή η συσχέτιση έχει πραγματική βάση ή είναι αποτέλεσμα στατιστικών χειρισμών, η ομάδα του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου στη Σκωτία παρατήρησε τα αποτελέσματα φυσιολογικής έκθεσης σε Depon στα ποντίκια, όταν τους είχαν εμφυτευθεί ανθρώπινα κύτταρα όρχεος.
Η δόση ήταν ισάξια με τη λήψη από άνθρωπο 3 χαπιών Depon ημερησίως για μια εβδομάδα.
Αυτή η μελέτη ήταν εντυπωσιακή στη σύλληψη και την πραγματοποίηση, μιας και ήταν από τις πρώτες φορές που ανθρώπινος ιστός όρχεος τοποθετήθηκε σε ποντίκια και δούλεψε!

Τα αποτελέσματα ήταν εξίσου εντυπωσιακά, μιας και η έκθεση στο Depon ελάττωσε τόσο τα επίπεδα τεστοστερόνης που παράγονταν από τους ανθρώπινους όρχεις, όσο και τον αριθμό των ζωντανών κυττάρων σε αυτούς.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η έκθεση σε φυσιολογικές ποσότητες Depon επηρεάζει τη λειτουργία και τη βιωσιμότητα των κυττάρων στους όρχεις που ρυθμίζουν τη παραγωγή της τεστοστερόνης, ορμόνης απαραίτητης για τη φυσιολογική ανάπτυξη των γενετήσιων αδένων στους άνδρες.

Συνεπώς υπάρχει σοβαρή πιθανότητα η έκθεση στις εγκύους στο τόσο «αβλαβές» αυτό φάρμακο να επηρεάζει όντως την ωρίμανση των σεξουαλικών χαρακτηριστικών στα αγόρια τους.
Πρόσφατα ξεκίνησαν να πραγματοποιούνται μελέτες και σε ανθρώπους, οπότε αναμένουμε μια πιο ουσιαστική απάντηση στο ερώτημα που γεννήθηκε.

Δημοφιλείς Γιατροί

Δήμητρα Πράπα

ΕΥΝΑΡΔΟΥ 8
Γενικός Γιατρός

Μεχρνταντιάν Μέχρνταντ (Μιθριδάτης)

Βασιλική Ταβάκη 36, Θέρμη, 57001

Παπαδημητρίου Στέργιος

Μεγάλου Αλεξάνδρου 23,Βέροια

Σχετικά Άρθρα

Τι είναι ο Αυτισμός;

O όρος Αυτισμός προέρχεται από τη λέξη “εαυτός” και υποδηλώνει την εσωστρέφεια και την απομόνωση ενός ατόμου στον εαυτό του. Έχουν πραγματοποιηθεί διάφορες έρευνες οι οποίες έχουν βοηθήσει στην διαμόρφωση των διαγνωστικών κριτηρίων για...

Ανάπτυξη λόγου

Πως μπορώ ως γονέας να διευκολύνω το παιδί μου στην ανάπτυξη του λόγου; ✔   Να ενθαρρύνετε έως τον πρώτο χρόνο κάθε μορφή επικοινωνιακής αλληλεπίδρασης με το παιδί, π.χ. εκφράσεις προσώπου, χαμόγελα, γέλια, νεύματα, κοιτάγματα. ✔   Να...

Η αυτοπεποίθηση

Σηκώστε το χέρι σας αν έχετε πει ποτέ τη φράση… ‘Μακάρι να είχα περισσότερη αυτοπεποίθηση’ ή ‘Αν είχα περισσότερη αυτοπεποίθηση , θα μπορούσα να…’ Σας ακούγεται γνώριμο; Η αυτοπεποίθηση είναι το κλειδί για να αποκτήσουμε όλα όσα χρειαζόμαστε και...