Φαγόπυρο (ή αλλιώς μαυροσίταρο)

Στη εποχή μας όλο και περισσότερος κόσμος στρέφει το ενδιαφέρον του σε νέες γεύσεις και νέες ιδέες για καλύτερη ποιότητα διατροφής και υγείας. Ένα από τα προϊόντα που έχει κάνει την εμφάνισή του στην αγορά, είναι και το φαγόπυρο ή διαφορετικά μαυροσίταρο.

Το φαγόπυρο αποτελεί πολύ καλή πηγή πρωτεΐνης, φυτικών ινών και πολλών θρεπτικών συστατικών . Μπορούμε με λίγα λόγια να πούμε πως ανήκει στην κατηγορία των υπερτροφών. Είναι πλούσιο σε Βιταμίνες του συμπλέγματος Β, Βιταμίνη Ε, Βιταμίνη Κ, Φολικό οξύ (30μg/100gr), Ασβέστιο (18mg/100gr), Χαλκό (1100mg/100gr), Σίδηρο (2,2mg/100gr), Μαγνήσιο (2,3mg/100gr), Φώσφορο (347mg/100gr), Κάλιο (460mg/100gr), Σελήνιο (8,3mg/100gr) και Ψευδάργυρο (2,4mg/100gr).

Η καθημερινή απόλαυση ενός γεύματος με φαγόπυρο φαίνεται πως μειώνει τον κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας, όπως επίσης βοηθάει στην καλύτερη πέψη, σε ανθρώπους με προβλήματα δυσεντερίας και χρόνιας διάρροιας. Επιφέρει ακόμη θετικά αποτελέσματα σε ανθρώπους με προβλήματα Υπέρτασης, Σακχαρώδη Διαβήτη και του Κυκλοφορικού.

Αποτελείται κατά 14% από πρωτεΐνη και 80% από άμυλο. Ως σύνθετος υδατάνθρακας είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες και σταθεροποιεί τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα. Περιέχει πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας και όλα τα απαραίτητα αμινοξέα που χρειάζεται ο οργανισμός (συμπεριλαμβανομένης της λυσίνης) κι επομένως αποτελεί πολύ καλό υποκατάστατο του κρέατος, κυρίως για τους χορτοφάγους. Το φαγόπυρο δεν περιέχει γλουτένη επομένως είναι μια καλή τροφή για ανθρώπους με κοιλιοκάκη.

Το φαγόπυρο περιέχει πλήθος φλαβονοειδών και κυρίως την ρουτίνη, η οποία συμβάλλει στην καλή λειτουργία των νεφρών, στην εξουδετέρωση των όξινων υπολειμμάτων του οργανισμού και στην ενδυνάμωση της καρδιαγγειακής λειτουργίας, λόγω του αυξημένου ποσοστού μαγνησίου που περιέχει.

Τρόπος Μαγειρέματος

Μπορούμε να το καταναλώσουμε με τους εξής τρόπους:

  • Σπόρους σε κάποιο φαγητό (όπως στα γεμιστά αντί για ρύζι, να το αναμείξουμε με όσπρια ή και να το μαγειρέψουμε μαζί με λαχανικά)
  • Αλεύρι (μπορούμε να φτιάξουμε ψωμί, κρέπες και γενικότερα προϊόντα φούρνου)
  • Νιφάδες ( μπορούν να χρησιμοποιηθούν στο πρωινό ή για την Παρασκευή κρεμών και παιδικών τροφών)
  • Ζυμαρικά

Μπορείτε να το μαγειρέψετε εύκολα και γρήγορα, προσθέτοντας σε 2 φλιτζάνια νερό, 1 φλιτζάνι ωμό φαγόπυρο. Αφού πάρει βράση χαμηλώνετε τη φωτιά. Το φαγόπυρο είναι έτοιμο σε μόλις 20 λεπτά και μπορείτε να το σερβίρετε με όποιον τρόπο επιθυμείτε. Καλή σας όρεξη!

* Μπορείτε να το προμηθευτείτε από μαγαζιά με Βιολογικά Προϊόντα, super market, κτλ.

Δημοφιλείς Γιατροί

Δήμητρα Πράπα

ΕΥΝΑΡΔΟΥ 8
Γενικός Γιατρός

Μεχρνταντιάν Μέχρνταντ (Μιθριδάτης)

Βασιλική Ταβάκη 36, Θέρμη, 57001

Παπαδημητρίου Στέργιος

Μεγάλου Αλεξάνδρου 23,Βέροια

Σχετικά Άρθρα

Τι είναι ο Αυτισμός;

O όρος Αυτισμός προέρχεται από τη λέξη “εαυτός” και υποδηλώνει την εσωστρέφεια και την απομόνωση ενός ατόμου στον εαυτό του. Έχουν πραγματοποιηθεί διάφορες έρευνες οι οποίες έχουν βοηθήσει στην διαμόρφωση των διαγνωστικών κριτηρίων για...

Ανάπτυξη λόγου

Πως μπορώ ως γονέας να διευκολύνω το παιδί μου στην ανάπτυξη του λόγου; ✔   Να ενθαρρύνετε έως τον πρώτο χρόνο κάθε μορφή επικοινωνιακής αλληλεπίδρασης με το παιδί, π.χ. εκφράσεις προσώπου, χαμόγελα, γέλια, νεύματα, κοιτάγματα. ✔   Να...

Η αυτοπεποίθηση

Σηκώστε το χέρι σας αν έχετε πει ποτέ τη φράση… ‘Μακάρι να είχα περισσότερη αυτοπεποίθηση’ ή ‘Αν είχα περισσότερη αυτοπεποίθηση , θα μπορούσα να…’ Σας ακούγεται γνώριμο; Η αυτοπεποίθηση είναι το κλειδί για να αποκτήσουμε όλα όσα χρειαζόμαστε και...