Συμπτώματα κορονοϊού COVID-19

Ο κορονοϊός (ή COVID-19) παρουσιάζει συμπτώματα όμοια με αυτά μίας κοινής γρίπης ή ενός κρυολογήματος. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, τα συμπτώματα, που εντοπίζονται στο κυρίως αναπνευστικό σύστημα, είναι τα εξής:

Πυρετός

Δύσπνοια

Βήχας

Δυσκολίες στην αναπνοή

– 

Ο κορονοϊός μπορεί να παρουσιάσει και τα ακόλουθα, λιγότερο συχνά, συμπτώματα:

Συσσώρευση φλέγματος
Πονοκέφαλος
Αιμόπτυση
Διάρροια

Συνάχι και πονόλαιμος είναι τα κλασσικά σημάδια γρίπης και κοινού κρυολογήματος, που πλήττουν το ανώτερο αναπνευστικό σύστημα. Ο νέος κορονοϊός επηρεάζει κυρίως την κατώτερη αναπνευστική οδό, εμφανίζοντας σε όσους έχουν προσβληθεί ξηρό βήχα, δύσπνοια ή ακόμη και πνευμονία. Ο ερεθισμένος λαιμός ωστόσο δεν συμπεριλαμβάνεται σε αυτά τα συμπτώματα.

Πέντε μέρες διαρκεί η ασυμπτωματική φάση της νόσου

Οι άνθρωποι που έχουν μολυνθεί με τον νέο κοροναϊό SARS-CoV-2, ο οποίος προκαλεί τη νόσο Covid-19, παραμένουν κατά μέσο όρο χωρίς συμπτώματα πέντε μέρες, όσο δηλαδή διαρκεί η επώαση του ιού, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική μελέτη, που αξιολόγησε τα έως τώρα δεδομένα από την Κίνα. Σχεδόν όλοι οι ασθενείς (το 97,5%) έχουν εμφανίσει τα συμπτώματά τους μέσα σε 12 μέρες (συγκεκριμένα 11,5 μέρες) από την έκθεση στον ιό και την έναρξη της λοίμωξης. Η μέση περίοδος επώασης επί 5,1 μέρες του νέου ιού είναι παρόμοια με εκείνη του προηγούμενου συγγενικού κοροναϊού που προκάλεσε τη νόσο SARS, αλλά και του ιού MERS-CoV που έχει επώαση επί πέντε έως επτά μέρες. Οι ανθρώπινοι κοροναϊοί που προκαλούν τα κοινά κρυολογήματα, έχουν μέση περίοδο επώασης περίπου τριών ημερών.

Πότε να επισκεφθείτε γιατρό

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, η διάκριση μεταξύ των ιών που προκαλούν προβλήματα στο αναπνευστικό δεν μπορεί να βασιστεί μόνο στη συμπτωματολογία. Αντιθέτως με την εποχική γρίπη για την οποία υπάρχει εμβόλιο, κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει ακόμη με τον κορονοϊό.

Σε κάθε περίπτωση με την εμφάνιση των παραπάνω συμπτωμάτων και στο ενδεχόμενο να έχετε εκτεθεί στον ιό, καλό είναι να συμβουλεύεστε γιατρό.

Αναφέρετε στον γιατρό σας αν έχετε προσφάτως ταξιδέψει στο εξωτερικό. Καλό θα ήταν να αναφέρετε την ύπαρξη συμπτωμάτων πριν να κλείσετε ραντεβού και να έρθετε σε επαφή μαζί του.

Σε κάθε περίπτωση οι ομάδες υψηλού κινδύνου συνεχίζουν να είναι οι άνθρωποι με σοβαρές ασθένειες και οι ηλικιωμένοι. Επίσης κινδυνεύουν περισσότερο όσοι έχουν υποστεί σοβαρές αναπνευστικές λοιμώξεις, όπως η γρίπη, αλλά και όσοι υποφέρουν από καρδιολογικά νοσήματα ή διαβήτη.

Η ταυτότητα του κορονοϊού

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Παστέρ, ο νέος κορονοϊός ανήκει στην ομάδα beta των ιών Corona, μια ομάδα ιών που προκαλεί νόσηση σε πτηνά και θηλαστικά, του ανθρώπου περιλαμβανομένου. Στην ομάδα αυτή ανήκουν οι ιοί Corona HKU1, OC43, 229E, NL63, SARS CoV και MERS CoV.

Στον άνθρωπο οι ιοί Corona HKU1, OC43, 229E, NL63 ευθύνονται κατά τη διάρκεια του χειμώνα για λοιμώξεις του αναπνευστικού, που συνήθως είναι ήπιες.

Η θνητότητα του νέου ιού 2019-nCoV υπολογίζεται σε 5%, αλλά βαίνει πάντως μειούμενη, ενώ είναι μικρότερη των ιών SARS CoV (9,5% το 2003/2004) και MERS CoV (34,5% το 2012).

Με βάση τη γενετική σύσταση του νέου ιού «2019-nCoV» που ανακοίνωσαν οι υγειονομικές αρχές της Κίνας, ο ιός έχει 75-80% γενετική ομοιότητα με τον SARS CoV και περισσότερο από 85% με ιούς Corona που προσβάλλουν τις νυχτερίδες.

Η εύρεση της γενετικής αλληλουχίας του νέου ιού επέτρεψε την ανάπτυξη μοριακών εξετάσεων σε πραγματικό χρόνο (real time PCR) για την ειδική ανίχνευση του νέου ιού.

Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό, κατά το Παστέρ, δεδομένου ότι ταυτόχρονα με τον νέο ιό κυκλοφορούν την χειμερινή περίοδο και οι άλλοι ιοί Corona που προσβάλλουν τον άνθρωπο.

Επομένως, η ειδική ανίχνευση επιτρέπει τον διαχωρισμό του νέου ιού από τους συνήθεις κορονοϊούς που προκαλούν ήπια νόσηση και έτσι αποτρέπει τους «ψεύτικους» συναγερμούς.

Ομοιότητες με τη γρίπη

Ο κορονοϊός εμφανίζει συμπτώματα που μπορεί να ομοιάζουν με αυτά της γρίπης, δημιουργώντας με αυτόν τον τρόπο σύγχυση στον ασθενή.

Από τα μέχρι τώρα γνωστά στοιχεία, αυτές είναι οι ομοιότητες του ιού με τη γρίπη:

Και οι δύο εποχιακοί ιοί είναι μεταδοτικοί και προκαλούν αναπνευστικές λοιμώξεις
Τα τυπικά συμπτώματα της γρίπης περιλαμβάνουν πυρετό, βήχα, μυικούς πόνους, πονοκεφάλους, ερεθισμένη μύτη, κόπωση και μερικές φορές εμετούς και διάρροια. Τα συμπτώματα εμφανίζονται ξαφνικά και όσοι νοσούν, αναρρώνουν μέσα σε λιγότερο από 2 βδομάδες. Σε κάποιες περιπτώσεις η γρίπη προκαλεί πνευμονία.
Στην περίπτωση του κορονοϊού μόνο 5% των ασθενών εμφάνισαν ερεθισμένη μύτη και το 1-2% ανέφεραν διάρροια, ναυτία και εμετούς.

Δημοφιλείς Γιατροί

Δήμητρα Πράπα

ΕΥΝΑΡΔΟΥ 8
Γενικός Γιατρός

Μεχρνταντιάν Μέχρνταντ (Μιθριδάτης)

Βασιλική Ταβάκη 36, Θέρμη, 57001

Παπαδημητρίου Στέργιος

Μεγάλου Αλεξάνδρου 23,Βέροια

Σχετικά Άρθρα

Η αυτοπεποίθηση

Σηκώστε το χέρι σας αν έχετε πει ποτέ τη φράση… ‘Μακάρι να είχα περισσότερη αυτοπεποίθηση’ ή ‘Αν είχα περισσότερη αυτοπεποίθηση , θα μπορούσα να…’ Σας ακούγεται γνώριμο; Η αυτοπεποίθηση είναι το κλειδί για να αποκτήσουμε όλα όσα χρειαζόμαστε και...

Τι σημαίνει σκληρή συζήτηση;

Συγκεντρώσου στις λύσεις, όχι στα προβλήματα  Μια κακή συμπεριφορά δεν είναι ο τρόπος για να ενταχθείς σε μια σκληρή συζήτηση. Μην επισημαίνεις όλα όσα δεν έχουν αποτέλεσμα. Δεν εμπνέει αλλαγή. Κάνει μόνο τους ανθρώπους αμυντικούς....

Πλαγιοκεφαλία, τι είναι και πώς αντιμεtωπίζεται;

Η φυσικοθεραπεία μπορεί να κριθεί απαραίτητη όταν θα υπάρξουν περιορισμοί στην ικανότητα του μωρού να κουνήσει το κεφάλι προς μια κατεύθυνση λόγω μυϊκής παρατεταμένης σύσπασης. Τι είναι η πλαγιοκεφαλία; Η πλαγιοκεφoλία είναι η ασύμμετρη θέση των οστών του...