Για τα απλά κοψίματα ή εκδορές (γδάρσιμο) δεν χρειάζεται να πάει κανείς στο νοσοκομείο. Η σωστή περιποίηση τους όμως είναι αναγκαία για την αποφυγή μολύνσεων και επιπλοκών.
Οι κάτωθι οδηγίες μπορούν να σας βοηθήσουν να περιποιηθείτε απλά τραύματα:
1) Σταματήστε την αιμορραγία: Η αιμορραγία από τα μικρά κοψίματα σταματά συνήθως μόνη της. Αν αυτό δεν συμβεί, τότε με ένα καθαρό πανί ή γάζα πιέζουμε ελαφρά την πληγή για 20-30 λεπτά και αν είναι δυνατόν ανυφώνουμε λίγο το σκέλος με την πληγή. Μην κοιτάτε συνεχώς αν σταμάτησε η αιμορραγία, διότι έτσι απομακρύνετε τον θρόμβο που μόλις έχει σχηματιστεί και η πληγή αρχίζει να αιμορραγεί πάλι από την αρχή. Αν το αίμα αναβλύζει ή συνεχίζει να τρέχει και μετά την πίεση που ασκήσαμε, τότε αναζητούμε ιατρική βοήθεια.
2) Καθαρίζουμε την πληγή: Αφήστε να τρέξει πάνω από την πληγή καθαρό νερό. Επειδή το σαπούνι μπορεί να ερεθίσει, χρησιμοποιήστε το γύρω από την πληγή. Αν υπάρχουν ξένα σώματα αφαιρέστε τα με μία αποστειρώμενη λαβίδα. Αν δεν μπορείτε να αφαιρέσετε τα ξένα σώματα αναζητήστε ιατρική βοήθεια.
3) Καλύψτε την πληγή με γάζα αποστειρωμένη και στερεώστε με λευκοπλάστ: Αν η πληγή έχει βάθος πάνω από 6mm ή έχει ανώμαλο σχήμα, τότε συνήθως χρειάζονται ράματα. Υπάρχουν και ειδικά στριπ (κολλητικές ταινίες) που μπορούν να φέρουν κοντά τα χείλη του τραύματος για μικρά συνήθως τραύματα.
4) Αλλάζετε τη γάζα κάθε μέρα ή κάθε φορά που λερώνεται: Όταν αρχίσει να κλείνει η πληγή αφαιρέστε τη γάζα για να επιταγχυνθεί με τη βοήθεια του αέρα η επούλωση.
5) Προσοχή για πιθανή μόλυνση της πληγής: Αν η πληγή δεν κλείνει ή παρατηρείτε αύξηση του πόνου, ερυθρότητα ή και οίδημα, τότε αναζητήστε ιατρική βοήθεια.
6) Αντιτετανικός ορός: εάν έχουν περάσει περισσότερο από πέντε χρόνια από τον τελευταίο εμβολιασμό.