Ωμέγα-3 στην εγκυμοσύνη και στον θηλασμό

Το DHA ειναι το κατ εξοχη ευρισκομενο εκ των Ωμεγα 3 λιπαρων οξεων στον εγκεφαλο και στον αμφιβληστροειδη. Αποτελει το 40% των πολυακορεστων στον εγκεφαλο και το 60% στον αμφιβληστροειδη χιτωνα του ματιου. Το 50% του βαρους της μεμβρανης πλασματος των νευρωνων αποτελειται απο το DHA.

Η ανεπαρκεια σε DHA συνοδευεται με αυξημενη καταστροφη εγκεφαλικων κυτταρων και το DHA ευρισκεται μειωμενο στον εγκεφαλικο ιστο ατομων που παρουσιαζουν σοβαρου βαθμου καταθλιψη.

Συμφωνα με μια τελευταια ερευνα απο τον Καναδα επαρκης ημερησια καταναλωση Ωμεγα 3 λιπαρων οξεων κατα την διαρκεια της εγκυμοσυνης και της γαλουχιας ειναι απαραιτητες για την πληρη αναπτυξη του νευρικου και ανασοποιητικου συστηματος του βρεφους.

Η συνιστωμενη ημερησια δοση DHA για τις εγκυες και τις θηλαζουσες μητερες ειναι 200 mg αλλα συμφωνα με την ερευνα αυτη φαινεται να ειναι ανεπαρκης καθοτι οι Καναδοι συνιστουν 500 mg την ημερα.

To DHA ανευρισκεται σε ψαρια όπως οι σαρδελες, ο τονος, ο ξιφιας, η παλαμιδα, η λακερδα αλλα κυριως στον σολομο. Η ελλειψη, το κοστος ή η αυξημενη περιεκτικοτητα σε υδραργυρο ή αλλα βαρεα μεταλα αυτων των ψαριων δεν επιτρεπει την συχνη καταναλωση τους ( περαν της μιας φορας μηνιαια) κατα την εγκυμοσυνη και ως εκ τουτου το DHA θα πρεπει να λαμβανεται ως συμπληρωμα διατροφης οπως ο σιδηρος και το ασβεστιο.

Δημοφιλείς Γιατροί

Δήμητρα Πράπα

ΕΥΝΑΡΔΟΥ 8
Γενικός Γιατρός

Μεχρνταντιάν Μέχρνταντ (Μιθριδάτης)

Βασιλική Ταβάκη 36, Θέρμη, 57001

Παπαδημητρίου Στέργιος

Μεγάλου Αλεξάνδρου 23,Βέροια

Σχετικά Άρθρα

Πλαγιοκεφαλία, τι είναι και πώς αντιμεtωπίζεται;

Η φυσικοθεραπεία μπορεί να κριθεί απαραίτητη όταν θα υπάρξουν περιορισμοί στην ικανότητα του μωρού να κουνήσει το κεφάλι προς μια κατεύθυνση λόγω μυϊκής παρατεταμένης σύσπασης. Τι είναι η πλαγιοκεφαλία; Η πλαγιοκεφoλία είναι η ασύμμετρη θέση των οστών του...

Τι είναι ο Αυτισμός;

O όρος Αυτισμός προέρχεται από τη λέξη “εαυτός” και υποδηλώνει την εσωστρέφεια και την απομόνωση ενός ατόμου στον εαυτό του. Έχουν πραγματοποιηθεί διάφορες έρευνες οι οποίες έχουν βοηθήσει στην διαμόρφωση των διαγνωστικών κριτηρίων για...

Ανάπτυξη λόγου

Πως μπορώ ως γονέας να διευκολύνω το παιδί μου στην ανάπτυξη του λόγου; ✔   Να ενθαρρύνετε έως τον πρώτο χρόνο κάθε μορφή επικοινωνιακής αλληλεπίδρασης με το παιδί, π.χ. εκφράσεις προσώπου, χαμόγελα, γέλια, νεύματα, κοιτάγματα. ✔   Να...