Το Top10 των μαχητών

Μικρά λάθη, μεγάλα πάθη. Το “Top10” των χειρότερων συνηθειών μας!

Εννοείται ότι είναι η περίοδος που σπεύδουμε στα γυμναστήρια, που γεμίζουμε το ψυγείο με ότι φέρει την ετικέτα “χαμηλό σε λιπαρά” μη έχοντας επίγνωση του τι κάνουμε.

Όλες μας θέλουμε να προλάβουμε τον χρόνο που τρέχει, τον ήλιο που ζεσταίνει κάθε μέρα και πιο πολύ. Γι’αυτό τρέχουμε, τρέχουμε… Γιατί όμως τόση βιασύνη?

Έχουμε άραγε αναρωτηθεί αν προσέχουμε τη διατροφή μας ή αν καταπονούμε το σώμα μας, νομίζοντας έτσι ότι αδυνατίζουμε?

Ακούμε άραγε τί θέλει να μας πει? Ή απλά οδηγούμε σαν σε ευθεία πριν το γκρεμό? Πολλές καθημερινές συνήθειες και αντιλήψεις μπορούν να τινάξουν στον αέρα κάθε προσπάθειά να διατηρηθούμε σε φόρμα.

Μην αφήνουμε λοιπόν, ένα μικρό λάθος να μεταμορφωθεί σε χιονοστιβάδα που θα μας παρασύρει σε μια ολόκληρη μέρα, εβδομάδα, μήνα ανθυγιεινής διατροφής!

Ας συναγωνιστούμε με τον εαυτό μας δίχως ανταγωνισμό και μικροπρέπιες. Άλλωστε σε κάθε ουσιαστικό διαγωνισμό πάντα υπάρχει ο νικητής και ο χαμένος. Για να οδηγηθεί στο πέρας όμως ο νικητής είχε να αντιμετωπίσει τη μαγική πεντάδα ή δεκάδα των καλύτερων.

Κατ’ανάλογο τρόπο ας δημιουργήσουμε κι εμείς το δικό μας “top-ten” όχι όμως των καλύτερων αλλά των χειρότερων συνηθειών μας! Εκείνων που οφείλουμε να νικήσουμε μια ώρα αρχύτερα!

1) Στερούμαι θερμίδων, όχι γεύσεων και γευμάτων.

Ας σταματήσουμε πια να αισθανόμαστε ενοχές όταν τρώμε κάτι που μας αρέσει. Η δίαιτα δεν είναι μονοφαγία, αν και τα περισσότερα περιοδικά την αποκαλούν έτσι.

Δεν χρειάζεται να στερούμαστε γεύσεις που μας αρέσουν και να τρώμε μόνο ανεπιθύμητες τροφές! Κανείς δεν κέρδισε φορώντας το ίδιο μπλουζάκι, λέγοντας το ίδιο τραγούδι ή χορεύοντας τον ίδιο χορό!

2) Διαφέρω και συμφέρω!

Δεν νοείται τις δύσκολες εποχές που βιώνουμε να μπαίνουμε στη διαδικασία παραγωγής δύο ή τριών γευμάτων, διαφορετικών από την υπόλοιπη οικογένεια. Η δίαιτα δεν περιλαμβάνει μόνο βραστά ή ψητά φαγητά. Μπορούμε να φάμε λιγότερη ποσότητα από ότι είχαμε κατά νου να φτιάξουμε.

Για τις περισσότερες από εμάς, εργαζόμενες και μη, ο χρόνος είναι πολύτιμος, για να σπαταληθεί πάνω από μια κατσαρόλα.

3) Τρώω σύμφωνα με το ωράριό μου.

Δεν μπορούμε να προσπαθούμε να το αλλάξουμε αυτό γιατί το μόνο που θα καταφέρουμε είναι να μπλοκάρουμε τον οργανισμό μας. Ναι, είναι γεγονός!

Στην αρχή παίρνουμε φαγητό από το σπίτι στη δουλειά, έτσι ώστε να μην χάσουμε κάποιο γεύμα. Τονίζω, στην αρχή όμως! Στην πορεία ακολουθούμε δύο κατευθύνσεις. Είτε αγοράζουμε κάτι πρόχειρο και αθώο για να μην μείνουμε νηστικοί είτε δεν τρώμε καθόλου παραλείποντας τελείως το γεύμα. Επιστρέφουμε έτσι στις παλιές διατροφικές μας συνήθειες άρα και στα κιλά.

Συμπέρασμα, δεν προσπαθώ να αλλάξω το παιχνίδι, εγώ μπαίνω μέσα και παίζω με τους δικούς μου όρους.

4) Δίαιτα “Τατιάνά” , “Νομικού” κ.ο.κ.

Πόσες από εμάς δεν έχουν επηρεαστεί από κάποιο περιοδικό? Πόσες από εμάς έστω και μία φορά δεν έχουν ακολουθήσει μια δίαιτα που διάβασαν σε μια λεζάντα ή έστω τη δίαιτα της φίλης τους? Δεν υπολογίζουμε όμως, τις δικές μας διατροφικές ανάγκες, τις δικές μας γευστικές προτιμήσεις αφού η δίαιτα είναι εξατομικευμένη!

Καταλήγουμε να τρώμε φαγητά που δεν μας αρέσουν, παθαίνοντας τελικά βουλιμικό σοκ, υποκύπτοντας δηλαδή σε όλα εκείνα που μας έχουν λείψει.

5) Όχι στα αυστηρά.

Κάνοντας μια αυστηρή δίαιτα για να χάσουμε πιο γρήγορα τα ανεπιθύμητα κιλά, οδηγούμαστε να παίρνουμε τα διπλά και μάλιστα σε πιο σύντομο χρόνο από ότι κάναμε για να τα χάσουμε.

6) Η μαγική νεράιδα.

Όλοι μας ευχόμαστε να χάναμε τα περιττά κιλά μας χτυπώντας ένα μαγικό ραβδάκι σε μια νύχτα. Δεν τα πήραμε όμως σε μια νύχτα και το γνωρίζουμε! Ο επιμένων νικά και γελά θα προσθέσω εγώ.

Όσο πιο γρήγορα συνειδητοποιήσουμε ότι για κάποιο χρονικό διάστημα, ενδεχομένως να στερηθούμε κάποια πράγματα τόσο πιο εύκολα και ανώδυνα θα έρθει το αποτέλεσμα που επιθυμούμε. Δεν χρειάζεται να αποδείξουμε τίποτα και σε κανένα, παρά μόνο στον εαυτό μας. Δεν θέλει κούραση αλλά υπομονή!

7) Επαφές ώρα μηδέν.

Όχι βέβαια. Το ότι κάνουμε δίαιτα δε σημαίνει ότι θα κλειστούμε μέσα στο σπίτι. Δεν πρέπει να μας αγχώνει μια έξοδος που περιλαμβάνει κάποιο δείπνο ή γεύμα. Το ότι δεν μπορούμε να φάμε την ποσότητα που τρώνε οι άλλοι δε σημαίνει ότι δεν μπορούμε να φάμε ότι οι άλλοι.

Δεν είναι η λύση η στροφή στο εσωτερικό εγώ μας. Βγείτε, γευματίστε με φίλους θα αισθανθείτε πολύ καλύτερα από το να φάτε ένα μήλο μπροστά στην τηλεόραση.

8) Δεν γίνομαι, δεν μοιάζω.

Δεν είμαστε όλοι οι ίδιοι. Πρέπει να αποδεχθούμε ότι με άλλο ρυθμό χάνει τα κιλά η γειτόνισσά μας και με άλλο εμείς.

Γι΄αυτό δεν υπάρχει «γιατί?» αλλά «επειδή».

9) «Ας φάω λιγότερο, γιατί θα χάσω περισσότερο»,

«Πώς γίνεται να χάσω βάρος τρώγοντας παραπάνω γεύματα απ’ότι έτρωγα συνήθως?», «Ας παραλείψω τα ενδιάμεσα, περιττές θερμίδες». Υπάρχει, άραγε μία από εμάς που δεν έχει πει κάτι από τα παραπάνω?

Η άγνοια δεν φέρει γνώση στα θέματα διατροφής παρά μόνο εικάζει!

10) Βάζω τον εαυτό μου στη συντήρηση.

Κι όταν επιτέλους φθάσουμε στη πηγή ας πιούμε νερό. Για να διατηρήσουμε το βάρος μας όταν αυτό θα γίνει ανάλογο των προσπαθειών μας πρέπει να φροντίσουμε να εξασφαλίσουμε σωστές διατροφικές συνήθειες που θα μας ακολουθούν παντού και πάντα.

Γιατί κανένας δεν έγινε διάσημος μόνο με μια επιτυχία, αλλά με μια ατέρμονη και ανοδική πορεία.

Δημοφιλείς Γιατροί

Δήμητρα Πράπα

ΕΥΝΑΡΔΟΥ 8
Γενικός Γιατρός

Μεχρνταντιάν Μέχρνταντ (Μιθριδάτης)

Βασιλική Ταβάκη 36, Θέρμη, 57001

Παπαδημητρίου Στέργιος

Μεγάλου Αλεξάνδρου 23,Βέροια

Σχετικά Άρθρα

Τι σημαίνει σκληρή συζήτηση;

Συγκεντρώσου στις λύσεις, όχι στα προβλήματα  Μια κακή συμπεριφορά δεν είναι ο τρόπος για να ενταχθείς σε μια σκληρή συζήτηση. Μην επισημαίνεις όλα όσα δεν έχουν αποτέλεσμα. Δεν εμπνέει αλλαγή. Κάνει μόνο τους ανθρώπους αμυντικούς....

Πλαγιοκεφαλία, τι είναι και πώς αντιμεtωπίζεται;

Η φυσικοθεραπεία μπορεί να κριθεί απαραίτητη όταν θα υπάρξουν περιορισμοί στην ικανότητα του μωρού να κουνήσει το κεφάλι προς μια κατεύθυνση λόγω μυϊκής παρατεταμένης σύσπασης. Τι είναι η πλαγιοκεφαλία; Η πλαγιοκεφoλία είναι η ασύμμετρη θέση των οστών του...

Τι είναι ο Αυτισμός;

O όρος Αυτισμός προέρχεται από τη λέξη “εαυτός” και υποδηλώνει την εσωστρέφεια και την απομόνωση ενός ατόμου στον εαυτό του. Έχουν πραγματοποιηθεί διάφορες έρευνες οι οποίες έχουν βοηθήσει στην διαμόρφωση των διαγνωστικών κριτηρίων για...