Τακτικός γυναικολογικός έλεγχος

Τακτικός γυναικολογικός έλεγχος – πρόληψη

Κάθε υγιής γυναίκα πρέπει τουλάχιστον μία φορά τον χρόνο να παρακολουθείται γυναικολογικά για μία εκτενέστερη γυναικολογική εκτίμηση. Ο έλεγχος αυτός πρέπει να ξεκινά περίπου έναν χρόνο μετά την έναρξη των σεξουαλικών επαφών της γυναίκας. Γυναίκες με παθολογικό γυναικολογικό ιστορικό μπορεί να χρειαστεί να υποβληθούν σε επανεξέταση νωρίτερα από τον χρόνο. Ο προληπτικός γυναικολογικός έλεγχος περιλαμβάνει ουσιαστικές και ολοκληρωμένες εξετάσεις και δεν είναι μόνο το τεστ Παπ ή ένας απλός υπέρηχος.
Μεσω του προληπτικου γυναικολογικου έλεγχου μπορει ο γυναικολόγος όχι μονο να επιβεβαιώσει σε τακτική βάση την καλή κατάσταση της γυναίκας, αλλά και να εντοπίσει έγκαιρα πιθανά γυναικολογικά προβλήματα.

Τι εξετάσεις περιλαμβάνει ο προληπτικός έλεγχος;

Ο προληπτικός έλεγχος ξεκινά με τη λήψη του ιατρικού ιστορικού, το οποίο μελετάει ενδελεχώς το ατομικό, το μαιευτικό και το γυναικολογικό παρελθόν της γυναίκας.

Η επισκόπηση των εξω γεννητικων οργανων αποσκοπει στον αποκλεισμο παθολογιων οπως οξυτενή κονδυλώματα, δερματικές μολύνσεις ή ανατομικές ανωμαλίες. Ακολουθει η εξεταση των εσω γεννητικων οργανων με την χρηση ενος κολποδιαστολεα, ο οποίος τοποθετείται προσεκτικά στον κόλπο και επιτρέπει την επισκόπηση του κολπικού τοιχώματος και του τραχήλου της μήτρας για κολποτραχηλίτιδες, ιογενείς βλάβες, ανατομικές ανωμαλίες ή άλλη παθολογία.

Ταυτοχρονα γίνεται και η λήψη του τεστ Παπανικολάου (τεστ ΠΑΠ) και η συλλογη υγρου απο τον κολπο ή τον τραχηλο, εφόσον θεωρηθει απαραίτητο.
Η αμφίχειρη γυναικολογική εξέταση δινει πληροφοριες για τη φυσιολογικη η μη κατασταση των έσω γεννητικών οργάνων ή για παθολογικές καταστάσεις, οπως ινομυωματα, κυστικα μορφωματα και όζοι ενδομητρίωσης.

Το διακολπικο υπερηχογραφημα εξεταζει με ακριβεια την παθολογια των εσω γεννητικων οργανων και επιτρεπει τον εντοπισμο παθησεων οπως: ινομυώματα, ενδομητρίωση, κύστες και καρκίνος του ενδομητρίου και των ωοθηκών.

Τελος, η ψηλάφηση και το υπερηχογράφημα μαστών επιτρεπουν τον γρηγορο εντοπισμο υποπτων μορφωματων μαστου. Η μαστογραφία αποτελεί μια ακτινολογική μέθοδο απεικόνισης της ανατομία του μαστού και των πιθανών αλλοιώσεων

Δημοφιλείς Γιατροί

Δήμητρα Πράπα

ΕΥΝΑΡΔΟΥ 8
Γενικός Γιατρός

Μεχρνταντιάν Μέχρνταντ (Μιθριδάτης)

Βασιλική Ταβάκη 36, Θέρμη, 57001

Παπαδημητρίου Στέργιος

Μεγάλου Αλεξάνδρου 23,Βέροια

Σχετικά Άρθρα

Τι είναι ο Αυτισμός;

O όρος Αυτισμός προέρχεται από τη λέξη “εαυτός” και υποδηλώνει την εσωστρέφεια και την απομόνωση ενός ατόμου στον εαυτό του. Έχουν πραγματοποιηθεί διάφορες έρευνες οι οποίες έχουν βοηθήσει στην διαμόρφωση των διαγνωστικών κριτηρίων για...

Ανάπτυξη λόγου

Πως μπορώ ως γονέας να διευκολύνω το παιδί μου στην ανάπτυξη του λόγου; ✔   Να ενθαρρύνετε έως τον πρώτο χρόνο κάθε μορφή επικοινωνιακής αλληλεπίδρασης με το παιδί, π.χ. εκφράσεις προσώπου, χαμόγελα, γέλια, νεύματα, κοιτάγματα. ✔   Να...

Η αυτοπεποίθηση

Σηκώστε το χέρι σας αν έχετε πει ποτέ τη φράση… ‘Μακάρι να είχα περισσότερη αυτοπεποίθηση’ ή ‘Αν είχα περισσότερη αυτοπεποίθηση , θα μπορούσα να…’ Σας ακούγεται γνώριμο; Η αυτοπεποίθηση είναι το κλειδί για να αποκτήσουμε όλα όσα χρειαζόμαστε και...