Φθινοπωρινά Φρούτα

Φθινόπωρο και η διάθεσή μας, όπως και η φύση, είναι σε μια μεταβατική κατάσταση. Τα φύλλα αλλάζουν χρώμα, το κλίμα γίνεται πιο δροσερό και εμείς νιώθουμε την ανάγκη να θέσουμε νέους στόχους για τον εαυτό μας και τη διατροφή μας.

Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο «Public Health Nutrition», υποστηρίζει πως ναι μεν η πλούσια σε φρέσκα φρούτα και λαχανικά διατροφή ασκεί προστατευτική δράση εναντίον του καρκίνου και της καρδιαγγειακής νόσου, αλλά εξίσου μεγάλη σημασία έχει και η κατανάλωση φυτικών προϊόντων εποχής.

Ας δούμε λοιπόν τι μας προσφέρουν τα φρούτα του φθινοπώρου…

Πορτοκάλι: H κατανάλωση πορτοκαλιού τονώνει το ανοσοποιητικό σύστημα, ενισχύοντας την άμυνα του οργανισμού κατά των ιώσεων. Μειώνει την αρτηριακή πίεση, καθώς είναι πλούσιο σε κάλιο και φτωχό σε νάτριο. Λόγω της μεγάλης περιεκτικότητας σε βιταμίνη C, η οποία βοηθά στην απορρόφηση του σιδήρου από τον οργανισμό, κρίνεται απαραίτητο για την καθημερινή μας διατροφή. Τέλος, λόγω των φυτικών ινών που περιέχει, έχει την ικανότητα να μειώνει τη χοληστερίνη, καθώς επίσης να προστατεύει από καρδιακά και εγκεφαλικά επεισόδια, πιθανότατα λόγω του καλίου, του φυλλικού οξέος και της βιταμίνης C που περιέχει.

Μήλο: Ιδιαίτερα θρεπτικό φρούτο με μεγάλη ποσότητα διαλυτών και αδιάλυτων φυτικών ινών και ουσιών με ισχυρότατη αντιοξειδωτική δράση. Οι αδιάλυτες φυτικές ίνες που υπάρχουν στα μήλα, βοηθούν στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας, στην πρόληψη κατά του καρκίνου του παχέος εντέρου ενώ οι διαλυτές, συμβάλλουν στη μείωση της LDL (κακής) χοληστερόλης. Ο φυσικός οξικός πολυσακχαρίτης πηκτίνη του μήλου, βοηθά στη διατήρηση του επιθυμητού επιπέδου σακχάρου στο αίμα. Επιπλέον, η πηκτίνη προστατεύει τον οργανισμό από την δράση της πρωτεΐνης Gal3, η οποία συνδέεται με την εμφάνιση καρκίνου. Οι κυριότερες αντιοξειδωτικές ουσίες που περιέχονται στα μήλα, είναι τα φλαβονοειδή και η κερκετίνη, η οποία έχει φανεί σε έρευνες πως έχει και προστατευτικές ιδιότητες ως προς την καρδιαγγειακή λειτουργία.

Αχλάδι: στην ίδια κατηγορια με το μήλο και του κυδώνι, το αχλάδι είναι μια άριστη πηγή διαιτητικών ινών, βιταμίνης C, χαλκού και καλίου. Είναι φρούτο με ελάχιστες πιθανότητες να προκαλέσει αλλεργικές αντιδράσεις. Το υψηλό ποσοστό φυτικών ινών που περιέχει, ασκεί ευεργετική επίδραση στην κινητικότητα του εντέρου και στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας. Πλούσιο και αυτό σε ουσίες με αντιοξειδωτική δράση, πηκτίνη και χαλκό. Ο χαλκός είναι συστατικό οξειδοαναγωγικών ενζύμων και συμπαράγοντας πολλών ορμονών και πρωτεϊνών. Τα τελευταία χρόνια, έρευνες υποστηρίζουν πως μια δίαιτα πλούσια σε χαλκό μπορεί να βελτιώσει την καρδιακή λειτουργία σε άτομα που έχουν προσβληθεί από κάποιο καρδιακό νόσημα. Η κατανάλωση χυμού αχλαδιών βοηθά στην ανακούφιση από τον πόνο σε διάφορες φλεγμονώδεις καταστάσεις ενώ, λόγω το βόριο που περιέχει μειώνει τον κίνδυνο της οστεοπόρωσης.

Σταφύλι: Έχει χαρακτηριστεί φρούτο της μακροζωίας και όχι άδικα. Το σταφύλι συμβάλλει στην πρόληψη της αρτηριακής υπέρτασης, βοηθά στην αποβολή των τοξινών από τον οργανισμό και έχει αντιφλεγμονώδη δράση. Είναι τροφή πλούσια σε κάλιο και βιταμίνες Α, Β και C, ενώ η φλούδα κυρίως των κόκκινων σταφυλιών περιέχει μεγάλες ποσότητες ρεσβερατρόλης, μιας φυτο-αντιοξειδωτικής ουσίας, με αντιβιοτική δράση για την προστασία από μύκητες και οξειδωτικές βλάβες. Τα σταφύλια περιέχουν επίσης μεγάλες ποσότητες από φλαβονοειδή, τα οποία εκτός από καρδιοπροστατευτική δράση, χρησιμοποιούνται και στη θεραπεία διαφόρων λοιμώξεων. Περιέχουν ακόμη κουερσιτίνη η οποία προστατεύει τον οργανισμό από τις καρδιαγγειακές παθήσεις και τον καρκίνο. Τέλος, το σταφύλι ενισχύει τα επίπεδα των οιστρογόνων και αυξάνει την απορρόφηση ψευδαργύρου, με αποτέλεσμα τη γρηγορότερη επούλωση των πληγών, την καλύτερη γεύση, όσφρηση, πέψη.

Ακτινίδιο: Η Κίνα θεωρείται η επικρατέστερη πατρίδα του ακτινιδίου, από τα αρχαία χρόνια. Ο καρπός του ακτινιδίου είναι πλούσιος σε κάλιο, μαγνήσιο, φώσφορο, φυτικές ίνες και ιχνοστοιχεία ενώ περιέχει βιταμίνη C σε πολύ μεγάλες ποσότητες. Επίσης, απομακρύνει τον κίνδυνο θρομβώσεων στο κυκλοφορικό και διασφαλίζει τη σωστή πέψη και την εύρυθμη λειτουργία του εντέρου. Τέλος, συντελεί στη βελτίωση της όρασης, εξαιτίας του αντιοξειδωτικού λουτεϊνη που περιέχει.

Ρόδι: Αποτελεί πλούσια πηγή αντιοξειδωτικών, όπως οι πολυφαινόλες, οι ταννίνες και οι ανθοκυανίνες. Υπάρχουν ενδείξεις ότι έχει περισσότερες αντιοξειδωτικές ιδιότητες από ό,τι το πράσινο τσάι. Επιπροσθέτως, ο χυμός του βελτιώνει την κυκλοφορία σε άτομα με ισχαιμική καρδιαγγειακή πάθηση. Έρευνες έδειξαν ότι ο χυμός ροδιού έχει καρδιοπροστατευτική δράση. Τέλος, σύμφωνα με το Αμερικάνικο Ινστιτούτο Έρευνας κατά του Καρκίνου, ο χυμός ροδιού μπορεί να συμβάλει στη μείωση των επιπέδων της κακής χοληστερόλης LDL και να ελαττώσει την παρουσία της αθηρωματικής πλάκας σε αρτηρίες που έχουν ήδη υποστεί στένωση.

Λωτός: Προσοχή, τρώγονται μόνον όταν ωριμάσουν πολύ. Σε κάποιες χώρες ο καρπός τρώγεται πολύ και αποξηραμένος, ενώ στην Ιαπωνία χρησιμοποιείται στην παρασκευή του sake. Ο λωτός έχει μια αξιοσημείωτη ιδιότητα: παρόλο που το φυτό μεγαλώνει στην λάσπη, δεν κρατά ποτέ λάσπη στα άνθη και τα φύλλα του. Αυτή η ιδιότητα ονομάζεται η επίδραση του λωτού. Ο λωτός είναι ξεχωριστός καθώς σχεδόν όλα τα μέρη του, άνθη, σπόροι, ρίζες και φύλλα είναι βρώσιμα. Ο καρπός του είναι πλούσιος σε φυτικές ίνες, βιταμίνες C, Β1, Β2 και Β6, κάλιο, μαγγάνιο, φώσφορο και χαλκό. Γενικά, το φυτό έχει μια ελαφριά σηπτική και αντιβακτηριδιακή δράση.

Κυδώνι: Η θρεπτική αξία του φρούτου έγκειται κυρίως στη βιταμίνη C που περιέχει. Το φρούτο περιέχει επίσης μεγάλες ποσότητες τανίνης και λιθώδη κύτταρα. Το ωμό κυδώνι χρησιμοποιείται και ως βότανο κατά της διάρροιας. Επιπλέον, οι σπόροι του έχουν αποχρεμπτικές και μαλακτικές ιδιότητες. Τα κυδώνια τονώνουν επίσης την όρεξη, καταπραΰνουν το ερεθισμένο στομάχι και διευκολύνουν την ηπατική και νεφρική λειτουργία.












Ανά 100 gr kcal Νερό (gr) Διαιτ. Ίνες (gr) K (mg) Ca (mg) βιτ. C (mg) Ω-3 (mg) Ω-6 (mg)
πορτοκάλι 37 86,1 1,8 150 47 54 7 18
μήλο 42 75,2 1,8 110 4 5 7 31
αχλάδι 36 76,3 2,2 140 10 5 0,98 54
σταφύλι 60 81,8 0,8 210 13 3 10,9 37
ακτινίδιο 42 72,2 2,8 250 21 51 41,9 245
ρόδι 51 80 0,6 240 12 0,7 79
λωτός 73 79,9 3,9 210 10 0,1 6,1 14,1
κυδώνι 57 83,8 1,9 197 11 0,7 49

Σπυροπούλου Ιωάννα | Διαιτολόγος-Διατροφολόγος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών | CME Endocrine Emergencies. Harvard Medical School

Δημοφιλείς Γιατροί

Δήμητρα Πράπα

ΕΥΝΑΡΔΟΥ 8
Γενικός Γιατρός

Μεχρνταντιάν Μέχρνταντ (Μιθριδάτης)

Βασιλική Ταβάκη 36, Θέρμη, 57001

Παπαδημητρίου Στέργιος

Μεγάλου Αλεξάνδρου 23,Βέροια

Σχετικά Άρθρα

Τι είναι ο Αυτισμός;

O όρος Αυτισμός προέρχεται από τη λέξη “εαυτός” και υποδηλώνει την εσωστρέφεια και την απομόνωση ενός ατόμου στον εαυτό του. Έχουν πραγματοποιηθεί διάφορες έρευνες οι οποίες έχουν βοηθήσει στην διαμόρφωση των διαγνωστικών κριτηρίων για...

Ανάπτυξη λόγου

Πως μπορώ ως γονέας να διευκολύνω το παιδί μου στην ανάπτυξη του λόγου; ✔   Να ενθαρρύνετε έως τον πρώτο χρόνο κάθε μορφή επικοινωνιακής αλληλεπίδρασης με το παιδί, π.χ. εκφράσεις προσώπου, χαμόγελα, γέλια, νεύματα, κοιτάγματα. ✔   Να...

Η αυτοπεποίθηση

Σηκώστε το χέρι σας αν έχετε πει ποτέ τη φράση… ‘Μακάρι να είχα περισσότερη αυτοπεποίθηση’ ή ‘Αν είχα περισσότερη αυτοπεποίθηση , θα μπορούσα να…’ Σας ακούγεται γνώριμο; Η αυτοπεποίθηση είναι το κλειδί για να αποκτήσουμε όλα όσα χρειαζόμαστε και...