Πώς το σώμα μας εκφράζει την ψυχή

Τα τελευταία χρόνια όλο και πιο συχνά ακούμε από οικεία πρόσωπα ότι αντιμετωπίζουν έντονα και επίμονα σωματικά προβλήματα- ενοχλήσεις. Προσπαθούν να εντοπίσουν από πού αυτά πηγάζουν και ως εκ τούτου καταφεύγουν σε μία σειρά ιατρικών εξετάσεων. Έκπληκτοι διαπιστώνουν πως δεν υπάρχει κάποια οργανική αιτία. Ωστόσο, τα σωματικά αυτά συμπτώματα εξακολουθούν να κάνουν την εμφάνισή τους μαρτυρώντας με αυτό τον τρόπο την άμεση αλληλεπίδραση που υπάρχει ανάμεσα στο σώμα και την ψυχική μας υγεία.

Όταν βιώνουμε συνθήκες έντονης ψυχολογικής πίεσης και άγχους, ακόμα και αν έχουμε την πεποίθηση πως μπορούμε να τις διαχειριστούμε, ασυνείδητα το σώμα μας αντιδρά εκδηλώνοντας μια σειρά από ψυχοσωματικές ενοχλήσεις. Με αυτό τον τρόπο εκφράζει απωθημένα, δυσάρεστα συναισθήματα, φόβους ή ακόμα και επιθυμίες που για διάφορους λόγους δεν μπορούν να γίνουν πραγματικότητα.

Τα πιο συχνά ψυχοσωματικά συμπτώματα αφορούν προβλήματα που εντοπίζονται στο καρδιαγγειακό σύστημα ( ταχυπαλμίες, τσιμπήματα στο στήθος), το αναπνευστικό ( δύσπνοια) και το πεπτικό σύστημα ( σφίξιμο στο στομάχι). Επίσης, μπορεί να εκφραστούν μέσω διαταραχών στον ύπνο ή και επηρεάζοντας τη σεξουαλική ζωή του κάθε ανθρώπου. Το πώς θα επηρεάσει τον καθένα ξεχωριστά εξαρτάται τόσο από την ευαλωτότητα του οργανισμού του, όσο και την ψυχολογική του διάθεση τη δεδομένη χρονική στιγμή.

Αν και ο οργανισμός μας διαθέτει όλους τους απαραίτητους μηχανισμούς με σκοπό να αντιμετωπίσει με επιτυχία αγχογόνες καταστάσεις, όταν το άγχος γίνεται υπερβολικό, αυτό σωματοποιείται δυσχαιρένοντας την καθημερινότητά μας. Το σώμα μας καταπονείται και σταδιακά εξασθενεί. Αποτέλεσμα έχει να βιώσουμε εντονότερα αισθήματα άγχους, αυτή τη φορά σχετικά με τη σωματική μας υγεία, και ως εκ τούτου οι διάφορες ενοχλήσεις να αυξηθούν σε ένταση εγείροντας περισσότερο άγχος. Με αυτό τον τρόπο δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος και πολλές φορές αναρωτιόμαστε εάν και πώς αυτός μπορεί να σπάσει.

Προκειμένου, λοιπόν, να αποκλειστεί κάθε οργανικό αίτιο είναι καλό να επισκεφθούμε τον γιατρό μας και να υποβληθούμε σε όλες τις απαραίτητες εξετάσεις. Εάν αυτές δεν αποδείξουν την επίδραση κάποιου οργανικού παράγοντα, είναι σημαντικό να απευθυνθούμε σε κάποιον ειδικό ψυχικής υγείας, ψυχολόγο- ψυχοθεραπευτή. Με τη βοήθειά του, αρχικά, θα είμαστε σε θέση να αναγνωρίσουμε όλες εκείνες τις αρνητικές καταστάσεις που μας αγχώνουν και μας επηρεάζουν αρνητικά. Έτσι, από κοινού θα βρούμε τρόπους να αντιμετωπίσουμε τα δυσφορικά συμπτώματα και να αναπτύξουμε συμπεριφορές πιο λειτουργικές για την καθημερινότητα και την ψυχική μας υγεία επιτυγχάνοντας αρμονική ισορροπία ανάμεσα στο σώμα και την ψυχή.

Δημοφιλείς Γιατροί

Δήμητρα Πράπα

ΕΥΝΑΡΔΟΥ 8
Γενικός Γιατρός

Μεχρνταντιάν Μέχρνταντ (Μιθριδάτης)

Βασιλική Ταβάκη 36, Θέρμη, 57001

Παπαδημητρίου Στέργιος

Μεγάλου Αλεξάνδρου 23,Βέροια

Σχετικά Άρθρα

Πλαγιοκεφαλία, τι είναι και πώς αντιμεtωπίζεται;

Η φυσικοθεραπεία μπορεί να κριθεί απαραίτητη όταν θα υπάρξουν περιορισμοί στην ικανότητα του μωρού να κουνήσει το κεφάλι προς μια κατεύθυνση λόγω μυϊκής παρατεταμένης σύσπασης. Τι είναι η πλαγιοκεφαλία; Η πλαγιοκεφoλία είναι η ασύμμετρη θέση των οστών του...

Τι είναι ο Αυτισμός;

O όρος Αυτισμός προέρχεται από τη λέξη “εαυτός” και υποδηλώνει την εσωστρέφεια και την απομόνωση ενός ατόμου στον εαυτό του. Έχουν πραγματοποιηθεί διάφορες έρευνες οι οποίες έχουν βοηθήσει στην διαμόρφωση των διαγνωστικών κριτηρίων για...

Ανάπτυξη λόγου

Πως μπορώ ως γονέας να διευκολύνω το παιδί μου στην ανάπτυξη του λόγου; ✔   Να ενθαρρύνετε έως τον πρώτο χρόνο κάθε μορφή επικοινωνιακής αλληλεπίδρασης με το παιδί, π.χ. εκφράσεις προσώπου, χαμόγελα, γέλια, νεύματα, κοιτάγματα. ✔   Να...