Ήπια τραχηλίτιδα στο Τεστ Παπ

Η τραχηλίτιδα είναι μια φλεγμονή του τραχήλου της μήτρας που μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα όπως πόνο και εκκρίσεις. Η διάγνωση μέσω του Thin Prep ή του τεστ Παπανικολάου μπορεί να σας ανησυχήσει, αλλά δεν υπάρχει λόγος πανικού. Σημασία έχει να διερευνηθεί περαιτέρω η κατάσταση στο γυναικολογικό ιατρείο.

Τι είναι η τραχηλίτιδα;

Η τραχηλίτιδα είναι μια φλεγμονή του τραχήλου μήτρας που συνήθως προκαλείται από μικρόβια, παρασιτικά ή μυκητιακά αίτια. Σπανιότερα, μπορεί να οφείλεται σε ιούς, συμπεριλαμβανομένου του ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV), που είναι ιδιαίτερα σημαντικός, καθώς ορισμένα στελέχη μπορεί να προκαλέσουν καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Τα αίτια της τραχηλίτιδας μπορεί επίσης να περιλαμβάνουν σεξουαλικά μεταδιδόμενες λοιμώξεις (ΣΜΛ) και φλεγμονώδης νόσος της πυέλου.

Συμπτώματα της Τραχηλίτιδας

Τα συμπτώματα της τραχηλίτιδας μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Πόνος κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής
  • Εκκρίσεις από τον κόλπο
  • Αιμορραγία μετά από σεξουαλικές επαφές ή γυναικολογική εξέταση
  • Πόνος χαμηλά στην κοιλιά

Τι πρέπει να κάνετε αν το Thin Prep δείξει τραχηλίτιδα;

Εάν η γυναικολογική εξέταση και το τεστ Παπανικολάου σας δείξουν τραχηλίτιδα, το επόμενο βήμα είναι να κάνετε καλλιέργεια κολπικού υγρού και καλλιέργεια εκκρίματος τραχήλου μήτρας. Αυτή η διαδικασία θα αναλύσει τα υγρά για τυχόν μικρόβια, μυκήτες ή παράσιτα, επιτρέποντας στον γυναικολόγο να καθορίσει την κατάλληλη θεραπεία. Εάν η καλλιέργεια βγει θετική, τότε μπορεί να χορηγηθεί στοχευμένη θεραπεία με αντιβιοτικά.

Σε περίπτωση αρνητικής καλλιέργειας, είναι απαραίτητο να γίνει περαιτέρω διερεύνηση για HPV λοίμωξη μέσω του HPV τεστ, ώστε να αποκλειστεί η παρουσία ιών που μπορεί να προκαλέσουν πιο σοβαρές καταστάσεις όπως καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.

Τι γίνεται αν η καλλιέργεια είναι αρνητική;

Εάν η καλλιέργεια κολπικού υγρού και τραχήλου είναι αρνητική, τότε μπορεί να υπάρχουν τρία σενάρια:

  1. Η μόλυνση ήταν ήπια και αντιμετωπίστηκε από το ανοσοποιητικό σύστημα της γυναίκας.
  2. Η μόλυνση έχει γίνει χρόνια και δεν ανιχνεύεται εύκολα.
  3. Η μόλυνση οφείλεται σε HPV, και απαιτείται το HPV DNA Test για να εντοπιστεί η παρουσία του ιού.

Τι γίνεται αν το HPV DNA Test είναι θετικό;

Η θετική διάγνωση για HPV σημαίνει ότι πρέπει να γίνει περαιτέρω διερεύνηση για να διαπιστωθεί αν η λοίμωξη είναι χαμηλού ή υψηλού κινδύνου. Οι γυναίκες με υψηλού κινδύνου παράγοντες, όπως πολλαπλές σεξουαλικές επαφές, κάπνισμα, ή καταστολή του ανοσοποιητικού συστήματος, πρέπει να υποβληθούν σε κολποσκόπηση για να ελεγχθούν τυχόν ενδείξεις προ-καρκινικών αλλοιώσεων.

Επίλογος

Η τραχηλίτιδα μπορεί να προκαλέσει ανησυχία, αλλά με σωστή διάγνωση και παρακολούθηση, αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά. Αν η διάγνωση αφορά ιούς, τότε απαιτείται περαιτέρω εξέταση για να εξασφαλιστεί ότι δεν υπάρχει ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων στον τράχηλο της μήτρας. Η τακτική παρακολούθηση με τεστ Παπανικολάου και το HPV τεστ είναι απαραίτητη για τη διασφάλιση της υγείας σας.

Μετά από κάθε θεραπεία ή διάγνωση, συστήνεται να επαναλάβετε το τεστ Παπανικολάου σε 6 μήνες, για να βεβαιωθείτε ότι η φλεγμονή του τραχήλου έχει υποχωρήσει και η υγεία σας έχει αποκατασταθεί.

Συχνές ερωτήσεις

Τι προκαλεί τραχηλίτιδα;

Η τραχηλίτιδα στις γυναίκες προκαλείται από λοιμώξεις όπως τα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα, η φλεγμονώδης νόσος της πυέλου, ή ο HPV, καθώς και άλλοι μικροβιακοί και ιογενείς παράγοντες.

Ποια είναι τα συμπτώματα της τραχηλίτιδας;

Συμπτώματα περιλαμβάνουν εκκρίσεις, πόνο κατά τη σεξουαλική επαφή, και αιμορραγία μετά από σεξουαλικές επαφές.

Ποια είναι η διαδικασία ελέγχου;

Η καλλιέργεια κολπικού υγρού, το HPV DNA Test, και η γυναικολογική κλινική εξέταση βοηθούν στην ακριβή διάγνωση.

Ποιοι είναι οι παράγοντες υψηλού κινδύνου;

Παράγοντες κινδύνου περιλαμβάνουν το κάπνισμα, τις πολλαπλές σεξουαλικές επαφές, και την εξασθένηση του ανοσοποιητικού.

Δημοφιλείς Γιατροί

Δήμητρα Πράπα

ΕΥΝΑΡΔΟΥ 8
Γενικός Γιατρός

Μεχρνταντιάν Μέχρνταντ (Μιθριδάτης)

Βασιλική Ταβάκη 36, Θέρμη, 57001

Παπαδημητρίου Στέργιος

Μεγάλου Αλεξάνδρου 23,Βέροια

Σχετικά Άρθρα

Τι είναι ο Αυτισμός;

O όρος Αυτισμός προέρχεται από τη λέξη “εαυτός” και υποδηλώνει την εσωστρέφεια και την απομόνωση ενός ατόμου στον εαυτό του. Έχουν πραγματοποιηθεί διάφορες έρευνες οι οποίες έχουν βοηθήσει στην διαμόρφωση των διαγνωστικών κριτηρίων για...

Ανάπτυξη λόγου

Πως μπορώ ως γονέας να διευκολύνω το παιδί μου στην ανάπτυξη του λόγου; ✔   Να ενθαρρύνετε έως τον πρώτο χρόνο κάθε μορφή επικοινωνιακής αλληλεπίδρασης με το παιδί, π.χ. εκφράσεις προσώπου, χαμόγελα, γέλια, νεύματα, κοιτάγματα. ✔   Να...

Η αυτοπεποίθηση

Σηκώστε το χέρι σας αν έχετε πει ποτέ τη φράση… ‘Μακάρι να είχα περισσότερη αυτοπεποίθηση’ ή ‘Αν είχα περισσότερη αυτοπεποίθηση , θα μπορούσα να…’ Σας ακούγεται γνώριμο; Η αυτοπεποίθηση είναι το κλειδί για να αποκτήσουμε όλα όσα χρειαζόμαστε και...